На правах реклами
Фото надане клінікою естетичної медицини Мирослави Новосільської

Фото надане клінікою естетичної медицини Мирослави Новосільської

Родимка, папілома, бородавка – як не пропустити рак шкіри. Поради дерматолога-онколога

45378 0
На початку нового року багато хто обіцяє собі приділяти більше уваги здоров'ю. Але з чого конкретно почати? Одним із перших кроків у турботі про себе може стати огляд родимок та інших утворів шкіри. Адже шкіра – це найбільший орган людини, що потребує ретельної уваги, аби завчасно попередити онкозахворювання.

Кандидатка медичних наук, почесна амбасадорка Львова, лікарка дерматолог-онколог та засновниця клініки естетичної медицини Мирослава Новосільська розповідає, на що звернути увагу, якщо ви маєте родимки або інші утворення на шкірі та коли варто звернутись до лікаря.

Що таке родимки і як вони виглядають?

Родимка (або невус) – це невеличка частина шкіри, яка має скупчення пігментних клітин (меланоцитів). Родимки є у ¾ населення планети і можуть бути на будь-якій ділянці шкіри. Існує багато видів невусів і кожен з них має свої особливості і зовнішні ознаки. «Кольорова палітра» родимок може змінюватися від тілесного до темно-коричневого кольору. Форма родимок буває дуже різною, та найчастіше – округла або овальна. Більшість родимок – доброякісні, тому боятися їх не треба. Але перевіряти – необхідно!

Що таке папілома? Часто люди називають всі новоутвори на шкірі папіломами або бородавками. Поясніть різницю між ними.

Бородавка – це доброякісне новоутворення на шкірі, викликане вірусом папіломи людини. Бородавки мають вигляд або пласкої бляшки, або кулі, іноді – вузлика. Колір у них тілесний або світло-рожевий. На поверхні можна помітити чорні крапочки.

Лікарі класифікують бородавки на прості вірусні бородавки (найчастіше з’являються на руках та характерні і для інших ділянок шкіри в людей будь-якого віку), пласкі бородавки (обличчя, вуха) та підошвенні бородавки (виникають на підошвах стоп).

Є ще один вид – гострокінцеві кондиломи. Вони найчастіше розташовуються на межі між шкірою та слизовою оболонкою. Виглядають як розростання шкіри, мають тоненьку ніжку і колір в них білувато-рожевий. Найчастіша їхня локалізація – статеві органи.

Папіломи – це доброякісні розростання на шкірі, які розвиваються з плаского епітелію. Схожі на цвітну капусту на тоненькій ніжці. На дотик вони мякі і податливі, тому їх ще називають мякими фібромами. Колір варіює від тілесного до темно-коричневого. Папіломи не перетворюються в злоякісні, але часто травмуються, що викликає у людини болісні відчуття.

Ви згадали про вірус папіломи людини. Це той вірус, що може викликати рак шийки матки у жінок? Тоді виходить, що бородавки є доволі небезпечними, чи не так?

Так, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає появу бородавок і папілом. І рак шийки матки також. Але тут все відрізняється залежно від штаму віруса. Зараз науковці нараховують близько 200 видів ВПЛ. Більшість з них є неонкогенними і викликають лише розростання на шкірі – бородавки чи папіломи.

Ще один факт про ВПЛ – людина може бути носієм цього вірусу і не знати про це, не мати жодних симптомів. Вірус папіломи людини передається і при звичайному контакті, і статевим шляхом (якщо це онкогенні штами). Високоонкогенними є типи 6, 11, 16 та 18. Рак шийки матки викликають 16 та 18 штами.

З яким видом новоутворів найчастіше звертаються пацієнти у мережу Ваших клінік для їх лазерного видалення?

Більшість наших пацієнтів звертається з доброякісними утвореннями – вродженні невуси, папіломи та себорейні кератоми. Часто батьки приводять дітей з «мозолями», що насправді є вірусними бородавками і можуть поширюватися і на інші ділянки шкіри.

На жаль, бувають і складніші випадки – при огляді часом трапляється і рак шкіри. Під терміном «рак шкіри» маю на увазі базальноклітинний рак, плоскоклітинний рак або меланому.

Як виглядає рак шкіри? Як знати, що твоя родимка – здорова, а не ракова?

Залиште цю справу лікарям-дерматологам або лікарю онкологу-дерматологу. Лікарі оглядають родимки на всьому вашому тілі (починаючи від шкіри голови і аж до пяток) спеціальним пристроєм – дерматоскопом. Дерматоскоп – це збільшувальний прилад, що дозволяє лікареві максимально чітко роздивитися будь-які новоутворення чи плямки на шкірі. Він бачить те, чого не може побачити людина неозброєним оком. Збільшувальна лінза дозволяє розгледіти шкіру під 10 та 20-ти кратним збільшенням. І лише після огляду та діагностики можна говорити про лазерне видалення доброякісних новоутворів.

Чому Ви завжди акцентуєте на перевірці родимок як на «сімейній традиції»?

Це, мабуть, через мою освіту. В Ізраїлі разом з дерматологією я практикувала ще онкологію. І вперше це було в онкологічному відділенні. В цій країні багато сонця і люди схильні до пігментації. Саме там мені прищепили любов до профілактики. На жаль, в нас немає обовязкової перевірки населення, тільки за бажанням. Ви не уявляєте, скількох людей це б врятувало від хіміотерапії та онкології шкіри.

Перші ознаки раку шкіри – які вони? Симптоми раку шкіри взагалі існують?

Якщо ви попередньо оглядаєте свої родимки самі, то зверніть увагу на зміну розміру родимки більше, ніж на 5 мм в діаметрі, на зміну кольору (поява чорного кольору або інших нехарактерних кольорів), асиметрію («випинання» однієї частини або зміна країв родимки); появу неприємних відчуттів в ділянці родимки (біль, свербіж); кровоточивість, ерозії на родимках.

Якщо помітили будь-які з цих ознак, тоді вам необхідно відвідати свого лікаря-дерматолога і пройти дерматоскопію. Цей метод дуже дієвий, оскільки він швидкий, абсолютно безболісний та немає протипоказів. Дерматоскопію можна проводити абсолютно всім (дітям, дорослим, вагітним тощо).

Чи потрібно людині самостійно оглядати родимки і як часто потрібно це робити у лікаря?

Звісно! В ідеалі – щомісяця. Обираєте собі улюблене число і в цей день місяця оглядаєте свою шкіру в дзеркалі. Починати потрібно зі шкіри голови. Тому вам знадобиться гребінець, щоб робити розділи. Ретельно оглядаєте всі ділянки шкіри, особливо прискіпливо – важкодоступні місця (складки шкіри, під грудьми, на статевих органах, стопи).

Прояви раку шкіри не одразу помітні, можуть пройти роки поки на родимці з’являться якісь ознаки перетворення. Тому до лікаря на огляд невусів потрібно приходити 1 або 2 рази на рік, якщо ви у групі ризику з розвитку меланоми.

А хто саме в цій групі ризику?

Це люди зі світлою шкірою, веснянками, рудим або світлим волоссям; люди, які мають в анамнезі сонячні опіки (навіть у дитячому чи підлітковому віці); люди, які піддаються надмірному впливу ультрафіолету (в тому числі і штучному – наприклад, в соляріях); люди, у чиїх родичів був будь-який вид раку шкіри; люди, які мають на тілі понад 50 родимок (це збільшує ризик розвитку меланоми).

Чи існують способи профілактики меланоми?

Так, існують. Вони, між іншим, дуже легкі у застосуванні і кожен з нас може їх виконувати без проблем. Ідеться про те, щоб не засмагати на свіжому повітрі з 10:00 до 16:00, коли сонце дуже активне, уникати появи сонячних опіків, покривати тіло одягом, носити головні убори і захищати очі сонцезахисними окулярами, постійно (у всі пори року) використовувати сонцезахисні креми зі ступенем захисту 30-50. Сонцезахисний крем потрібно наносити за 20 хвилин до виходу на вулицю, поновлювати його кожні 1,5-2 години та після кожного купання чи витирання рушником.

Дітям до 3-х років бажано якнайменше бути на сонці. Краще залишати їх в тіні і також наносити на них сонцезахисні креми.

Також потрібно самостійно оглядати родимки щомісяця і проходити дерматоскопію у лікаря-дерматолога щороку.

Чи можна видаляти родимки, якщо вони не подобаються чи заважають?

Видаляти родимки потрібно лише після консультації лікаря і проведеної ним дерматоскопії. Взагалі, є два варіанти. Перший – коли є ознаки переродження невуса і тоді лікар наполягає на діагностичній біопсії та видаленні. В цьому випадку видалення найкраще проводити хірургічним способом, щоб можна було віддати матеріал на гістологічне дослідження.

Другий варіант – коли після дерматоскопії лікар точно впевнений, що новоутвір є доброякісним і він створює вам лише естетичний дискомфорт. Доброякісні новоутвори, які можна видаляти, це вірусні бородавки, папіломи, себорейні кератоми, мякі фіброми, вроджені невуси, гемангіоми.

Всі ці новоутворення шкіри є доброякісними, не перетворюються на злоякісні і не є небезпечними для життя людини. Вони створюють естетичний дискомфорт і тому все частіше пацієнти звертаються, щоб їх видалити.

Видалення родимок чи папілом залежить від розміру, локалізації, чутливості пацієнта. Найпоширенішими є хірургічне видалення, кріодеструкція, видалення електрокоагулятором чи радіоножем, лазерне видалення. Якщо ви ще думаєте, як лікувати папіломи, то відповідь – видаляти.

Чи у клініці Мирослави Новосільської у Львові практикують лазерне видалення родимок? Якщо так, то чому саме цей метод?

Для видалення папілом, родимок невеликого розміру та бородавок ми рекомендуємо лазерне видалення. Цей метод має низку переваг: він безболіснісний, не травмує здорову шкіру, може застосуватися місцеве знеболювання, безкровний та забезпечує швидке загоєння.

Лазерне видалення бородавок та папілом – швидке і не потребує довгого перебування пацієнта в клініці. Цей спосіб дуже комфортний для людини, бо не викликає болю чи інших неприємних відчуттів. Лазерне видалення займає зараз перше місце серед методів видалення.

Ще один спосіб для видалення бородавок, який доступний у мережі клінік естетичної медицини Мирослави Новосільської – кріодеструкція або видалення азотом. Цей метод ми рекомендуємо дітям, оскільки він малотравматичний і комфортний, не залишає рубців і місце видалення швидко заживає.

Кріодеструкція використовується для видалення бородавок, папілом, мяких фібром, себорейних кератом, контагіозних молюсків, кондилом.

Процедура видалення азотом також є практично безболісною і безкровною. Триває вона від 30 секунд до 2-3 хвилин, залежно від розміру та локалізації новоутвору. Не завжди процедура є одномоментною – у деяких випадках її потрібно повторити ще раз для меншої травматизації шкіри. Лазерне видалення бородавок є швидшим методом, але в певних випадках ми практикуємо і кріодеструкцію.

У свою чергу, хірургічний метод видалення потребує спеціальних умов. Пацієнт перебуває у стаціонарі під наглядом персоналу. Ми відправляємо своїх пацієнтів при потребі до онкохірургів. Цей метод має свої позитивні сторони – матеріал можна віддати на гістологію, після такого видалення не буває появи на тому ж місці поворотних невусів. З мінусів – залишається рубець, з яким не всім пацієнтам комфортно в подальшому, це створює певний естетичний дефект.

Як виглядає родимка після видалення?

Після лазерного видалення папілом чи родимок залишається звичайна рана зі струпом. Процес заживання місця видалення залежить від багатьох факторів: віку пацієнта, наявності в анамнезі захворювань, як-от цукровий діабет, розміру родимки та її локалізації, а також від того, чи приймає людина кроворозріджуючі засоби. Зазвичай рана заживає за 7-10 днів. Струп повинен самостійно відлущитися від шкіри, щоб не залишилося і сліду після видалення.

Лазерне видалення бородавок рани не утворює, оскільки тіло самої бородавки випалюється і здорова шкіра залишається неураженою. Якщо бородавки на стопі, ми попереджаємо пацієнтів, що перші дні після видалення може бути боляче наступати на ногу.

Після видалення наступний огляд пацієнту призначається через 14 днів, щоб подивитися, як затягнулася шкіра і, при потребі, провести повторне видалення.

З лазерним видаленням зрозуміло. А як тоді після азоту? Чи бували ускладнення?

Азотом ми практикуємо видаляти маленькі папіломи, пласкі бородавки, вірусні бородавки та себорейні кератоми. Після процедури на місцях видалення буде легке почервоніння і може утворитися міхурець. Коли ідеться про бородавки, то рекомендовано цей міхурець проколоти. В усіх інших випадках пацієнтові нічого не потрібно рухати самостійно – міхурець сам підсихає і відлущується. Триває це 3-7 днів. Після видалення шкіра ще до місяця часу може мати ледь помітну рожеву плямку або і жодного сліду.

Чи траплялися випадки, що після видалення все таки залишаються рубці чи шрами?

При схильності до келоїдних рубців таке можливо, тому варто пацієнтові попередити лікаря, якщо вже десь має рубці, які контурують над поверхнею шкіри. В основному, за проявами таких рубців вже з дитинства повинна спостерігати мама, і попереджати про це будь-якого спеціаліста, який працює із шкірою дитини.

Утворення рубців нам важко передбачити, оскільки не знаємо як відреагує та чи інша шкіра. Схильність до утворення рубців залежить від того, наскільки багато організм може синтезувати колагену різного виду. Також є спадкова схильність.

Рубці бувають кількох видів: нормотрофічні, гіпертрофічні, атрофічні, келоїдні. Після лазерного видалення найчастіше можуть утворитися нормотрофічні рубці.

Якщо ж такі рубці утворилися, як Ви з ними боретеся? Лазерне шліфування рубців? Чи якісь інші методи?

Їх не лише можна, а й потрібно лікувати. Рубці можуть утворитися після оперативних втручань, травм і перенесених захворювань (наприклад, акне). Рубці і шрами часто створюють естетичний дискомфорт людині, вона ховає тіло чи обличчя з рубцями і втрачає віру в себе.

Це все виправляється. Лікування рубців не є одномоментним. Воно потребує часу, віри і

зусиль. Лікування проводиться апаратними та ін’єкційними методами.

Лазерне шліфування рубців і шрамів в моїй клініці дає дуже хороші результати. Процедура максимально комфортна. Якщо боремося з рубцями постакне, то ділянка шкіри обличчя попередньо знеболюється. Після процедури є почервоніння та 3-4 дні відбувається реабілітація. Але результат того вартий.

Коли найкраще звертатися для лікування (видалення) шрамів та рубців?

Найкраще тоді, коли рубець чи шрам ще «свіжі». Це означає, що рубець ще має рожевий колір і виник достатньо недавно. Тоді такі рубці найкраще піддаються лікуванню.

Якщо говорити про келоїдні рубці, то процес лікування тут складніший. Адже спершу потрібно попрацювати з ущільненням тканини, максимально розмякшити та зробити еластичною.

Який випадок у пацієнтів вам найбільше запам’ятався?

Кожен випадок унікальний, але з останніх запам’ятався випадок жінки після ДТП, яка отримала різані рани обличчя. До клініки вона звернулася після кількох консультацій інших лікарів. Всі в один голос казали, що потрібно звертатись через рік. Але це велика втрата часу, що зробить лікування більш дороговартісним та менш результативним.

Жінка, яка має травмоване обличчя, почуває себе дуже погано, бувають депресивні думки і втрачається віра у власну красу. Тоді пацієнтка звернулася в клініку естетичної медицини Новосільської, де я почала лікувати її за власною методикою. Лікування принесло свої плоди і результатом задоволені всі.

Коли найкраще звертатися на огляд родимок у Вашу клініку? Чи є якісь спеціальні дні для цього у клініці естетичної медицини Мирослави Новосільської у Львові?

У світі і в Україні є дні, коли перевірка родимок проводиться безкоштовно. Ці дні називають «Дні боротьби з меланомою». Це міжнародна ініціатива, що збирає багатьох лікарів-дерматологів і онкологів-дерматологів, які обстежують родимки всім охочим. В клініці Мирослави Новосільської таким днем є 1 квітня, коли люди цілими сім’ями можуть записатися на огляд і отримати лікарські рекомендації. Наші пацієнти приїжджають родинами, беруть друзів та знайомих, щоб витратити кілька хвилин часу, які в подальшому можуть зберегти життя.

Пам’ятайте, що профілактика – наше все. Це є проявом любові до себе та рідних. Якщо вам не байдуже здоров’я ваших батьків чи рідних – приведіть їх на огляд родимок. Закликаю вас не нехтувати власним здоров’ям і вчасно звертатися до лікарів, які допоможуть вам, продіагностують і підберуть правильне лікування.

Розмовляла Марта Гладун

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!