Рясне 3.0. Як громадські простори змінять життя спального району

12274 0
У найвіддаленішому спальному районі Львова цього року постануть два громадські простори, частково профінансовані мешканцями.

Квітневий репортаж із Рясного – найвіддаленішого спального району Львова – спричинив неабиякий резонанс. Мешканці району бурхливо протестували проти, на їхню думку, занадто похмурої картини, змальованої в матеріалі, та навіть закликали започаткувати флешмоб із розповідями про любов до Рясного. Tvoemisto.tv спробувало подивитись на Рясне з іншого боку, дослідити зміни, що відбуваються в цьому районі, та поспілкувалось із людьми, які опікуються його розвитком.  

джерело: Facebook-група Рясне-2

«Сподіваюся, що згодом львів’яни та львів’янки почнуть асоціювати цей район не з “Сільпо” чи ринком, а з громадськими просторами», – каже Марта Гладка, співробітниця Інституту міста та координаторка проекту «Громади в дії». Вона працює з громадою Рясного більше року й уважає, що район має величезні перспективи розвитку громадських просторів, а його мешканці є доволі активними. 

«Ми проводили багато зустрічей та дискусій на Рясному, – розповідає вона. – Під час цих заходів виділився район Кам’янка. Вони не ідентифікують себе як Рясне-1, адже в них інші місця тяжіння, тому ви виділили Кам’янку окремо. Мешканці цієї місцевості жалілись на відсутність спортивної інфраструктури, тож ми вирішили зробити там вуличні тренажери». Мешканці мікрорайону зібрали на тренажери понад 15 тисяч гривень. Іще 33 тисячі «Громади в дії» отримали від Європейського Союзу. 

Також активісти виявили на Рясному-1 гарний сквер.

«Рясняни й ряснянки не сприймають цей сквер як місце відпочинку, адже поруч є ринок і великий супермаркет, – розповідає Марта Гладка. – Ми вирішили створити громадський простір – Рясну Алею, з якою асоціюватиметься цей район. Мешканці активізувались, зібрали необхідну суму. Зараз для цього скверу вже виготовляють великі лавки, які будуть установлені до кінця травня». Інтерактивні лавки коштуватимуть близько 80 тисяч гривень: 30% цієї суми зібрали мешканці Рясного, 70% дофінансує Євросоюз.

Читайте також: Мешканці мікрорайону Рясне отримають новий ЦНАП

Окрім громадських просторів, на думку активістки, Рясному необхідна альтернативна дорога. Зараз до району можна дістатись лише вулицею Шевченка, тож чимало львів’ян сприймають Рясне як дуже віддалене місце й не хочуть сюди їхати. Хоча, якщо вирішити проблеми з транспортом, Рясне може стати добрим місцем для відпочинку – тут багато екологічних зон. 

На конкурс «Громадський бюджет» проект «Рясної алеї» подав, оцінивши його вартість в 1,06 млн гривень, депутат міської ради Михайло Дідух, член фракції «Народний контроль». Він мешкає в Рясному майже все життя. «Жив у столиці, потім повернувся до Львова – в Рясне – й побачив, що майже нічого не змінилося. Місцеві люди нагадували мені тих, хто просто пливе за течією. Вони були багато чим незадоволені, але не робили нічого, щоб змінити ситуацію», – розповідає він. 

За словами депутата, багатьох мешканців району об’єднала революція та війна – активізувався волонтерський рух, виник Центр забезпечення військових, де збирають гуманітарну допомогу.

«Влада міста часто забувала про Рясне – віддалений район із порівняно невеликою кількістю населення, що не має великого впливу на результати виборів, – нарікає Дідух. – Тут мешкає близько тридцяти тисяч людей, у кілька разів менше, ніж на Сихові. Зрозуміло, що владі вигідніше інвестувати в більш населений район». 

Останнім часом, за його словами, ця ситуація почала поступово змінюватись. Зокрема, міська рада працює над вирішенням транспортної проблеми та ремонтом доріг. Серед імовірних способів вирішення транспортної проблеми Рясного – залізничне сполучення району з центром та нова дорога, що з’єднає його з Левандівкою.

Специфічну насущну проблему має частина приватного сектору: деякі вулиці досі не каналізовані. Михайло Дідух стверджує, що на кількох вулицях одно- і двоповерхової частини Рясного каналізація з’явиться до кінця серпня. Втім, навіть якщо доїхати до Рясного людям буде легше, залишається проблема з дозвіллям і культурним життям. 

«Після розвалу великих підприємств на Рясному люди, не маючи культури дозвілля, сформували таке собі внутрішнє середовище – зону комфорту, в якій відгородились від усіх і перестали просити когось про допомогу, закликати когось до себе», – розмірковує політик. Він покладає особливі сподівання на Рясну Алею – місце, де мешканці району зможуть проводити вільний час. Бракує також спортивних майданчиків: «окрім шкільних дворів, немає місць, де діти можуть поганяти м’яча – залишається бавитись у дворах або їхати в інший район». Рясне-2 не має не те що стадіону, а й жодного спортивного поля – це одна з потреб, яку мешканці району озвучують найчастіше.

Ірина Магдиш, яка переймалась розвитком культури у спальних районах, коли очолювала управління культури Львівської міської ради, каже, що в Рясному мало місць, які б задовольняли духовні й культурні потреби – як у приміщеннях, так і просто неба. До того ж, частина з них зайнята релігійними організаціями, які подекуди не гуртують, а навпаки – розколюють громаду.

«Культурні події там відбуваються, але дуже локальні, дуже “свої. Це і добре, і погано. Для масштабних подій там відсутня інфраструктура. Немає культурних закладів, у яких людина могла б чогось учитися, щось творити власноруч, отримувати естетичне задоволення», – каже Магдиш. За її словами, в єдиній бібліотеці району – на вулиці Шевченка – немає каналізації. Для дітей – хіба що гуртки.

«Багато дітей їздить у центр заради свого культурного дозвілля, – каже Ірина Магдиш. – Але культура повинна бути близько, там, куди можна дійти пішки. Театр, концерт, виставка мусять прибути в Рясне, якщо ми хочемо активізувати цих людей і долучити до спільної культури. Це створить громаду. Коли ми зустрічаємось із сусідами на концерті чи виставі, це створює спільність пам’яті». Тож, на її думку, все залежить від громади Рясного – «дуже активної, а за потреби організованої й мислячої».

Ще у жовтні 2015 року міська рада вирішила створити в Рясному медіатеку. Обіцянку повторив у грудні минулого року Андрій Садовий, пообіцявши медіатеки Рясному та Сихову. Ще раз до теми повернулись у березні 2017-го під час презентації «Стратегія розвитку мікрорайону Рясне», проте тепер про виділення приміщення на Шевченка, 350 під медіатеку вже не йдеться – міська влада шукає інших варіантів.

Ще однією локацією для культурних подій і спілкування стане громадський простір із сценою на Величковського, 24 (Рясне-2), який також створюють «Громади в дії». 

Бетонні підвалини та конструкції для сцени на колишньому пустирі вже є.

джерело: Facebook-група Рясне-2

Окрім сцени, тут буде майданчик для тренувань, дитячий майданчик, скейт-парк, лавки та місце для центральної ялинки. Загальний кошторис – приблизно 107 тисяч гривень. 25 100 гривень зібрала громада, решту профінансували за кошти ЄС.

Влад Яценко,
фото автора та з відкритих джерел 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!