фото: ua.igotoworld.com

фото: ua.igotoworld.com

Відпустка за відпусткою. Хто дбає про Львів замість Садового

5409 0
Хто виконуватиме обов'язки міського голови, поки той готуватиметься до виборів.

Про те, що міський голова Львова Андрій Садовий іде в президенти України, було відомо ще з жовтня минулого року. Увесь цей час відкритим залишалося питання, хто керуватиме містом під час його передвиборчої кампанії.  Втім, це вже далеко не перша відпустка Андрія Івановича за понад 12 років роботи, і роль міського голови щоразу виконував один з його заступників. Tvoemisto.tv з’ясувало, за що відповідають заступники міського голови Львова, кому з них уже доводилося раніше виконувати обов’язки мера і хто з них керуватиме Львовом у разі перемоги Андрія Садового на президентських виборах.

Один за всіх – і всі за одного

З 2017-го року у львівського міського голови немає першого заступника. Останнім цю роль виконував Віктор Пушкарьов, проте його звільнили 31 березня 2017 року за згодою сторін. Більше десяти років тому першим заступником Андрія Садового був теперішній очільник Львівської ОДА Олег Синютка.

Натомість сьогодні міський голова Львова має одразу чотирьох заступників. І, як він раніше запевнив львів’ян, поки міський голова перебуватиме у відпустці у зв’язку з виборами, хтось із них виконуватиме його обов’язки.

«Багато запитань від медіа, де я і сім’я. Поширюють фейк, що вивіз родину зі Львова. Нісенітниця. На час відсутності обов’язки міського голови виконує заступник з питань економіки та фінансів Генадій Васьків. Усі виборчі поїздки здійснюю за рахунок відпустки, на яку маю право як кандидат в президенти, і за власні кошти», повідомив Андрій Садовий на своїй сторінці Facebook. 

Читайте також: 60 грн на добу. Хто заплатив за турне Андрія Садового Україною

Андрій Садовий насправді досить багато часу проводить у відпустках та відрядженнях. Особливо це було помітно влітку минулого року, коли він протягом 20 днів відвідав 15 українських міст. Крім того, у 2018-му Андрій Іванович з робочими візитами відвідував Нью-Йорк, Вроцлав, Париж, Брюссель, витративши на це 16 днів, і мав 34 дні офіційної відпустки. Звісно, увесь цей час Львовом хтось керував – і це робили саме заступники міського голови, проте хто вони і яка їхня основна функція в роботі міста?

Геннадій Васьків

8 січня ЦВК офіційно зареєстрував Андрія Садового як кандидата в президенти. Уже 9 січня виконувати його обов’язки в місті почав Геннадій Васьків – заступник міського голови з фінансово-економічних питань.

«За розпорядженням міського голови, до 17 січня я призначений виконуючим обов’язки міського голови. Як надалі буде – поки що невідомо. Наразі займаюся координацією всіх напрямків роботи міської ради. По кожному напрямку є профільний заступник, з якими ми проводимо щоранкові та спеціалізовані наради, де вирішуємо питання співпраці між підрозділами, фінансування, пріоритетів і розподілу коштів», – пояснив він під час брифінгу 11 січня.

Геннадій Васьків працює у Львівській міській раді з квітня 2017-го року. До цього займався бізнесом, був виконавчим директором ТзОВ «Дунапак Таврія» та ТзОВ «Дунапак Україна» – компаній, які займаються упакуванням. Зараз, окрім ролі заступника міського голови, є членом виконавчого комітету міста і чи не найчастіше з усіх інших заступників виконує обов’язки міського голови. Незважаючи на це, про свою кандидатуру на пост наступного міського голови Львова поки що не говорить.

Читайте також: Андрій Садовий більше не претендуватиме на посаду мера Львова

«Моя посада – це економіка і фінанси, це все кошти. Кошти перетинаються по всіх напрямках. На цій посаді я, напевно, найбільше розумію пріоритети і напрямки співпраці. Навіть не будучи міським головою, досить багато спілкуюся з усіма профільними заступниками щодо об’єктів і витрат, які вони роблять», – розповів Геннадій Васьків в коментарі Tvoemisto.tv.

Як заступник міського голови з фінансово-економічних питань, він займається питаннями економіки міста. Геннадій Васьків відповідає за надходження і витрати коштів міської ради, планування бюджетів, зокрема і бюджету розвитку, а також контролює витрати комунальних підприємств і координує грошові потоки міської ради.

До того ж, чиновник виконує обов’язки заступника міського голови з містобудування. Серед його повноважень на цій посаді – координація загальноміських питань щодо містобудівного блоку. Втім, наразі тривають пошуки окремої людини на цю посаду.

Сергій Бабак

Сергій Бабак народився 7 січня 1963-го року в Києві. У Львові працює з 2008-го року. Прийшов у місто на посаду директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради. З 2017-го року є профільним заступником міського голови з цих питань.

«Мені підпорядковані районні адміністрації, департамент ЖКГ, департамент поводження з ТПВ і муніципальна варта. Відповідно, на мені вся "господарка" міста: будинки, їх прибирання, обслуговування, вода, тепло, транспорт, освітлення вулиць, кладовища, шляхоремонтні підприємства і ЛКП "Лев"», – пояснює Сергій Бабак в коментарі Tvoemisto.tv.

Крім того, він є головою міської комісії з безпеки руху та першим заступником комісії з надзвичайних ситуацій. Першим після міського голови. До речі, Сергію Бабаку також неодноразово доводилося виконувати його роль в місті.

Читайте також: Андрій Садовий: Львів отримає той, хто матиме потенцію керувати

«Час від часу таке буває. Не кожен тиждень, чи місяць, але трапляється. У мене така посада, що по факту я не маю ні вихідних, ні відпустки. Місто живе своїм життям: транспорт має ходити, вулиці треба прибирати, вода, тепло має працювати, незалежно від того, я – заступник міського голови чи виконую його обов’язки. Коли виконуєш обов’язки, ще доводиться додатково зустрічатися з людьми, підписувати документи і контактувати з обласними чиновниками», – каже Сергій Бабак.

Окрім міської ради, він також має доволі тісні стосунки з бізнесом, адже в період з 2008-го до 2016-го року працював директором ТОВ «ПромГазінвест».

Андрій Москаленко

Наймолодшим серед заступників міського голови є Андрій Москаленко – йому 31 рік. Він також працює в Львівській міській раді з 2008-го року. Спершу був спеціалістом відділу промоції, потім – керівником львівського медіа-центру до Євро-2012. У 2012-му очолив департамент «Адміністрація міського голови», а з липня 2013-го став в. о. директора департаменту Євро-2012, який у 2014-му трансформувався в департамент з питань розвитку. З 21 грудня 2015 року – заступник міського голови з питань розвитку.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів охороняє історичне середовище

«Мої конкретні галузі відповідальності – це блок культури, блок управління туризму, включаючи діловий туризм, також управління охорони історичного середовища і управління інформаційними технологіями, зокрема, міським центром інформаційних технологій», – розповів Андрій Москаленко в коментарі Tvoemisto.tv.

Департамент розвитку, яким керує Андрій Москаленко, поєднує в собі низку управлінь. Основна відповідальність чиновника – стартапи, інновації і такі стратегії, як Zero Waste. До того ж, заступник міського голови регулярно звітує про свою роботу, як і про роботу всього департаменту у соціальних мережах. Зокрема, у Facebook. Також Андрій Москаленко очолює адмінкомісію, яка відповідає за збереження історичної спадщини Львова.  

Заступник міського голови з питань розвитку не пригадує, коли точно йому доводилося виконувати роль мера міста, проте розповідає, що у ЛМР є відпрацьований механізм дій у разі відсутності міського голови.

«Статус міського голови чи виконуючого обов’язки міського голови – це статус рішень. Якщо щось стається, то це перша людина, яка має володіти інформацією, має скликати штаб, приймати рішення чи давати доручення. Це не просто відповідальність за свою галузь, це відповідальність за все місто загалом. Щодня вранці ми маємо апаратну нараду, де присутні всі заступники і керівники департаментів. Її проводить саме виконуючий обов’язки», – пояснює Андрій Москаленко.  

Галина Слічна

Галина Слічна не є заступницею міського голови, а тільки виконує обов’язки заступниці з гуманітарних питань. Не дивно, адже вона є керівницею департаменту гуманітарної політики.

«Я відповідальна за сфери охорони здоров’я та освіти. Також за соціальний захист населення, Центр по роботі з людьми похилого віку і службу у справах дітей. Окремо в моєму підпорядкуванні є управління молоді та спорту», – розповідає Галина Слічна в коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: На що живе та чим володіє мер Львова. Офіційно

Чиновниця каже, що ділить посаду на двох з міським головою і при потребі майже щотижня проводить з очільником міста наради. Виконувати обов’язки міського голови Галині Слічній не доводилося. За її словами, буде вже забагато «в. о.» в назві її посади.

Чому не секретар?

В українському законодавстві не прописано чітко, кого має призначати міський голова своїм заступником у разі відпустки. У науковому недержавному аналітичному центрі Разумкова вважають, що закон про місцеве самоврядування в цьому випадку кожен може трактувати по-своєму.

«Коли міський голова достроково припиняє повноваження у разі звільнення чи неможливості здійснювати свої обов’язки, чи взагалі його позбавляють статусу, тоді секретар виконує його роль. Логічно передбачити, що у випадку відпустки також мав би бути призначений секретар. Ми можемо прирівнювати цю ситуацію до неможливості виконувати свої обов’язки», – каже науковий консультант з правових питань Центру Віктор Мусіяка в коментарі Tvoemisto.tv.

Втім, усе це є довільним тлумаченням закону. Якщо ж говорити про виборчий процес, то людина не може одночасно перебувати на посаді і брати участь у передвиборчій кампанії, аби посадовці не могли використовувати адмінресурс в корисливих цілях.

Директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич пояснює Tvoemisto.tv, що ситуація, коли хтось із заступників виконує роль міського голови, не є новою для міста, а дії міської ради повністю правомірні.

«Міський голова перебуває на своїй посаді вже більше 12-ти років. Він постійно призначав особу, яка виконувала на певний час його обов’язки. Зараз є закон, згідно з яким кандидату, який зареєструвався в президенти, не може бути відмовлено в наданні відпустки без збереження заробітної плати. Формально міський голова перебуває у відпустці без збереження заробітної плати. Час і терміни цієї відпустки не визначені законодавством. Я так розумію, що це тільки на час передвиборчої кампанії. Секретар ради виконує обов’язки міського голови в тих випадках, коли це чітко передбачено законом про місцеве самоврядування – це неможливість міським головою виконувати свої обов’язки з тих, чи інших причин, які чітко передбачені законом: у випадку смерті, дострокової відставки тощо», – уточнює Гелена Пайонкевич.

Аналогічної позиції притримується і сам секретар ради – Анатолій Забарило. У коментарі Tvoemisto.tv він розповів, що вважає правильним призначення саме заступника на роль міського голови під час відпусток, адже ці відпустки не завжди довготривалі. Втім, секретар ради має ще одну важливу місію.

Що буде зі Львовом у разі перемоги Андрія Садового?

Тут усе несподівано просто. Якщо Андрій Іванович переможе і стане президентом – його обов’язки в місті виконуватиме секретар ради. Тоді у Львові призначать позачергові вибори, а на термін до виборів міським головою буде Анатолій Забарило.

«Міського голову обирають на певну посаду, що є підставою для його звільнення. З’являється вакансія – оголошують вибори. У такому випадку секретар мав би тимчасово здійснювати повноваження – з моменту припинення повноважень попереднього і до моменту початку повноважень новообраного», – каже Віктор Мусіяка.  

Вибори Президента України заплановані на 31 березня. Втім, незважаючи на результат, марно сподіватися, що Андрій Садовий швидко повернеться до Львова, адже вже в жовтні в Україні пройдуть парламентські вибори. Як раніше повідомляв Андрій Садовий в інтерв'ю Tvoemisto.tv, «Об’єднання Самопоміч» має отримати на виборах мінімум сто депутатських мандатів. Тому чекаємо нових відпусток міського голови. 

Андрій Костюк

Інфографіки Марії Стахів створено на основі зображень сервісу www.freepik.com

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!