Фото ілюстративне - Scott Webb

Фото ілюстративне - Scott Webb

Камери, що бачать знаки та обличчя або Що міська рада знає про вас

8461 0
У Львові з’явиться спеціалізована камера, що дозволить за допомогою зшиття зображення з декількох камер охопити велику територію.

Ви можете гуляти біля пам`ятника Шевченкові, а камера відеоспостереження, що біля Оперного, зафіксує ваше обличчя. У Львові активно встановлюють камери відеоспостереження. Наразі їх є вже 290, що об’єднані в одну мережу, а до кінця року у міськраді обіцяють встановити 600 камер. ;Tvoemisto.tv під час дискусії, в межах проєкту «Реформи без ілюзій», дізнавалось, які камери встановлять у Львові та як це зачепить кожного з нас.

Які камери працюють у місті

У Львові працюють кілька категорій камер. Насамперед, це камери, що розпізнають номерні знаки. Їх почали встановлювати у 2017 році на в’їзді до міста та на ключових перехрестях. Вони зчитують номери України, Польщі, Литви, Естонії та Росії. 100 камер мають доставити, аби охопити всі другорядні заїзди до міста через спальні райони. Загалом прогнозують, що камери зможуть розпізнавати номерні знаки 180 країн світу і їх має бути 160. 30 таких камер уже передають інформацію для правоохоронців, а це близько 200-220 тисяч номерних знаків за добу.

По-друге, оглядові камери. Вони є зокрема в центрі міста, на просп. Свободи, пл. Міцкевича та на Сихові. Їхню кількість планують збільшити для того, щоб охопити всю центральну частину міста та прилеглі до неї райони. Роботизовані камери облаштують на великих площах та в центрі, а також спеціалізовану камеру PanoVu, що дозволить за допомогою зшиття зображення декількох об’єднаних камер охопити велику територію. Ця камера має бути на просп. Свободи.

По-третє, до кінця року мають встановити ще 32 для розпізнавання облич. Насамперед їх встановлять у центральній частині міста, на головному та приміському вокзалах і, за необхідності, доставлятимуть на всіх автовокзалах міста. Близько 50 камер уже встановили на площі Ринок. Окрім цього, у Львові працюють й звичайні відеокамери.

Наскільки далеко вони бачать

Деякі камери у Львові можуть бачити на відстані 50-100 метрів і далі. Якщо йдеться про розпізнавання автівки, то навіть на 200 метрах інформацію про неї можна зафіксувати, – це залежить від типу камери. А PanoVu, що невдовзі має бути біля Львівської опери, зможе зафіксувати людину, яка є, приміром, біля пам’ятника Шевченкові.

Що вдалося встановити за допомогою відеоспостереження у Львові

Упродовж року у Львові за допомогою камер спостереження зафіксували 530 аварій. Цю інформацію передали правоохоронцям. Окрім цього, кількість виданих відео Нацполіції Львівської області та Службі безпеки України для оперативного розшуку осіб становить 450 осіб. Натомість кількість осіб, знайдених за допомогою камер, – 18. У тому числі й діти.

Для порівняння, у Києві впродовж трьох років утричі поменшало порушень. Якщо у 2016 року за дев'ять місяців у Києві сталось 27 тисяч злочинів, торік – 14 тисяч, цього року – 9 тисяч.

Як отримати запис із камери

Записи з камер відеоспостереження видають лише за запитами страхових компаній, зверненнями правоохоронних органів або ж адвокатів.

«Якщо звертається громадянин і розповідає, що, приміром, відбулася ДТП, його побили, то ми рекомендуємо йому звернутися до правоохоронних органів із заявою. У нас вже є відпрацьована робота зі слідчими, які приходять із запитом і отримають відеозаписи», – каже керівник ЛКП «Муніципальна варта» Павло Пец.

Також, за словами Павла Пеца, у місті ведуть журнал реєстрації виданих усіх відеозаписів, де зазначають про те, що видали відеозаписи в межах конкретного провадження.

Скільки в ідеалі має бути камер

До 2020 року у Львові мали запрацювати півтори тисячі нових камер відеоспостереження. Однак керівник «Муніципальної варти» зауважує, що до кінця року їх буде лише 600. Окрім них, є ще камери комунальних закладів, зокрема йдеться про заклади охорони здоров’я та освіти, які не під’єднані до однієї мережі.

«Якщо нам вдасться реалізувати всі завдання на 2019 рік, то, відповідно до площі Львова і Києва, до кінця року ми виходимо на приблизно однаковий відсоток покриття міста камерами відеоспостереження», – каже він.

За словами керівника Управління безпеки міста ЛМР Юрія Діля, щоб покрити потреби міста, потрібно майже п’ять тисяч камер.

Також, як зазначив депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук, «розумне» вуличне відеоспостереження уже працює в Києві. Там систему відеоспостереження встановлюють з 2016-го, і за три роки вклали в систему понад 400 млн гривень. У Львові ж займатися системою відеонагляду почали раніше, у 2014 році, але тут йдеться лише про десятки мільйонів вкладених грошей. Зараз у Києві є понад 6 тисяч «розумних» камер. Загалом планують встановити 20 тисяч на всій території міста.

«Розумні» камери – ті, що не лише фіксують, що відбувається на вулицях, а й «аналізують». Вони можуть реагувати на пожежі, розпізнають номери автівок, обличчя, надають інформацію про трафік на дорогах – кількість машин, автобусів, пішоходів. Віддалений доступ до системи мають усі правоохоронні служби, рятувальники, «швидка».

Скільки коштують камери

Цього року на відеонагляд у Львові виділили з бюджету 19,8 млн грн. Порівнюючи з іншими містами, за три роки у Києві на камери витратили 430 мільйонів, у Дніпрі – 51 мільйон, в Одесі – 40 мільйонів, у Львові – 24 мільйони. Вартість камери варіюється залежно від функцій, які вона виконує. Якщо це звичайна оглядова камера, то її вартість коливається в межах 6 тисяч гривень. Роботизована камера PanoVu – 90 тисяч гривень. Кут огляду такої камери – 180 градусів, а приблизити можна з тридцятикратним зумом.

Хто бачить записи з камер

Записи з камер, які об’єднані в мережу, бачать ЛКП «Центр безпеки міста», Національна поліція, ситуаційна кімната Патрульної поліції. «АТП-1», ЛКП «Львівавтодор», управління транспорту ЛМР звертаються за аналітикою камер відеоспостереження, якщо виникає така потреба.

Точні адреси, де мають встановити всі ці камери, не оприлюднюють, аби їх не пошкодили та це не спровокувало водіїв на крадіжки.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Медіа-хаб «Твоє місто» в межах проєкту «Реформи без ілюзій» запустив відкриті інтерв'ю за участі читачів, під час яких свої запитання можуть задати усі охочі. Проєкт реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Реформи без ілюзій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!