Фото: unian.net

Фото: unian.net

Цілющі вода й повітря. Де на Львівщині зміцнити імунітет і відновитись після хвороби

14492 0
У Львівській області з'являються сучасні пансіонати та SPA&детокс комплекси найвищого європейського рівня. Tvoemisto.tv розповідає, де безпечно та з користю для здоров'я відпочити та набратись сил.

Пандемія загострила увагу на здоров’ї. Набратись сил або ж відновитись після хвороби можна неподалік від Львова у Моршині, Східниці, Трускавці. Повітря хвойних лісів, цілющі джерела мінеральних вод, а ще смачна і корисна їжа – добре впливають на організм. 

Курорти Львівщини активно розбудовуються. До карантину сюди на оздоровлення їхали поляки, білоруси та азербайджанці, ставало більше гостей з Ізраїлю та арабських країн. Нині ж, у час закритих кордонів, іноземців значно поменшало. Водночас фахівці оздоровниць стали пропонувати чимало нових методик для реабілітації після перенесеної коронавірусної інфекції та інших захворювань.

У регіоні з'являються сучасні пансіонати та SPA&детокс комплекси найвищого європейського рівня. Також у нашій області є єдиний в Україні сертифікований центр терапії за методикою австрійського лікаря.

«На Львівщині працює перший і єдиний в Україні сертифікований центр терапії доктора Майєра. Це австрійський лікар і дослідник, що розробив курс дієтичного харчування на початку ХХ ст. Також варто згадати про цінну особливість курортів на Львівщині – озокеритолікування, адже тут є найбільше в Україні родовище озокериту. Це дуже рідкісна гірська порода, її ще називають гірським воском», – розповідає начальниця управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації Наталя Табака.

Парк «Курортний» у Трускавці, його заклали у 1895 році. Указом Президента України від 30 листопада 2020 року він отримав статус парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Трускавець і лікувальні властивості Нафтусі  

Зі Львова до Трускавця – трохи більше 90 кілометрів, це приблизно півтори години на авто. Місто має 600-літню історію і таку ж тяглу традицію лікування мінеральними водами. У Трускавці є десять різних джерел, вода з яких, залежно від мінералізації, впливає на різні захворювання: гепатити, хвороби нирок, порушення обміну речовин, дисбактеріози, хвороби шлунково-кишкового тракту.

Голова Трускавецької ОТГ Андрій Кульчинський говорить, що на собі перевірив цілющі властивості «Нафтусі» і п’є цю воду часом для профілактики.

Вода із мінеральних джерел Трускавця унікальна за своїм складом: у ній високий вміст органічних речовин нафтового походження. Цю воду рекомендують вживати в бюветі, тому що під час контакту з повітрям органічні речовини швидко руйнуються. «Нафтусю» успішно застосовують при захворюваннях нирок, жовчного міхура, печінки, підшлункової залози, вона виводить радіонукліди, нормалізує цукор в крові і так впливає на загальний стан організму та імунітет.

Окрім цілющої води, у Трускавці пропонують відновлюватись після Covid-19.

«Covid-19 дає чимало ускладнень на органи дихання, на печінку, адже для лікування застосовують часто агресивну терапію. А мінеральна вода очищує організм. Трускавець – у зоні ялинових лісів, тут особливе повітря, що має противірусну, протимікробну дію. Також у нас чимало фахівців, які володіють новими методиками реабілітації після коронавірусної хвороби. У санаторіях є соляні кімнати, спеціальні інгалятори, фізіотерапія для покращення роботи органів дихання», – розповідає голова Трускавецької ОТГ Андрій Кульчинський.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. 99 маршрутів. Онлайн-мапа

Андрій Кульчинський також розповідає, хоч і обережно, що упродовж кількох останніх тижнів у Трускавці фіксують все менше нових випадків зараження коронавірусною інфекцією.

«За останні три тижні у нас суттєво зменшилась кількість нових хворих на Covid-19. Комп'ютерну томографію вже майже не роблять, хоч раніше були черги. Вже напів порожні лікарні», – говорить Андрій Кульчинський.

Він каже, що все популярнішою у місті стає скандинавська ходьба. Доріжки для цього облаштовують не лише на території готелів, але й у самому місті. Весною, коли був суворий карантин, у місті відремонтували площу біля бювету.

Центральний бювет у Моршині

Очищення організму у Моршині

Дорога зі Львова до Моршина – трохи більше 80 кілометрів. Місто – популярний гастроентерологічний курорт, відомий далеко за межами України. За якістю та ефективністю лікування він впевнено конкурує з такими курортами як «Карлові Вари» у Чехії та «Вісбаден» у Німеччині. У Моршині ефективно лікують захворювання печінки, жовчевивідних шляхів, підшлункової залози, кишківника, шлунку. Мінеральні води цього курорту рекомендують хворим на цукровий діабет. Моршинські сульфатні води із вмістом солей калію та магнію вважають незамінними для очищення організму.

Міський голова Моршина Руслан Ільницький каже, що Моршин має неабиякий потенціал, хоча цього року тут чекають здебільшого індивідуальних туристів і не планують масових святкувань Нового року чи Різдва.

«Готелі працюють. Щоправда, плани про жорсткий локдаун створюють для бізнесу проблеми, він розгублений», – говорить Роман Ільницький.

Заступник директора з реалізації санаторно-курортних послуг і маркетингу «Моршинкурорту» Микола Фурманюк розповідає, що туристів у місті стало значно менше – у санаторії на лікування приїздять переважно постійні клієнти, які вже не раз переконались в їхній ефективності. До слова, перед тим, як піти на процедури, людина має пройти медичне обстеження у санаторії та отримати призначення лікаря.

«Моршинкурорт – це один із провідних курортів. Тут лікують проблеми у роботі печінки, жовчного. Наша вода робить свою справу. У нас функціонує грязелікарня, є лікувально-діагностичний центр. Люди, які приїжджають, ідуть на прийом до лікаря, який приписує процедури. Добре на лікування реагують діти, особливо із цукровим діабетом», – розповідає Микола Фурманюк.

У санаторії також проводять реабілітаційне лікування: допомагають відновитись після інсультів, інфарктів, займаються також м’язево-скелетною реабілітацією.

Ціни, каже Микола Фурманюк, не піднімали та навіть дещо знизили у порівнянні із минулим роком.

«Покращений номер із сучасним ремонтом –  915 гривень за добу.  Двохмісний є за 860, номер економ класу – 660. Це вартість за добу разом із лікуванням, обстеженням, проживанням і харчуванням», – говорить він.

У санаторії є відділення, що займається реабілітацією після легеневих захворювань, де працюють пульмонологи і розроблена спеціальна програма реабілітації після Covid-19.

Микола Фурманюк додає, що у санаторії пропонують і лікування пацієнтам після травм і людям з професійними захворюваннями, одержаними на виробництві.

Східниця

Гліцеринове омолодження у Східниці

Зі Львова до Східниці – трохи більше сотні кілометрів. Але їх варто проїхати – по-перше, тут також є джерела із Нафтусею, а головне – гліцеринові джерела, що мають омолоджувальну дію. Воду з них використовують для умивання: коли шкіра втрачає природну вологу, стає сухою і блідою, застосування гліцерину може запобігти проблемі.

Східницька «Нафтуся» – із вираженою жовчогінною дією, у ній підвищений вміст заліза. Також тут є хлоридно-натрієва вода із підвищеним вмістом брому – вона схожа на «Боржомі». Лікувальні властивості цих вод ефективно впливають на жовчоутворювальну функцію печінки, видільну функцію нирок, секреторну функцію шлунку.

Пріоритетна галузь

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Холод каже, що санаторно-курортна справа є одним з найдавніших видів рекреації на Львівщині. Карантин похитнув цю галузь, на курортах стало значно менше іноземців, які раніше становили четверту частину від усіх відпочивальників. 

«Коронакриза по курортних містах вдарила найбільше. Через відсутність туристів бюджети Трускавця, Східниці та Моршина не дорахувалися значної частини. На деякий час припинили скерування на санаторно-курортне лікування. Добре, що сьогодні це питання вже вирішили. Тепер потрібно, щоб до санаторно-курортних та відпочинкових комплексів повернулися і іноземні туристи. Вони у докарантинний період у Трускавці, до прикладу, становили четверту частину від усіх відпочивальників. Ми дуже вболіваємо за медичний та оздоровчий туризм на Львівщині. Це один із пріоритетів регіонального розвитку», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Юрій Холод.

Він також додав, що Львівщина залишається привабливою для залучення іноземних інвесторів та пацієнтів, зокрема у галузях пластичної хірургії, стоматології, репродукції, реабілітації, лікування офтальмологічних захворювань, кардіохірургії, клітинній терапії.

Партнерська публікація

Вікторія Савіцька

Фото: «Уніан», туристичний портал «Край», сайт готелю «Respect» та Тruskavich.com

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!