Партнерські пологи та коронавірус. Вагітні Львова готують колективний позов

7326 0
Із початку карантину – 12 березня – у пологових будинках у Львові заборонили партнерські пологи. Зараз група із близько 80 вагітних львів’янок планує оскаржувати ці рішення місцевої влади і готує колективний позов до суду. Tvoemisto.tv розбиралось, яке рішення буде правильним – дозволити партнерські пологи за умови дотримання певних вимог чи залишити заборону чинною заради безпеки.

Хто заборонив?

Про заборону ідеться у наказі управління охорони здоров’я ЛМР від 12 березня №91 «Про впровадження у ЗОЗ Львова обмежувальних заходів на період нестійкої епідемічної ситуації з захворюваності на коронавірусну інфекцію» та в наказі Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА №167. Водночас міністр охорони здоров’я Максим Степанов неодноразово під час брифінгів наголошував, що МОЗ жодної заборони на проведення партнерських пологів не запроваджувало.

Читайте також: Хто такі доули і чому жінки вирішують народжувати з їхньою допомогою

Виконувачка обов’язків керівника міського управління охорони здоров’я Наталія Літвінська погоджується, що прямої заборони МОЗ немає. Та разом з тим, говорить вона, є закон про захист населення від інфекційних захворювань, у якому ідеться про те, що під час карантину органи місцевого самоврядування можуть вживати додаткові обмежувальні заходи – більш жорсткі, ніж встановлено нормативно-правовими актами.

«Це пологи, це коронавірус, тут можуть бути безсимптомні носії. І будь-яка зайва людина може становити загрозу – і не лише для жінки, яка народжує, але й для персоналу, який може далі інфікувати пацієнтів. Це питання внутрішнього інфекційного контролю медзакладу. Тут повинен включатись здоровий ґлузд», – каже Наталія Літвінська.

У наказі обласного департаменту і міського управління охорони здоров’я є пункт про те, що дозволяється «в разі крайньої необхідності допускати партнера після медичного огляду, збору епіданамнезу та дистанційної термометрії». Крайня необхідність, говорить чиновниця, це коли вагітна, до прикладу, перебуває у важкому стані.

Що кажуть вагітні і роділлі

У групі, організованій львівською доулою Оленою Дудою, жінки діляться досвідом. Найчастіше розповідають, як писали в пологові будинки міста офіційні запити на дозвіл проведення партнерських пологів, але отримували відмови або їх просто ігнорували. Хтось, говорить Олена Дуда, отримав відмову за місяць після пологів.

Учасниця групи Діана розповідає, що зібрала багато інформації від жінок, які скаржаться на беззахисність перед персоналом пологових, який може вимагати хабарі.

Наталія Літвінська говорить, що на вимогу хабаря жінка має одразу звернутись у правоохоронні органи, а на запитання про те, як це зробити роділлі, каже, що заявити можна і на наступний день. Окрім того, додає вона, є Гаряча лінія міста і гаряча лінія управління охорони здоров’я «Стоп корупції».

«Медзаклади мають договори з НСЗУ і пологи відбуваються безкоштовно. Породілля може на другий день звернутись і сказати, що такий-то лікар вимагав у неї гроші. Усі мають мобільні телефони і вона може звернутись на гарячу лінію міста і ми одразу включимось у ці питання. Якщо лікар вимагає – хай відповідає», – коментує Наталія Літвінська.

Читайте також: Чому у Львові забороняють партнерські пологи

Одна з учасниць групи, Олена, вже народила дитину. Вона розповіла Tvoemisto.tv, що чоловік під час пологів так і не зміг потрапити до неї, що вплинуло на її психологічний стан і не дозволило розслабитись. Через це, говорить Олена, пологова діяльність зупинилась і лікарі змушені були стимулювати її медикаментами. На щастя, каже жінка, все пройшло добре, але ризик, коли породілля перебуває без партнера та його підтримки, значно вищий.

Окрім того, говорить Олена, майже одразу після пологів до неї у залу впустили... журналістів.

«У пологову залу увійшли дві жінки і запитали, чи не проти я, якщо вони тут трохи познімають. Я, втомлена і геть виснажена болем, погодилася. Лише опісля зрозуміла, що відбувається. Мій чоловік, член моєї сім'ї, з яким я контактую щодня, з яким буде контактувати наша дитина, стоїть під вікнами. В той час у залу прийшли абсолютно сторонні люди, оператори. І їм можна! Можна знімати на камеру і спілкуватися з усіма жінками у відділенні. Можна брати інтерв'ю у співробітників відділення та головного лікаря. Я не знаю, як це можливо з точки зору закону, але виходить, що для одних людей закон один, а для інших – інший», – ділиться Олена.

Чи допоможуть тести на Covid-19

Як розповідає Наталія Літвінська, медикам у пологових будинках не роблять ані ПЛР, ані ІФА-тести на коронавірус, тому що це не перебачено наказом МОЗ, у якому ідеться лише про медперсонал, який безпосередньо контактує з хворими на Covid-19.

Тож виникає питання, хто більш небезпечний: медичний працівник, якому не роблять тестів на коронавірус і який, як і будь-хто інший, може бути безсимптомним носієм хвороби, чи партнер (чоловік, мама, сестра, доула, подруга) породіллі із результатом тесту на Covid-19. Наталія Літвінська каже, що законодавство не вимагає у партнера робити тест, тому і управління охорони здоров’я зобов’язати його чи її не може.

«Якщо вже говорити про ПЛР-тести, то ніде такої вимоги немає. Ми вивчаємо це питання, щоби правильно прописати в наказі, якщо вирішимо відновити партнерські пологи. Ми вивчаємо нормативно-правову базу – на підставі чого чоловік/партнер має робити ПЛР або ІФА-тест? Чим це визначено? Ніде не написано, які обстеження він має проходити», – каже Наталія Літвінська.

Кому потрібні партнерські пологи?

Громадська організація «Природні права України» у 2019 році провела опитування жінок, які нещодавно народили, у восьми регіонах України. Як розповіла Tvoemisto.tv керівниця організації Анна Петровська, в середньому по Україні 76% жінок народжують з партнером. А на Львівщіні цей показник є найбільшим і становить 89% жінок. 

«І це не дивно, бо партнерська підтримка не просто створює для жінок психологічний комфорт, а ще і значно покращує результати пологів як для матерів, так і для новонароджених. За результатами досліджень, відсутність партнерської підтримки підвищує на 7% необхідність використання знеболення, на 10% – вірогідність інструментальних пологів, на 25% – вірогідність кесарева розтину, на 30% більше жінок сприймуть свої пологи негативно і на 38% більше буде дітей з низькою оцінкою за шкалою Апгар на 5-й хвилині життя», – розповідає Анна Петровська.

Читайте також: Як народжують львів'янки. Репортаж із пологового

ВООЗ також наголошує на необхідності забезпечувати всім породіллям партнерську підтримку і дотримуватись найвищих стандартів надання пологової допомоги навіть в умовах пандемії.

Тож, кажуть в ГО «Природні права України», заборона партнерських пологів не тільки порушує права жінок та сімей в цілому, новонароджених дітей, а також доведено шкодить здоров'ю і матерів, і дітей.

«І все це для уникнення гіпотетичного ризику зараження медичного персоналу. Додам, що в київському пологовому будинку №5, який заборонив партнерські пологи лише на кілька днів, за весь час з березня до вересня не захворів жоден медичний працівник», – каже Анна Петровська.

Верховенство права

Анна Петровська додає, що за час карантину в організацію звернулись багато вагітних. Їм радять оскаржувати заборони на проведення партнерських пологів у суді, а також звертатись до Кабінету міністрів і до президента. Бо є такий парадокс, що хоч заборона і не законна, але – чинна.

В Україні діє принцип верховенства права, закріплений у ст. 8 Конституції України, тож, говорить Анна Петровська, закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Окрім того, Закон України «Про місцеві державні адміністрації» декларує, що місцеві органи влади мають діяти на підставі та в межах Конституції України та законів України, а також інших документів вищих рівнів влади, дбаючи про захист прав і свобод громадян. Тобто місцева влада не може видавати накази, які обмежують права громадян більше, ніж це зроблено на вищому рівні влади, та накази, які суперечать постановам, наказам та законам вищих рівнів влади.

«Ті ж накази, які суперечать Конституції, законам, наказам вищих органів влади можуть і мають бути оскаржені у суді або вищому органі влади.  Також ці накази можуть бути скасовані Президентом України, вищим органом влади або у судовому порядку», – додає Анна Петровська.

Хтось може дочекатись

Наталія Літвінська говорить, що досвід і статистику інших міст за час її роботи на посаді вивчити ще не встигли, але планують зайнятись цим.

«Ми вивчаємо це питання, тому що у світі і в Україні є по-різному, а на рівні держави окреслено не чітко. Якщо рівень захворюваності буде зменшуватись, ми внесемо зміни в наказ і дозволимо партнерські пологи. У ці дні ми активно вивчаємо думку колективів, середовищ, тому що коронавірус – це нова, невідома інфекція.

Я розумію жінок, але як медик розумію і ризики. Тому потрібно ухвалити правильне рішення – захистити і жінку, і дитину, і персонал від інфекції. Можливо, правильні рішення не завжди популярні і зрозумілі широкому загалу, але вони – правильні. Якщо це призведе до позитивного результату, то ми готові потерпіти критику», – говорить чиновниця.

Наталія Літвінська пообіцяла Tvoemisto.tv, що до кінця цього тижня управління охорони здоров’я міськради Львова ухвалить те чи те рішення про проведення партнерських пологів у міських пологових будинках.

Олександра Бодняк

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!