Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Усе, що треба знати про коронавірус в Україні

56459 0
Tvoemisto.tv зібрало відповіді на найпоширеніші питання про коронавірус в Україні та світі.

Що таке коронавірус та як він передається

Коронавірус – родина распіраторних вірусів, що можуть спричинити від звичайної застуди до тяжкого респіраторного захворювання. Захворювання, яке викликав китайський коронавірус, називається COVID-19. Він спалахнув на рибному ринку в китайському місті Ухань провінції Хубей.

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини й не здатний до переміщення на великі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви перебуваєте на відстані понад 1,5 м.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів, забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Читайте також: Коронавірус в Україні: Як правильно користуватися антисептиком

Вірус може жити на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо. 

Чи можна заразитись від тварин та продукти

Наразі немає підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендують мити руки водою з милом.

Фрукти – також непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Отримувати посилки з країн, де виявили коронавірус, також цілком безпечно.

Які симптоми коронавірусу

На початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, як інші гострі респіраторні захворювання. Визначити його можуть тільки спеціальні тести. Найпоширенішими симптомами є кашель, лихоманка та утруднене дихання. У деяких випадках – діарея або кон'юнктивіт. 

Читайте також: Не торкайтеся обличчя руками. Як уберегтися від грипу та простуди

Наскільки вірус смертельний

Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. У цьому його небезпека. Втім загалом коронавірус не можна називати смертельним, адже відсоток смертності від всіх зафіксованих випадків становить 3,3%. Водночас, як заявили у ВООЗ, хоч на глобальному рівні лише 3,4% захворілих коронавірусом померли, торік від сезонного грипу померли менше 1% інфікованих.

Інкубаційний період коронавірусу становить 14 днів. Тест-системи, які Україна вже закупила, показують результат на наявність вірусу орієнтовно за 5-6 годин.

Чи є ліки від коронавірусу

Наразі рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики чи лікування інфекції, не існує. Пацієнтам надають симптоматичне лікування.

Хто в групі ризику

  • люди похилого віку, з хронічними хворобами та слабким імунітетом;
  • медики;
  • люди, що контактували з хворими;
  • люди, що перебували в закритому середовищі з хворими.

Читайте також: Як часто треба мити руки. Роз'яснення МОЗ

Чи є хворі в Україні

Ввечері 2 березня у чоловіка з Чернівців, що наприкінці лютого повернувся з Італії, виявили коронавірус. Нині він перебуває на лікуванні, а ті, хто з ним контактував, на обсервації.

На коронавірус в Україні перевіряють ще чотирьох людей. Ще четверо українців залишаються хворими поза межами держави: одна дівчина в Італії та троє пасажирів лайнера Diamond Princess у Японії. Одна пасажирка лайнера вже вилікувалася

Куди прийматимуть хворих на Львівщині

У Львові та області людей із підозрою на коронавірус відправлятимуть у спеціальні бокси інфекційної лікарні. Всіх, хто з ним контактував, залишать на обстеження на обсервацію в Немирівський санаторій. 

Як уберегтись від зараження

Насамперед лікарі рекомендують часто мити руки впродовж 20 секунд та користуватися антисептиком. Крім цього, необхідно зміцнювати імунітет – правильно харчуватися та вживати вітаміни, уникати контактів із хворими на ГРВІ та термічно обробляти продукти.

Також МОЗ створило окремий сайт про коронавірус, де з’являтиметься оперативна інформація.

Вікторія Ейсмунт

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!