«Дистанційка навпаки допомагала», – Матвій Притула, який отримав найвищий бал на ЗНО

22881 0
Львів’янин Матвій Притула цього року закінчив фізико-математичний ліцей при ЛНУ ім. Івана Франка. Він став наразі одним із трьох випускників Львівщини, кому вдалося отримати 400 балів із двох тестів.

В Україні завершилася основна сесія ЗНО-2021, за результатами якої 574 вступники отримали по 200 балів із різних предметів. Найбільше склали на максимум англійську, а найменше – українську мову та літературу. Tvoemisto.tv поспілкувалося з львівської сім’єю Притул, чий син цьогоріч став рекордсменом у двох напрямках – фізики та математики, але водночас лише 1-2 балів йому забракло для 200 з іноземної та української відповідно. Матвій Притула розповів про те, як зумів ефективно підготуватися до іспитів, чому часом стрес може бути в користь та як впливає на результати атмосфера в навчальному закладі. 

Визначити пріоритети і вперед

Львів’янин Матвій Притула цього року закінчив фізико-математичний ліцей при ЛНУ ім. Івана Франка. Він став наразі одним із трьох випускників Львівщини, кому вдалося отримати 400 балів із двох тестів. Нині ЗНО уже позаду, залишається подати документи і очікувати зарахування. Для себе він ще раніше як ціль обрав Український католицький університет, де середній бал для вступників становив минулоріч близько 194. Усі сили протягом двох років направив саме на цю мету, однак встигав бачитися з друзями, займатися спортом і грати на гітарі. Каже, основне – визначити пріоритети, але забувати про все інше теж не слід.

Читайте також: Важливо дивитись в очі. Як карантин змусив львівських вчителів йти в онлайн

До чотирьох предметів, які хлопець складав на ЗНО, готуватися з репетитором фізично часу б забракло, тому з математикою розібратися вирішив самотужки.

«Із математики я не мав репетитора. Мій шкільний вчитель і заодно класний керівник зумів, крім того, що корисно проводити уроки, зберігати дружні зв’язки з учнями. Не знаю, як йому це вдавалося, але виконувати завдання завжди було цікаво і приємно», – розповідає Матвій.

Загалом у ліцеї було дев’ять годин математики і шестиденний навчальний тиждень. Домашні завдання були добровільними, але Матвій вирішив сумлінно підійти до підготовки.

«Сам багато працював, бо розумів, яка відповідальність лежить на мені», – додає він.

Із англійською, українською та фізикою було складніше. Тут репетитори допомогли систематизувати знання, усвідомити структуру, частково вивчити нове. Без них, зізнається випускник, навряд чи б вийшло все настільки добре.

Читайте також: Краса математики. Як гімназія у Львові вчить дітей аналітичного мислення

Попри навантаження у школі та поза нею, Матвій Притула виділяв час на те, аби принаймні раз на тиждень зустрітися з друзями, пограти на гітарі чи зайнятися спортом.

«Я знав, що потрібно буде обмежити час на інші заняття. Однак постійно вчитися теж не ефективно, потрібно вміти відволікатися, принаймні, аби не боліла голова», – пояснює він.

За його словами, сама атмосфера у фізмат-ліцеї мотивує до того, аби працювати над собою. Тому найперша підготовка до ЗНО почалася, коли хлопець вступив у цей заклад. Його батько Орест Притула додає, що тоді у ліцеї трапився один із ключових моментів – як тільки він потрапив туди, то наче хтось ввімкнув мотиваційний тумблер, ледве не з першого дня.

Про прості техніки, які допомагають підготуватися

Матвій також мав кілька лайфхаків, якими користувався, аби вдосконалити свої знання або вивчити якусь тему. Зокрема, для покращення англійської – дивився серіали, які йому подобаються. Вирішив таким чином вбити двох зайців одним пострілом. Хлопець каже, що добре сприймає інформацію на слух, а самі сюжети намагався запам’ятовувати для того, щоби можна було використати у творі з української мови, де треба наводити приклади.

«Із української мови викладачка для однієї з перших тем – «Наголоси» – запропонувала на листочках записувати всі слова з наголосами, в яких я сумніваюся, і повісити в тих місцях, куди найчастіше дивлюся. Наприклад, над комп’ютером чи в ванній. Я так і зробив. У мене весь рік вони там провисіли, і кожен ранок, коли чистив зуби, я їх прочитував. Так, наголоси стали однією з улюблених тем», – розповідає він.

Читайте також: Директорка, яка відповідає на записки учнів. Як змінюється сихівська школа

Для деяких інших тем з української мови Матвій Притула знаходив подкасти, зокрема «На всі 200», де були цікаві відео, правила і тести. Основну інформацію він записував собі на диктофон і дорогою до репетитора вмикав навушники та слухав.

Для фізики чи математики подібних технік немає, тут, на його думку, треба брати кількістю. Матвій багато розв’язував, часом по кілька разів одні і ті самі завдання. Навіть на самому ЗНО за рекомендацією вчителів мав час для того, аби тричі пройти тести з фізики і математики, щоби виявити та прибрати помилки.

«Виглядало це так: я розв’язав, якщо було кілька невирішених питань, то повертався до них, а потім закривав зошит і ніби починав спочатку, відключивши думки про попередні розв’язування. Завдяки цьому мені вдалося на фізиці знайти дві помилки та, зрештою, отримати 200 балів», – говорить він.

Матвій Притула пригадує період, коли навчання відбувалося дистанційно. Це теж був своєрідний челендж для того, щоби себе зорганізувати.

Читайте також: «Ні, синку, цього року на море поїдуть репетитори». Чому для ЗНО не досить шкільних знань

«Не скажу, що «дистанційка» суттєво вплинула на результати, а, може, навпаки я більше часу став приділяти тим предметам, про які хвилювався, нікуди не потрібно було добиратися. Тобто часом цей період був для мене навіть помічним», – пояснює Матвій.

Про цьогорічні завдання та хвилювання перед ЗНО

Щодо складності завдань порівняно з минулим роком, то, на думку Матвія, вони були приблизно однаковими. Щоправда, цьогоріч точно цікавіші. Найбільше, що вплинуло – це новий формат, навіть не пандемія, а нові завдання.

«Наприклад, було завдання довести тотожність, якого раніше не давали на ЗНО. Частково це могло вплинути на загальний результат, але знову ж таки вони входять до шкільної програми з математики», – каже він.

А от хвилювання перед та під час здавання тестів не побороти, продовжує випускник, тому навіть не пробував це зробити. У той же час, за його словами, це було корисне напруження, що допомогло сконцентруватися.

Читайте також: «Спершу хвилювалась, що без репетитора». Історії львів’ян, які найкраще склали ЗНО

«Це не був той стрес, який мене відволікав. Я знав, що він мені потрібен, щоби не розслабитися», – зазначає Матвій.

Окрім цього, це у нього не перші іспити. Така практика вже була: після початкової школи складав екзамени для вступу в гімназію, потім із гімназії переходив у ліцей, де теж вони були потрібні. Іспити супроводжували навчання в музичній школі, які на той час вирішували певний період життя хлопця. Частково він уже звик до цього, хіба що ЗНО наразі було найважливішим екзаменом.

«У ліцеї щопівроку були іспити з профільних предметів, які істотно впливали на оцінки. Якщо загальна оцінка за рік, приміром, була б нижча порогу, то був шанс не продовжити навчання. У музичній школі щопівроку – екзамени з сольфеджіо, академконцерти з акордеону», – зазначає він.

Про реакцію батьків і найближчі плани

Матвій Притула з закладом вищої освіти визначився кілька років тому. Каже, що, окрім високого рівня навчання, йому в УКУ імпонує спільнота та атмосфера, яка там панує, мовляв, саме середовище надихає на те, щоби працювати. Хлопець переконався у важливості спільноти ще тоді, коли вступив до ліцею.

«Мотивація для саморозвитку і здорова конкуренція – усе це є в УКУ. Перед останнім ЗНО я потрапив туди на благодійний захід і оця атмосфера… Це така порція позитиву і наснаги, що надихає до роботи над собою. Я потім підходив до батьків і казав: «Я хочу там вчитися!». Розумію, що, окрім знань та спеціальності, я можу здобути там духовний стержень, що є не менш важливим», – додає він.

Батько Орест та мама Наталія кажуть, що бачили зусилля сина, те, як він послідовно навчався, підтримували, а сьогодні радіють результатам. Тато зокрема, давав настанови і пояснював, що, крім людських зусиль, завжди є хтось зверху, хто краще знає, куди рухатися і на тих чи інших оцінках життя не завершується. 

Читайте також: Інтелект та вільнодумство. Як працює Львівський фізмат-ліцей

«Ми з татом, звісно, радили йому докладати максимум зусиль, але навіть, якщо щось пішло б не так, і він здав би не на ту кількість балів, які очікував, то це не гіперважливо, завжди є другий шанс», – говорить мама.

«Ліцей має таке середовище, де модно вчитися, у випускників там здебільшого хороші результати, при чому не тільки з математики чи фізики, а й з англійської, наприклад. І це здорове конкурентне середовище подекуди є саме визначальним. Таким же бачить середовище Матвій і в університеті», – додає вона.

Нині Матвій Притула обиратиме серед двох спеціальностей – бізнес-аналітика або комп’ютерні науки. Інші виші випускник практично не розглядав, хоча не відкидає можливості навчання за обміном або магістратури за кордоном. Окрім цього, хоче встигнути дещо відпочити перед новим життєвим етапом та навчальним роком і водночас триматиме себе в тонусі.

«Спорт, спілкування з друзями, особливо час для сім’ї, бо протягом року банально не було можливості з’їздити до бабусі. Це теж треба надолужувати», – каже він.

Ольга Коваль

Фото надав Матвій Притула

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!