фото: УНІАН

фото: УНІАН

Володимир Омелян про Ryanair й автобани через Львівщину

4537 0
Міністр інфраструктури розповів про проекти будівництва міжнародних магістралей через Львівщину та про заплановані нові залізничні маршрути.

Авіасполучення

Наше завдання – забезпечити зручне авіаційне сполучення зі Львовом. Воно має бути також і дешевим, тому ми й наполягаємо на тому, щоб тут працювали лоукости. Це робиться не лише для того, аби українці недорого літали в Європу, а й щоб заохотити іноземного туриста прилітати до України, до Львова.

Я б щиро бажав, аби аеропорт «Львів» був №1, але ми повинні пам’ятати, що майже завжди центральним є летовище столиці. У нашому випадку це аеропорт «Бориспіль». Трафік пасажирів відрізняється суттєво, майже у десять разів. Однак приємно, що і «Бориспіль», і «Львів» у 2017 році показали високі результати. Львівське летовище встановило рекорд від 1991 року та вітало мільйонного пасажира. Київське тим часом прийняло понад 10 мільйонів. Якщо такі темпи росту збережуться, то «Львів» упродовж п’яти-семи років зможе гідно конкурувати з «Борисполем»

Тішить, що росте як кількість пасажирів, так і кількість маршрутів. Львів показує політику відкритості, шукаючи й залучаючи нові авіакомпанії. Зараз літають лоукости Wizz Air і Ernest Airlines. Є вибір, куди летіти, якою авіакомпанією та за якою ціною. Вірю, що у 2018 році в Україну полетить і Ryanair. Це буде два державні летовища – «Бориспіль» і «Львів». Ми над цим працюємо. Сподіваюся, що все завершиться успішно.

Читайте також: План Б. Львів не втрачає надію на Ryanair

Залізниця

Ми розвиваємо залізничне сполучення з європейськими країнами. Цього року плануємо запустити додаткові потяги із Західної України до Польщі, Словаччини та Угорщини. Багато цих маршрутів пролягатимуть через Львів. Напрямків, звісно, може бути безліч. Та ми маємо реалістично дивитися на мапу Європи і сполучати ті міста, де це буде комерційно вигідно. Перш за все, це Польща. Наступне – євроколія, яка проляже спершу до Львова, а потім до Києва та Одеси. Цей проект дозволить зручно і швидко подорожувати без пересадки чи зміни квитків. Хочемо, щоб був і повноцінний потяг до Відня та інших міст, але над цим треба серйозно працювати, бо інвестиції потрібні теж серйозні.

Читайте також: За Бескидським тунелем. Що нам дасть нова залізниця до Словаччини

Будівництво доріг

Стартувало будівництво нової транспортної гілки, яка поєднає Чорне і Балтійське моря та пролягатиме через Львів. Мова про так званий транспортний коридор Go Highway. На це вже витрачаються мільярди гривень. У підсумку має бути повністю європейський автобан, якщо ми знайдемо необхідне фінансування і концесіонерів. Це буде нова транспортна артерія, у тому числі і для Львівщини, але абсолютно міжнародного характеру. Цим проектом ми долучаємо Україну до проекту Via Carpatia. У жовтні ми підписали меморандум з міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком. Працюємо і над північним об’їздом Львова, який також стане частиною Go Highway.

Читайте також: Якою буде Північна об’їзна Львова. Схеми та характеристики

Крім того, у кошторис 2018 року закладена підготовка проектної документації на новий автобан, який поєднає Чоп зі Львовом. Це значно скоротить тривалість подорожі через Карпати – максимум 2 – 2,5 години, і зробить цю подорож безпечнішою, адже передбачається зовсім інше пролягання маршруту. Це довгий проект. Маємо розуміти, що упродовж двох років вдасться зробити лише технічно-економічне обґрунтування та почати пошук джерел фінансування. Ще невідомо, чи це буде концесійний варіант, чи проект втілюватиметься на кредитні або ж державні кошти. 

Цього року плануємо повністю завершити підготовку до тендеру на будівництво концесійної дороги Львів – Краковець. Для цього необхідно ухвалити певні зміни до законодавства, які вже зареєстровані в парламенті. Сподіваємося на позитивне голосування у першій половині цього року, після чого зможемо перейти до тендерних процедур. Ця дорога актуальна, потреба в ній точно є. Трафік машин достатній, тож ми бачимо її перспективною. 

Вважаю, що Львівщина не має почуватись обділеною, адже завдяки активній роботі області та підтримки Києва дороги регіону є одними з найкращих в Україні.

Автобусні і транспортні перевезення

На ринок автобусних перевезень заходять іноземні компанії, що ми всіляко вітаємо. Цього року ми плануємо міні-революцію на ринку міжобласних перевезень. Різка зміна полягатиме в тому, що ми дозволимо чисто ринкову конкуренцію без жодних обмежень із боку держави. Будуть діяти лише правила щодо якості, безпечності та логічності транспорту. А от деталі щодо маршрутів та автостанцій визначатиме сам бізнес, без втручання органів влади.

Сподіваємося на такий самий ефект, як і в авіації. Там чиновники намагалися вручну регулювати, хто куди має літати, скільки і як перевозити. Коли ми припинили це й дозволили бізнес-конкуренцію, ринок показав чудове зростання на 30 і більше відсотків щороку. Конкуренція в міжобласних перевезеннях має призвести до того, що в Україні буде 4-5 компаній, які залучатимуть клієнтів комфортом, якістю і нижчою ціною.

Таким же шляхом мають піти й міста, зокрема і Львів. Ніхто не вигадав нічого кращого за ефективну конкуренцію на ринкових засадах. Запровадження електронного квитка у Львові, безперечно, має покращити якість роботи громадського транспорту. Це прозорі надходження до бюджету. Повноцінна робота е-квитка – це нормальне планування транспортних потоків у місті, облік компаній, водіїв і транспортних засобів, які надають свої послуги на комерційних засадах. Це можливість відстежувати онлайн, як їздить транспорт, і розуміння, що всі платежі йдуть прозоро. Звісно, не всі цього хочуть. Декому вигідні напівпрозорі умови гри. Але ми всі доходимо до того, що електронному квитку бути, а ми матимемо нормальну логістичну концепцію розвитку міста. Хотів би  привітати львів’ян із затвердженням концепції розвитку електричного транспорту міста. Це дуже правильний крок. Туди рухається увесь цивілізований світ і туди має прямувати Україна.

«Сухий порт» на Львівщині буде другим в Україні (перший розташований в Одесі – ред.). Це складний інфраструктурний проект, тому не можу однозначно сказати, що ми збудуємо його цього року. У планах він є, підготовка до реалізації розпочалася, але роботи ще багато.

Читайте також: А полякам тут комфортно? Чого бракує туристам у Львові

Водночас ми все ще залишаємося білою плямою для Європи. Так, багато європейців знають, що ми є, але більшість із них ніколи не були ані у Львові, ані в Україні. Ми маємо, що показати. Почати слід із бази: що Львів – європейське місто, тут безпечно і є на що подивитися. А далі розвивати різноманітні атракції. Я радий, що кількість туристів у Львові росте. Це бізнес. Можна заробляти не лише на високих технологіях чи на вирощуванні зерна, а й на туристах. Це вже довели Відень, Лондон, Краків. І це може зробити Львів.

Нагадаємо, на Tvoemisto.tv стартував спецпроект «Візія Львова 2018», у якому експерти різних галузей діляться думками, як зміниться (чи має змінитися) місто у прийдешньому році.

Читайте також: Павло Шеремета: якої інфраструктури бракує Львову

 Юлія Сабадишина,
фото: УНІАН

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!