Фото: SofServe

Фото: SofServe

Як починалося IT у Львові. Історичні фото

43827 0
Цього тижня SoftServe святкує 25 років від дня заснування. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, як починала свій шлях до успіху у Львові одна з провідних ІТ-компаній не лише України, а й Центральної та Східної Європи.

SoftServe (СофтСерв) — провідна українська ІТ-компанія, заснована у 1993 році у Львові. Головні офіси розташовані у Львові та Остіні (штат Техас, США), а понад 5500 працівників працюють у європейських та американських офісах компанії. Наразі це один із найбільших розробників програмного забезпечення у Центральній і Східній Європі та входить у трійку найбільших аутсорсингових компаній України.

А започаткували її 25 років тому два аспіранти Львівської політехніки Юрій Василик та Ігор Мендзебровський. Тоді важко було передбачити, що вони заклали майбутнє компанії, яка допоможе Львову отримати статус IT-столиці України.

У 1993 році у Львові та Києві запрацювали бізнес-курси, лекторами яких стали фахівці зі США. Цю школу пройшли й аспіранти Тарас Кицмей, Юрій Василик та Ігор Мендзебровський. Тоді ж у двох останніх виникла ідея написали бізнес-план створення компанії, яка б займалася програмуванням на замовлення.

Юра Василик (початок 90-х)

Ідея полягала в тому, що у США є ринок, який потребує розробки програмного забезпечення, а Україна, відповідно, має багато молодих талантів. Таким чином українські кадри могли б покрити дефіцит розробників у Америці.

Ігор Мендзебровський (початок 90-х) 

У межах цієї бізнес-школи аспіранти презентували свій бізнес-план, який отримав досить високу оцінку. Невдовзі Воррен Бруґґеман запропонував львів’янам виконати роботу для General Electric. Американський гігант на той час користувався комп’ютерами типу мейнфрейм 3 (IBM 360, IBM 370). Завдання полягало в тому, щоб написати програму, яка б конвертувала їхні бази даних, щоб тепер із ними можна було працювати в Microsoft Access, а відповідно, і перейти до графічного інтерфейсу. На цьому етапі до SoftServe приєднався Тарас Кицмей.

У 1994 до компанії прийшов Тарас Вервега, а 1995 – Ярослав Любінець, які пізніше зіграли ключову роль у глобальному успіху компанії.

На той момент молоді фахівці тільки починали вчитися програмуванню. Це була робота нова, творча та досить захоплива. В інтерв’ю для The Ukrainians виконавчий віце-президент SoftServe Олег Денис, який приєднався до засновників у 1996 році, розповів, що на початках зарплати додому не приносили, натомість все інвестували у компанію. Паралельно також їздили по черзі до США та Канади – не тільки вчитися чомусь новому, а й нарощувати клієнтську базу.

Ярослав Любінець, співзасновник (1995) 

Компанія стартувала з одного стола в інкубаторі при «Львівській політехніці», потім орендували однокімнатну квартиру на Привокзальній, далі трикімнатну. У 1996 відкрився офіс на Володимира Великого, який працює і досі. 

Перший візит клієнта на вул. Володимира Великого (1996)

Офіс на вул. Володимира Великого (1996). На фото праворуч за комп'ютером – Олег Денис

За словами Олега Дениса, з цього моменту почалася серйозна робота компанії, адже вони фактично вийшли «з підпілля». Тоді ж зявилися перші цікаві клієнти. Компанія почала інтенсивно рости, наймали нових людей, відкривати офіси в інших українських містах, тож на 2000 рік вже мали орієнтовно 200 працівників. З того часу кількість працівників подвоювалася щороку.

Офіс на вул. Володимира Великого (1996)

У 2000 році відкрили перший офіс у США, а незабаром почали з'являтись перші гучні згадки про SoftServe на глобальному рівні. У 2003 році Білл Гейтс презентував розроблене компанією рішення для клієнта на щорічній конференції Microsoft.

У 2006 компанія заснувала SoftServe University, що став одним з перших корпоративних університетів в Україні. Він став середовищем професійного розвитку працівників, а його підрозділ – ІТ Академія – «вхідним квитком» для випускників ІТ-спеціальностей. Сьогодні університет допомагає працівникам компанії в розвитку лідерських навичок, проходженню міжнародних сертифікацій, вивченню іноземних мов тощо. 

SoftServe University (2006) 

У 2008 році SoftServe також став співзасновником Львівської бізнес-школи при Українському католицькому університеті, а наступного – 2009-го – Львівського ІТ Кластера. Окрім того, починаючи з 2014 року компанія виходить як працедавець на міжнародну арену та відкриває великі розробницькі центри у Польщі, Болгарії та інших країнах.

Відкриття офісу SoftServe у Вроцлаві (2015) 

У 2015 році SoftServe відкрили новий офіс на вулиці Садовій, 2а. Тут розміщена штаб-квартира компанії. Над інтер’єром офісного будинку працював теперішній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Споруда отримала відзнаку престижного Міжнародного архітектурного конкурсу «Дім 2016 – Кришталева Цегла» за найкращу будівельну інвестицію з обох боків східного кордону Європейського Союзу.

Офіс на вулиці Садовій (2015) 

Співзасновник SoftServe Тарас Кицмей біля офісу на вул. Садовій (2016)

Офіс на вулиці Садовій (2015) 

У 2017 році SoftServe була однією з найбільших аутсорсингових ІТ-компаній в Україні зі штатом у 4500 працівників, поступаючись кількістю персоналу лише EPAM Systems. У 2018 році кількість працівників компанії збільшилась до понад 5500.

Ганна Аргірова,

фото надані SoftServe та Tvoemisto.tv

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав. 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!