Візуалізація BOSE, автор Marek Tryzybowicz

Візуалізація BOSE, автор Marek Tryzybowicz

У Львові збудують масштабний ІТ-центр та транспортний хаб. Візуалізація

16552 0
За 3-7 років на ділянці між вулицями Стрийською, Івана Чмоли та Козельницькою з’явиться комплекс IT-офісів з готелем, університетом та торгово-розважальним комплексом, а в перспективі — транспортний хаб та міська електричка.
Проект детального плану представили 31-го травня мешканцям району в ході громадських слухань. 
 
За генеральним планом, на цю територію колись мали намір перенести центр міста: переселити сюди зокрема ОДА та Ратушу, щоби розвантажити середмістя. Про це розповів автор проекту, архітектор інституту «Містопроект» Петро Крупа. Зараз на цій території розташована будівля обласної податкової, поруч розвивається територія УКУ, розташовані теплиці ПАТ «Агрокультура», а також є житловий будинок на 14 квартир.  
 

Проект детального плану передбачає, що тут з’явиться комплекс із шести 8-поверхових офісних будівель, висотного офісного центру з корпусами на 11 та 22 поверхи та підземним паркінгом. Також тут побудують тризірковий готель, університет та дитячий садок. Найбільшим за площею тут спроектували торгово-розважальний центр. Відомо, що участь у будівництві братиме кілька інвесторів, зокрема співвласник торговго центру «Форум». 
 
 
Будівництво ІТ-центру — завдання першої черги будівництва, розрахованої на 3-7 років. За проектом, через 10 років південніше від ІТ-кварталу побудують транспортний вузол. Його задача полягатиме у розвантаженні центру міста від приватних авто та пріорітет громадського транспорту. 
 
«Тут передбачається перехоплююча стоянка, тобто тут можна буде залишити машину, а далі пересадкою добратися до центру. Передбачається використати залізничну колію для внутрішніх перевезень. Колись такий поїзд проходив від Сихова до залізничного вокзалу», — сказав Петро Крупа. 
 
Стоянку розраховують на 3 тисячі авто. Від неї через вулицю Луганську має пролягти надземний пішохідний перехід до зупинки автобусів, тролейбусів, а перспективі й електробусів. Щоб пустити вже існуючою залізницею міську електричку, необхідно буде прокласти додаткову колію, зазначив архітектор. 
 
Під час обговорення проекту мешканці будинку по вул. Чмоли, 1, який в перспективі будуть зносити, цікавилися, хто буде обслуговувати та відповідати за газо-, водопостачання та інші мережі, поки вирішуватиметься питання про їх відселення. Зараз за це відповідає ПАТ “Агропроект”, який також переселяється, аби звільнити місце для IT-кластеру. 
 

 
Як повідомив архітектор, питання обслуговування будинку та відселення мешканців буде вирішуватися протягом тих 3-7 років, поки будуватиметься ІТ-квартал. 
 
Ще одне застереження висловив голова ГО «Європейський рух» Богдан Рабешко. Транспортно-пересадочний вузол планують поруч із будівлею монастиря Кармелітів Босих (вул. Персенківка, 10 — Стрийська, 45), збудованого у 1930-х роках за проектом польського архітектора Людомила Гюрковича. У радянські часи будівлю монастиря використовували як гуртожиток для працівників ЛАЗу.
 
 
Ця споруда ще не внесена до переліку пам’яток культури, але проходить цю процедуру. Згідно із висновками комісії міського управління охорони історичного середовища, будівля відповідає критеріям пам’ятки, оскільки зберегла автентичний вигляд, є твором відомого архітектора та є культурною спадщиною національної меншини. Відділ охорони культурної спадщини Львівської ОДА у 2015 році вніс цей комплекс до переліку нововиявлених пам’яток. Зараз триває затвердження охоронного статусу будівлі монастиря в Міністерстві культури. Тож забудовники мусять врахувати цю особливість. 
 
 
Громадське обговорення проекту детального плану для ІТ-кластеру триватиме до 16 червня. Зауваження та пропозиції приймає відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» ЛМР через Центр надання адміністративних послуг за адресою: м. Львів, пл. Ринок, 1, тел. (032) 297 57 63.
 

Зоя Красовська 

Візуаліазія «Містопроекту» та BOSE 
Фото з відкритих джерел

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!