Фото: ІТ-кластер

Фото: ІТ-кластер

Кого потребуть та скільки платять ІТ-фахівцям у Львові. Топ-10 професій

50339 0
Tvoemisto.tv спільно з Львівським ІТ Кластером розповідає, яких працівників зараз найбільше потребує ринок ІТ, у яких державних вишах у Львові на них вчать та скільки готові платити такому фахівцю. Додамо, що ІТ-програми також є у приватних університетах Львова — УКУ та IT Step University.

10. Information security engineer

Зараз, коли інформація є чи не найдорожчим активом, спеціалісти з кібербезпеки цінуються дуже високо. Інженер з інформаційної безпеки — це той, хто дбає про безпеку користувачів певного програмного продукту: сайту, додатку чи мережі. Такий спеціаліст потрібен кожній компанії, яка хоче працювати на міжнародному ринку. Середня зарплатня такого спеціаліста на Glassdoor (міжнародна платформа з пошуку роботи) — 131000 доларів на рік. В Україні зарплата інженера з інформаційної безпеки стартує від 1500 доларів на місяць при середньому показнику 2400 доларів. Такі зарплати стосуються middle-спеціалістів, які працюють понад три роки.

Де вчитись. Спеціалістів з кібербезпеки навчають у Львівській Політехніці, ЛНУ ім. Івана Франка та ЛДУБЖД.

9. DevOps engineer

DevOps інженер — це то, хто розробляє продукт і бере участь в керуванні операційними процесами. Його можна назвати напів програмістом, напів менеджером, адже він виявляє бізнесові проблеми замовника, займається автоматизацією життєвого циклу продукту, включаючи проектування, розробку, тестування, підтримку і моніторинг. Завданням девопса — зробити процес розробки продукту максимально швидким, якісним і комфортним для девелоперів. Середня зарплата такого фахівця на міжнародному ринку становить 137400 доларів на рік, а в Україні — 2500 доларів на місяць.

Де вчитись. Щоби бути хорошим девопсом, треба в першу чергу бути кваліфікованим програмістом. Таких навчають в ЛНУ ім. Івана Франка на програмах Комп’ютерні науки та Програмна інженерія.

Читайте також: Це не каста для багатих. Як ІТ впливає на розвиток Львова

8, 7. Senior QA та QA Tech Lead

QA або Quality Assurance specialist — це досвідчений тестер, який відповідає за якість роботи команди, тобто перевіряє результат роботи розробників. QA відповідає за якість продукту на всіх етапах розробки, і від того, наскільки ретельно він виконає своє завдання, залежить результат роботи всієї компанії. Senior QA — це тестер з мінімум 5 роками досвіду, і в Україні він отримує в середньому 2500 доларів на місяць. Відразу за ним йде QA Tech Lead — керівник команди тестерів, середня зарплатня якого по Україні становить 3000 доларів на місяць.

Де вчитись: Комп’ютерні науки та Програмна інженерія в ЛНУ ім. Івана Франка, а також спеціалізовані курси від ІТ-компаній.

Читайте також: Бути наївними та здоровіше харчуватися. Чого можна повчитися у львівських ІТ-фахівців

6. Team Lead

Team Lead — це керівник команди розробників, тобто він поєднує в собі функції менеджера та розробника. Головне завдання тімліда — зробити так, щоб його команда видавала якомога кращі результати, сприяти розвитку своїх підлеглих, мотивувати їх і слідкувати за вирішенням бізнес-завдань клієнта. Тімлідом стає досвічений програміст, який зазвичай має від трьох років досвіду та прагне спробувати себе на керівній посаді, але середній досвід таких спеціалістів в Україні — 7 років. Середня зарплатня такого фахівця в Україні становить 3200 доларів на місяць.

Де вчитись: на будь-якій технічній спеціальності — у залежності від технологічного напрямку, в якому майбутній тімлід буде розвиватись. Це може бути як Інтернет речей, Штучний інтелект чи Робототехніка у Львівській політехніці, так і Комп’ютерні науки, Програмна інженерія або Сенсорні та діагностичні електронні системи в ЛНУ ім. Івана Франка.

5. Senior SE

Senior Software Engineer — це розробник з більше, ніж 6 роками досвіду. Якщо за 5 років програміст вирішив не пробувати себе в ролі керівника, а продовжує займатись розробкою продуктів та сервісів — він Senior SE. Оскільки ІТ-сфера сама по собі досить молода, таких спеціалістів на ринку найменше, тому вони особливо цінуються. Середня зарплатня в Україні таких програмістів — 3500 доларів на місяць.

Де вчитись: на будь-якій технічній спеціальності — у залежності від того, в якій компанії та з яким продуктом хочете працювати в майбутньому. Може бути як Інтернет речей, Штучний інтелект чи Робототехніка у Львівській політехніці, так і Комп’ютерні науки, Програмна інженерія або Сенсорні та діагностичні електронні системи в ЛНУ ім. Івана Франка.

Читайте також: 50 кандидатів на місце або Як знайти потрібну людину

4. Program Manager

Program Manager — це керівнича посада в ІТ-компанії, яка передбачає розробку стратегічних цілей та координацію команд і проєктів всередині компанії. Вирости в програмного менеджера можна як з розробника чи тімліда, так і з інших посад, проте досвід роботи Project-менеджером — обов'язковий. Середня зарплатня програмного менеджера в Україні становить 3700 доларів на місяць. У середньому це менеджери з понад десятирічним досвідом роботи в компанії.

Де вчитись. Окрім вищезгаданих програм, підійде Бізнес Аналітика & Наука про Дані у Львівській політехніці та Data Science&Intelligent Systems і Управління персоналом в публічній сфері та бізнес-структурах в ЛНУ ім. Івана Франка.

3. Technical Lead

Менеджер-розробник з понад восьмирічним досвідом, який відповідає за стратегію розвитку компанії в технічному плані. Тобто якщо Program Manager відповідає за досягнення бізнес-цілей, то Technical Lead обирає технології на проектах, за допомогою яких клієнти будуть досягати своїх бізнес-цілей. Керує усіма інженерами компанії, тісно співпрацює з девопсами. Середня заробітна плата в Україні — 4000 доларів на місяць.

Де вчитись: Комп’ютерні науки та Програмна інженерія в ЛНУ ім. Івана Франка, Інтернет речей у Львівській Політехніці, а також на власному досвіді в компанії.

Читайте також: Що слід розвивати майбутнім програмістам ще у школі

2. Director of Engineering

Головний інженер. Як і Tech Lead, відповідає за технології, але більш зосереджений на ресурси компанії — він має шукати найбільш оптимальні технологічні рішення, виходячи з інженерного досвіду та можливостей працівників. Керує техлідами та проєктними менеджерами. Середній досвід такого спеціаліста — 10 років, а зарплатня в Україні — 5000 доларів на місяць.

Де вчитись: Інтернет речей, Штучний інтелект, Робототехніка у Львівській політехніці або Комп’ютерні науки, Програмна інженерія та Сенсорні та діагностичні електронні системи в ЛНУ ім. Івана Франка, а також на власному досвіді.

1. System Architect

Робота системного архітектора полягає в тому, щоби вибудувати схему розробки того чи іншого продукту з нуля. Це ІТ-спеціаліст, який приймає рішення щодо функціоналу та інтерфейсу цілих програмних комплексів майбутніх продуктів. Можна сказати, що це той, хто трансформує слова та бажання клієнта в модель продукту, яку можна реалізувати, враховуючи можливості та ресурси компанії. Має бути висококласним спеціалістом, який знається на багатьох технологіях, щоб вміти обрати найоптимальнішу. У середньому такому спеціалісту в Україні платять 5000 доларів на місяць.

Де вчитись: Інтернет речей, Штучний інтелект, Робототехніка у Львівській політехніці або Комп’ютерні науки, Програмна інженерія та Сенсорні та діагностичні електронні системи в ЛНУ ім. Івана Франка, а також власний досвід.

Інформація про зарплати в Україні взята з дослідження dou.ua

Головне фото Львівського ІТ Кластеру

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!