10 фактів про львівського Моцарта

13732 0
У серпні у Львові відбудеться фестиваль LvivMozArt, присвячений сину Вольфганга Амадея Моцарта – композитору Францу Ксаверу.
ФОТО: LVIVMOZART

ФОТО: LVIVMOZART

26 липня минає 226 рік від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера. Той факт, що він прожив на Львівщині більшу частину життя, дивує як пересічних українців, так і іноземних музикантів. Цьогоріч Францу Ксаверу присвячений один з найбільших фестивалів класичної музики в Україні – LvivMozArt, який прагне привернути увагу до цієї постаті. Tvoemisto.tv пропонує познайомитися з цікавими фактами з життя композитора.

1. Після смерті Вольфганга Амадея Моцарта, дружина композитора Констанція прагнула, щоб молодший син зумів здобути не менші лаври та популярність, аніж її чоловік. Вона попіклувалася про те, щоб хлопчик отримав ґрунтовну освіту. Франц Ксавер навчався в найкращих віденських викладачів того часу. Одним з них був Йоганн Георг Альбрехтсбергер – блискучий знавець контрапункту та давньої музики. Вважається, що із його знаннями та вміннями в цій сфері із ним міг позмагатися лише падре Мартіні. Також Франца Ксавера навчали Йоган Непомук Гуммель – учень Вольфганга Амадея Моцарта, блискучий піаніст та композитор, Антоніо Сальєрі – видатний композитор та педагог, який вирізнявся неабияким дидактичним талантом, та Зігмунд фон Нойкомм – композитор, піаніст, музичний критик, учень Йозефа Гайдна.

2. Як і його батько, Франц Ксавер почав писати музику в досить ранньому віці. Одними з перших його композицій є квартет соль мінор (ор.1) та кантата для солістів, хору та оркестру, створені у віці одинадцяти років.

3. У 17 років Моцарт-молодший прийняв запрошення графа Віктора Баворовського та поїхав у Галичину – до села Підкамінь біля Рогатина. Спочатку був вчителем музики молодших дітей графа, згодом – приватним вчителем музики в багатих польських дворянських родинах. У селі Сарки Рогатинського повіту Моцарт працював у Янішевських, а через деякий час перебрався до Львова, де працював у родинах Потоцьких, Чарторийських та Сапіг.

Читайте також: Моцарт у депо. У Львові відбувся концерт-тізер фестивалю LvivMozArt. Фоторепортаж

4. Спочатку юний митець не хотів залишатися в Галичині надовго та навіть був незадоволеним своїм місцем перебування, яке, на його думку, аж ніяк не сприяло до творчості. Про це він писав:

«Що стосується мого невеличкого таланту — то справи мої тут ідуть зовсім погано. Одноманітне, антимузичне життя, яке я проводжу впливає на мене так погано, що навіть при своїх найбільших стараннях — і найменшого створити я не здатний. Тому я вирішив це вже однозначно — в травні 1811 року змінити моє автоматичне життя на краще та покинути нарешті цю країну. Куди мене далі поведуть мої кроки, я ще не знаю, тому прошу Вас про пораду...» (Підкамінь, 29 грудня 1810).

Однак його думки щодо нетривалого перебування виявилися хибними. З невеликими перервами він мешкав тут аж до 1838 року – найдовшу та найбільш плідну частину свого життя.

5. Однією із найбільш поетичних сторінок життя Франца Ксавера стала його симпатія до Жозефіни фон Кавалькабо. Саме їй він присвятив низку фортепіанних композицій. Вважається, що заради неї Моцарт-молодший залишився у Львові на такий тривалий термін.

Читайте також: У серпні відбудеться LvivMozArt. Програма, локації, вартість

6. В історію Львова Франц Ксавер Моцарт увійшов насамперед як педагог, видатний організатор культурного життя, а також як один з тих, хто почавши від приватних лекцій музики, надалі зумів заснувати професійні музичні осередки. Моцарту-молодшому належить ініціатива створення Товариства св. Цецилії, яке об’єднало в собі понад 400 любителів співу та стало попередником «Галицького товариства приятелів музики», а згодом і консерваторії Галицького музичного товариства. За його участю організовувались численні концерти, на яких виконувались композиції його батька, Йозефа Гайдна, Луїджі Керубіні та інших митців. Проіснувало Товариство до 1829 року.

7. З нагоди 35-ої річниці смерті батька (5 грудня 1826 року), Франц Ксавер організував вечір пам’яті Вольфганга Амадея Моцарта, у якому взяли участь видатний польський скрипаль Кароль Ліпінський (як диригент) та хор новозаснованого інституту співу «Товариство св. Цецилії». У соборі Святого Юра вперше у Львові прозвучав «Реквієм» Моцарта-старшого.

8. Франц Ксавер був прекрасним концертуючим піаністом і талановитим композитором. Його творчому перу належить понад 30 опусів: низка фортепіанних, вокальних та ансамблевих композицій. Серед них є також фортепіанні варіації ре-мінор на тему української пісні «У сусіда хата біла». У деяких публікаціях вони отримали назву – «Air russe varieé» («Варіації на руську тему»), що свідчить про те, що митець цікавився украънським фольклором.

9. У 1838  році Франц Ксавер виїжджає до Відня, а через деякий час до Зальцбурга, де його обрали почесним капельмейстером Моцартеуму. Заснований він у 1841 році за участю вдови Вольфганга Амадея Моцарта Констанції. Спочатку мав назву «Соборне музичне товариство і Моцартеум» (Dommusikverein und Mozarteum), завданнями якого були навчання музикантів та збирання й вивчення творчої спадщини Моцарта.

10. 26 серпня на честь дня народження композитора за ініціативи фестивалю LvivMozArt офіційно розпочинає свою роботу Radio Mozart – перше радіо, присвячене «львівському Моцарту».

Наталія Мендюк Партнерська публікація

Фото надали організатори LvivMozArt


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!