12 традиційних страв до столу на Святвечір. Перелік та рецепти

36432 0
6 січня у християн східного обряду – Святвечір. Пропонуємо перелік 12-ти майже класичних різдвяних страв, які готують на вечерю перед Різдвом.
Фото: shpolyanochka.com

Фото: shpolyanochka.com

Кутя

Зерна пшениці слід залити холодною водою на ніч набухати. Потім воду злити, пшеницю добре промити. Додати до пшениці воду – 1:2 (500 мл). Варити пшеницю до готовності, приблизно 1-1,5 години. Обсмажені горіхи подрібнити. Мак і родзинки залити окропом, залишити на 10 хвилин.

До меду додати теплу воду (0,5 склянки) і перемішати до розчинення меду. Злити воду з маку і родзинок. До маку додати трохи медового сиропу.

Подрібнити мак. Зварену пшеницю промиити холодною водою, злити воду за допомогою сита, висипати пшеницю в миску. Додати до пшениці мед, мак, родзинки та горіхи та ретельно перемішати.

Узвар

Сухофрукти слід промити водою. Залити води та настоювати 3-4 години. Злити воду, довести її до кипіння разом з цукром. Фрукти скласти в каструлю, залити отриманим відваром.

Лимон помити. Обшпарити окропом. Стерти цедру з лимона теркою. Видавити лимонний сік. Додати до фруктів в каструлю цедру, сік лимона і мед. Накрити компот із сухофруктів кришкою, укутати рушником, складеним у кілька разів, і настояти узвар ніч.

Голубці пісні

Качан капусти вимити, розібрати на листя, які опускати в окріп на 3 хвилини по черзі, щоб вони стали м'якими. Рис промити, залити окропом, довести до кипіння і варити 5 хвилин. Злити воду. Гриби вимити, розрізати на 4-8 частин. Помідори вимити, обдати окропом, зняти з них шкірку і нарізати дрібними кубиками.

Часник почистити та видавити. Цибулю почистити та нарізати дрібними кубиками. Моркву вимити, очистити та натерти на великій тертці. Зелень вимити, обсушити та порубати. Розігріти сковороду з рослинною олією та обсмажити цибулю до рум'яності. Додати до цибулі моркву та печериці й обсмажити разом хвилини 3-4. Змішати цибулю з морквою і грибами, рис, помідори, часник, рубану зелень. Посолити, поперчити за смаком. Добре перемішати.

На капустяне листя класти по 1-1,5 столові ложки начинки та скрутити голубці. Сформовані голубці обсмажити на розігрітій олії по 1-2 хвилини з кожного боку. Залити голубці з грибами водою з розведеною томатною пастою. Посолити за смаком. Накрити кришкою і довести до кипіння на сильному вогні. Зменшити вогонь і варити 40 хвилин. Пісні голубці з грибами можна подавати з пісним майонезом.

Вареники

Тісто, яке замісити дуже просто, є універсальним. Воно підійде для пісних вареників як із солодкою, так і з солоною начинкою. Тісто готують з борошна, води, солі, соди та невеликої кількості олії. Для начинки беруть консервовані або заморожені вишні, смородину, полуниці, чорниці та інші ягоди, мак, фрукти. Відварені у воді пісні вареники поливають медом. Також як начинку до страви можна взяти гречку, тушковану або відварену квашену капусту, гриби з капустою або картоплею, картоплю зі смаженою цибулею. Вони смакують з пісною підливою зі смажених грибочків

Пісний борщ

Він смакуватиме, якщо до нього додати квасолю. Її можна відварити заздалегідь або використати банку консервованої. Неперевершений пісний борщ вдається і з сушеними білими грибами. Їх необхідно замочити у воді та нарізати соломкою й відварити. Буряки, моркву почистити й теж відварити. Овочевий і грибний відвари з'єднати. Буряки нарізати соломкою і вкинути у відвар, заправити сіллю, перцем, буряковим квасом, додати борошно, підсмажене на вершковому маслі, і добре прокип'ятити борщ. 

Вушка

До борщу можна приготувати маленькі варенички з грибами – «вушка». Їх оригінальний рецепт від львівської господині можна переглянути за посиланням.

Пампушки

Для початку треба приготувати пісне дріжджове тісто з води, борошна, невеликої кількості цукру, солі, олії. Дріжджі можна взяти звичайні пресовані або сухі. Для солодкої пісної начинки використовують повидло, мак, свіжі фрукти або сухофрукти, для солоної — капусту, гриби, гречку з кропом, квасолю або горох зі смаженою на олії цибулею, варену картоплю. Сформувати слід невеликі круглі булочки, скласти їх у змащену сковорідку по колу, дати добре піднятися та випікати у духовці.

Тушкована квасоля

Квасолю треба замочити на ніч, потім промити та відварити. Щоб прискорити процес приготування цієї пісної різдвяної страви до Святого вечора, періодично в каструлю з киплячою рідиною треба доливати холодну воду.

Окремо підсмажують цибулю та моркву, додають до них невелику кількість води, томатну пасту, сіль, трішки цукру, спеції. Вінегрет Ним можна урізноманітнити святкове меню. Традиційно до Святої вечері готують вінегрет, червоний буряк з чорносливом, моркву з горіхами. Для вінегрету відварені картоплю, моркву, буряк нарізають кубиками, додають солоні огірки та дрібно порізану цибулю. Огірки можна замінити квашеною капустою. Заправляють пісну страву олією та оцтом.

Салат із буряка

Для бурякового різдвяного салату відварені коренеплоди натирають на тертці з великими отворами, замочений чорнослив нарізають соломкою, заправляють товченим часником та олією.

Тушкована капуста

Пісну капусту тушкують на сковороді або в каструлі з товстим дном. Спочатку підсмажують на олії цибулю з морквою, потім додають накришену капусту. Тушкують під закритою кришкою. Коли овочі майже готові, до них можна додати гриби, відварену квасолю, томатну пасту, спеції.

Картопляні пиріжки

Відварену картоплю пропускають через м’ясорубку або добре розминають товкачиком. Додають жменю борошна, солять, добре вимішують. Трохи охолоджують, але маса має залишатися відчутно гагарячою. Із картоплі формують пиріжки, а як пісну начинку можна використати тушковану капусту, подрібнені гриби, перекручені через м’ясорубку горох або квасолю з пасерованою цибулею. Смажать пісну страву з обох боків на добре розігрітій сковорідці.

Риба

До Різдва її можна смажити, запікати, готувати заливне. Для приготування пісних страв на Святвечір бажано вибирати нежирні сорти риби. Для заливного рибу відварюють, відділяють від кісток, викладають у неглибоку широку тарілку. Можна додати порізану кружальцями моркву, зелень. Заливають процідженим бульйоном, дають застигнути.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!