13 маловідомих фактів про Андрея Шептицького

29206 0
Про митрополита Андрея Шептицького, особливо цьогоріч, вийшло дуже багато різноманітних публікацій, видана навіть книга його біографії авторства Кирила Королевського. Однак, іноді читати томи текстів банально не вистачає часу. Тож пропонуємо познайомитися з митрополитом через цікаві факти з його життя, які назвав владика Борис Ґудзяк під час промови на відкритті Літньої школи «Соціальна думка митрополита Андрея Шептицького» в УКУ.
фото: www.foundation-la.com.ua

фото: www.foundation-la.com.ua

1. Народився графом, був дуже багатим, напевно, як сьогоднішні мільярдери, але став монахом.

2. Походив зі стародавнього українського роду, проте в ХІХ столітті рід полонізувався і перейшов на латинський обряд.

3.  Дозвіл перейти на східну традицію Шептицькому дав особисто Папа Лев XIII.

4. Упродовж діяльності Митрополита у Львові між 1901 і 1944 роками в Галичині сім разів мінялися господарі: австрійці, росіяни, українці, поляки, совіти, німці і знову совіти.

Читайте також: 10 тез Бориса Ґудзяка про цінність часу, соцмережі і вміння слухати

5. Очолив делегацію до цісаря Франца Йосифа, вимагаючи, щоб українців у Галичині поважали однаково з іншими народами монархії, не принижуючи їхньої національної та людської гідності.

6. Виступав у Віденському сеймі, у Палаті панів, щодо створення українського університету у Львові. Після цього виступу цісар видав декрет, згідно з яким український університет у Львові мав відкритися 1 вересня 1916 року.

7. Завдяки старанням Митрополита Ватикан визнав УНР 1919 року.

Читайте також: Пішохідна зона та 125 дерев. Що буде з площею св. Юра у Львові?

8. Профінансував створення Народної Лічниці у Львові, а також сиротинця. Для утримання сиротинця віддав гроші, які отримав як пожертву від Папи Бенедикта XV.

9. Подарував дитячій патріотичній організації «Пласт» свій маєток у Підлютому для літніх таборів.

10. Віддав свою приватну колекцію на заснування Українського національного музею – 5 кімнат у митрополичих палатах, а в 1911 році придбав для музею цілий будинок на сучасній вулиці Драгоманова.

11. Зініціював і заснував Земельний банк у Львові, підтримував діяльність українських культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар».

Читайте також: Пам’ятник Шептицькому у Львові. Кому це потрібно?

12.  Під час німецької окупації Митрополит звернувся з протестом проти винищення єврейського населення до райхсканцлера Гіммлера, а також захищав радянських полонених – писав листа Гітлеру про надуживання Ґестапо й жорстокість до військовополонених.

13.  Організував таємне вивезення 2000 дітей євреїв 14 серпня 1944 року. Їх переховували у криптах, у монастирських школах, сиротинцях Львова та околиць.

Джерело: ДивенСвіт.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!