13 сучасних рекордів Львова

9440 1
Книга рекордів України рясніє рекордами, які поставили у Львові в різні роки. Найбільше в світі серце зі сала, найбільші в Україні лялька-мотанка та весільне запрошення, найтриваліший сеанс безперервного масажу, найдовший конспект, наймасовіші бійки подушками – і це далеко не повний перелік.

Підбірку рекордів Україні, які встановили у Львові, підготувала Львівська пошта.

1. Де ж іще, як не у Львові, міг з’явитися перший у світі Музей сала, а в ньому –  найбільше в світі серце зі сала завтовшки 55 та заввишки 85 см. Ідея його створення належить львівським рестораторам. Цей музейний експонат у червні 2011-го отримав відзнаку Книги рекордів України – «Найбільше в світі серце з сала».

2.       Найбільша в Україні лялька-мотанка також родом зі Львова – новий рекорд митці поставили 30 квітня 2011 року на площі Ринок. Ляльку заввишки три метри створили Оксана Смерека-Малик і майстер народної ляльки Лариса Теліженко.

Спершу планувалося, що вона сягатиме у висоту 2,5 метра і що її виконають за традиційною технікою створення вузлової ляльки-мотанки. Але забавка вийшла значно більшою: на неї використали шість мотків ниток загальною довжиною 1,5 км. На одяг пішло 10 метрів льону. Крім того, ляльку вбрали у намисто і наповнили звичайним сіном. До слова, попередній рекорд України належить харків’янам – тамтешня лялька була трохи нижчою – 2 метри 15 сантиметрів. 

3.       На львівському пивному «Фестивалі 1715» 21 червня 2009 року поставили ще один рекорд: 1715 людей одночасно підняли склянки з львівським пивом і виголосили традиційний український тост «Будьмо!». Всі учасники встановлення цього рекорду отримали відповідні сертифікати.

4.       10 листопада 2006 року в одному з львівських клубів розпочалася найдовша в світі розважальна вечірка в режимі нон-стоп, яка тривала 61 годину і закінчилась аж 13 листопада. За цей час у клубі побувало майже 4 000 людей, з них близько 100 були від початку до кінця – і вдень, і вночі. Учасників забезпечили безплатним харчуванням, місцями для відпочинку та душовими кабінками. Під час  музичного свята зіграли 3 377 композицій.

5.       Найвищий вітраж в Україні – також у Львові, в житловому будинку на вулиці Герцена, 6 

6.       25 червня 2005 року Іван Самуляк поставив рекорд у категорії «людина, унікальні можливості», здійснивши найтриваліший сеанс безперервного масажу, який розпочав о 10:00 і закінчив о 20:00, зазначено в Книзі рекордів України.

7.       17 листопада 2005 року студенти Львівської політехніки склали найдовший в Україні конспект. Участь у рекорді взяли студенти всіх 12 факультетів вишу. Сторінки конспектів мали бути списані вручну. Аркуші з формулами та розрахунками склеювали скотчем. Факультети змагалися між собою. Найвправнішими виявилися майбутні будівельники - їх загальний конспект був завдовжки 60 метрів, студенти робили його три дні. Загальна довжина університетського конспекту сягнула 303 метрів.

8.    А на V Міському фестивалі “Свято пампуха” у 2010-ому поставили світовий рекорд, виклавши малюнок із більш ніж 7040 пампушків 4 на 10 метрів. Його оцінив офіційний представник Книги рекордів Гіннесса Джек Броксанк, зазначивши, що уперше побачив таку картину. Ця подія тепер відома на весь світ – інформацію про неї розмістили на офіційному сайті Книги рекордів Гіннесса.   

9.       Окрім дорослих, рекордсменами ставали й львівські діти з вадами зору. 8 січня 2011 року в Палаці мистецтв у рамках соціального проекту «Творчі студії пальчикового живопису для дітей з вадами зору» 55 дітлахів розмалювали полотно 20 на 10 метрів.

10.   Перший кінний трамвай в Україні з’явився у місті Лева 3 травня 1880 року. А тепер і перший низькопідлоговий!

11.   3 травня 2003 року на Святі сили у Львові український богатир Василь Вірастюк за 54 хв продемонстрував небачені, просто неймовірні результати і поставив одразу три українські рекорди: протягнув зчіпку з п'яти трамваїв загальною вагою 101,5 тонни на відстань 17,9 метра за 59,62 секунди; протягнув зчіпку з 10 автомобілів загальною вагою 16,3 тонни на відстань 19,3 м за 1 хв 4 секунди і переніс рекордну вагу в двох валізах вагою по 171 кг на одну руку на відстань 19 м за 9,94 секунди. 

12.   Під час «Подушкової баталії», метою якої було активно відсвяткувати закінчення літа і початок осені 2 вересня 2013 року, поставили рекорд України – най­масовіші бійки подушками. Ця бійка була благодійним заходом: організатори запросили учасників принести, крім подушок, ще й іграшки, які згодом передали дитячим будинкам та інтернатам Львова.

13.   28 вересня 2014 року молодята Роман Дзиговський і Марта Сех-Дзиговська презентували найбільше запрошення для гостей на своє весілля, поставивши рекорд України. Його фіксування відбулось у присутності офіційних осіб Національного реєстру рекордів. 

Як зазначає історик та львовознавець Ілько Лемко, Львів є батьківщиною непересічних у всьому світі речей та явищ. Їх, може, й не назвеш рекордами в традиційному розумінні цього слова, але вони вказують на першість нашого міста.

«У Львові є площа Коліївщини, що між вулицями Братів Рогатинців та Староєврейською. Її облаштували на місці колишньої Коркесовської кам’яниці та пустки (незабудованої парцелі) Копля Тевлевича. На початку ХІХ століття площу почали називали Жидівською, згодом – Векслярською, а з 1944-го – площею Коліївщини.

Вважається, що це найменша міська площа в Україні. До початку ХХ століття там була криниця, яка забезпечувала водою усю єврейську дільницю. Офіційно до неї належить тільки один будинок», – розповідає львовознавець Ілько Лемко.

За його словами, були у нашому місті, може, й не такі вже серйозні, проте дуже цікаві рекорди. Приміром, львівський поет Хендрик Збішковський просидів у кнайпі 72 години.

А ось львовознавець та екскурсовод Петро Радковець каже, що Львів не раз здобував першість у винаходах. Йдеться про перший у Європі будинок, зведений на фундаменті з бетонної плити – Львівський театр опери та балету.

«Його спорудили на головному проспекті Львова, не дивлячись на те, що тут текла Полтва. Річку взяли у колектор, а як фундамент уперше в Європі використали бетонні блоки. Перший камінь у фундамент львівської Опери заклали в 1897 році. Проектуванням будівлі займався видатний на той час архітектор Зігмунт Горголевський. Будівництво театру тривало близько трьох років коштом міської казни і простих жителів тогочасного Львова та його околиць. Вартість будівництва становила 2,4 мільйона австрійських крон», – розповів Петро Радковець.

Львівська телевізійна вежа на 1958 рік була найвищою в Радянському Союзі, її висота – 196 метрів. Крім того, Галичина була першою в будівництві таких нині популярних пов­ністю засклених вітрин.

«Торговельний центр на розі Городоцької та Шпитальної, тепер – торговий центр «Магнус» побудували ще в 1912 році. Львів на той час дав можливість архітекторам реалізувати дуже дорогий і амбіційний проект. Згадана будівля своїми формами значно випереджала архітектуру ХХ століття: мала п’ять ярусів та чотиривісний фасад з боку вулиці Шпитальної. Обидва фасади утворювали залізобетонні колони, між якими були повністю засклені поверхні – великі вітрини на першому поверсі та трьохплощинні вікна на решті поверхів, так звані 2чиказькі», – зазначив Петро Радковець. 

Як каже львовознавець, найвищий вітраж в Україні – у Львові, в житловому будинку на вулиці Герцена, 6. Починається він на першому поверсі, а закінчується на четвертому. Має висоту 11 метрів і містить зображення карпатського гірського пейзажу. Вітраж створили в 1910-1911 роках за проектом архітектора Яна Баденського.

«Перший кінний трамвай в Україні з’явився також у Львові 3 травня 1880 року і називався «Tramway Lwowski». До 5 травня возив містян безкоштовно, але потім почали вимагати плату за проїзд. Функціонували дві лінії: Головний вокзал – вулиця Городоцька – площа Митна і  Головний вокзал – Підзамче. А вже у 1894-ому з’явився електричний трамвай, також перший в Україні», – запевняє екскурсовод.

Нині ж Львів пишається першим в Україні низькопідлоговим трамваєм власного виробництва «Елект­рон».

Фото: rukotvory.com.ua, waking-up.org, Андрій Польовий, book.adamant.ua, volynpost.com,  uk.wikipedia.org

 


Читайте також:
29 Листопада, 2014 00:40
Оксана Уточнення: Будинок на вул. Герцена, 6 збудовано за проектом архітектора Яна Багенського. Авторство вітража не встановлено.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!