25 фраз, що допоможуть заспокоїти стривожену дитину

13603 0
Тривожні діти особливо потребують підтримки близьких. Існують слова, які можуть допомогти дитині швидко впоратися зі стресом та страхом.
фото: poradnica.com

фото: poradnica.com

Пропонуємо 25 фраз, які стаюнуть у нагоді батькам, яким потрібно заспокоїти дитину:

1. «Що ти відчуваєш? Можеш намалювати це?» Діти часто не можуть висловити свої переживання словами, і це тільки ускладнює ситуацію. За допомогою фарб та олівців дитина зможе поглянути на свою тривогу з боку, зробити її відчутною і менш страшною.

2. «Я люблю тебе. Ти в безпеці». Тривога змушує дитину почуватися беззахисною. Ваші слова про те, що їй нема чого боятися, особливо важливі в цій ситуації.

3. «Давай уявимо, що ми надуваємо повітряну кульку. Зроби глибокий вдих і дуй, поки я рахуватиму до п'яти». Один із добрих способів впоратися з тривогою - вирівняти дихання. Але якщо ви запропонуєте зробити глибокий вдих посеред панічної атаки, можете почути у відповідь: «Я не можу». Буде легше, якщо ви представите це у формі гри.

4. «Повтори за мною: «Я зможу». Зроби це десять разів». Цей спосіб використовують марафонські бігуни, щоб подолати «стіну» - почуття безсилля, яке виникає після подолання більшої частини дистанції, коли ресурси організму на межі.

5. «Чому ти так думаєш?». Це питання допомагає дитині розкласти темний і лякаючий образ своєї тривоги на прості та зрозумілі деталі. Цей прийом особливо корисний для старших дітей, які здатні аналізувати свої думки і почуття.

6. «Ми разом! Нам ніхто не налякає!». Відчуття самотності - потужне джерело тривоги. Покажіть дитині, що в думках ви завжди будете з нею, навіть якщо фізично далеко.

7. «Якби твої переживання були монстрами, який би вони мали вигляд?». Запропонуйте дитині придумати своєму історію про монстрика, поговорити з ним, попросити, щоб не лякав.

8. «Давай покладемо твою тривогу на полицю і займемося чимось. Якщо хочеш, потім ми знову візьмемо її».  Спроби переконати дитину не думати про свій стан приводять до зворотного ефекту. Замість цього запропонуйте їй ненадовго відокремити себе від переживання, відійти і розглянути її з безпечної відстані.

9. «Це почуття минеться. Давай влаштуємося зручніше і почекаємо». Коли наше тіло в зручному положенні, цей стан передається і розуму. Звичайна ковдра і плед можуть бути прекрасним «заспокійливим».

10. «Давай дізнаємося про це більше».  Тривога подібна до темного підземелля, в кожному кутку якого таїться щось страшне. Дайте дитині дослідити це, але будьте поруч. Ставте питання, направляйте.

11. «Давай порахуємо до десяти». Запропонуйте порахувати що завгодно – годинники на руках у перехожих, зашторені вікна в будинку навпроти.

12. «Заплющ очі та уяви...». Візуалізація – потужна техніка, яка використовується спортсменами для зменшення болю і хвилювання. Запропонуйте дитині пройтися по чарівному лісі абощо. Запитуйте, що вона бачить, – спонукайте фантазувати.

13. «Відрахуй дві хвилини і скажи мені, коли вони минуть». Концентрація на часі також добре допомагає впоратися з тривогою. Спостерігаючи за рухом секундної стрілки, пісочного годинника або електронним таймером, дитина перестає концентруватися на своїх переживаннях.

14. «Мені теж іноді буває страшно/тривожно. Це не дуже весело». Емпатія – найсильніший засіб проти страху і почуття невизначеності. Поділіться своїми спогадами, розкажіть, як ви переживали тривогу, як вчилися справлятися з нею.

15. «Давай запишемо на цьому аркуші все хороше, що приходить тобі в голову». Тривога створює «коротке замикання» в ділянках мозку, відповідальних за логіку. Списки допомагають навести лад у думках, а позитивні спогади надихають і додають сил.

16. «Скажи мені: що найгірше з того, що може трапитися?» Мета цієї вправи – допомогти дитині краще уявити, чого вона боїться і чому. Обговоріть, які можуть бути наслідки, як можна впоратися з ними.

17. «Що написано у твоїй «хмарці-думці»?» Якщо діти читають комікси, вони знайомі з білими хмарками, у яких художники розміщають слова героїв. Такий незвичайний спосіб міркування допомагає відсторонитися від своїх переживань.

18. «Пограймося в суд – пошукаємо докази того, що хвилюватися нема сенсу». За допомогою цієї гри ви пропонуєте дитині самій вибудувати собі захист і відповісти на всі можливі зауваження «внутрішнього критика».

19. «Я тобою вже пишаюся». Так дитина позбувається від тягаря перфекціонізму - джерела величезного стресу для більшості тривожних дітей.

20. «Ходімо на прогулянку». Прогулянка на свіжому повітрі спалює надлишок енергії, підвищує м'язовий тонус і піднімає настрій. Якщо просто зараз ви не маєте часу на прогулянку, запропонуйте дитині пострибати через скакалку, поприсідати або потягнутися.

21. «Я знаю, це важко». Визнайте, що ситуація серйозна і ваша дитина має повне право хвилюватися. Так ви покажете їй, що поважаєте її почуття.

22. «Хочеш поговорити?». Промовляння своїх думок і почуттів допоможе дитині розібратися в них і знайти рішення. Слухайте уважно, не перебиваючи.

23. «Пам'ятаєш, як ти впорався з..?» Нагадуючи дитині про її колишні успіхи, ви зміцнюєте її сили.

24. «Не можу посунути цю важку шафу. Допоможеш мені?» Фізичні зусилля допомагають зняти напруженість і відпустити емоції.

25. «Давай вигадаємо інший кінець для цієї історії». У дитини в голові вже склалася історія про те, що буде далі. І цей сценарій змушує її нервуватися. Прийміть її версію і запропонуйте подумати, як інакше може скінчитися ця історія.

Джерело: SuperKids Tips


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!