30 корисних звичок, що збережуть екологію

21968 0
Купувати шоколадки без фольги або ж приймати душ замість ванни – навіть такі нескладні побутові звички можуть позитивно вплинути на екологію. Особливо, якщо стануть постійною практикою великої кількості людей. Учасник дніпропетровського руху ЭкоДнепр Дмитро Гаврош під час виступу у Betaplace. Коворкінг у Львові, розповів львів’янам, як кожен із нас на побутовому рівні може поліпшити екологічну ситуацію.

Сміття

1. В Україні переробляється дуже невеликий відсоток сміття – менше 5%. Утім, кожен громадянин на рівні побуту може потурбуватись про те, аби окремо сортувати небезпечні відходи – токсичні, вибухонебезпечні або радіоактивні.

2. Серед таких відходів – батарейки, адже одна батарейка забруднює 20 квадратних метрів землі та 400 літрів води. Отож для початку, радить Дмитро, слід дізнатись, де поблизу розташовані пункти переробки сміття та здавати відсортоване сміття туди, а для сортування неперероблюваного сміття завести вдома контейнери. Кожен може самостійно відкрити пункти прийому батарейок – якщо ви живете у багатоквартирному будинку, у себе на роботі або ж в університеті.

3. Значно зменшити використання сміття дозволить носіння екоторби та відмова від використання одноразових речей – серветок, посуду, рушників.

4. Корисною для екології буде відмова від купівлі шоколадок, загорнутих у фольгу – адже ця речовина дуже довго розкладається.

5. Правильна екологічна поведінка – надавати перевагу речам, виготовленим із повторно перероблених речовин.

Енергія

Ситуація з альтернативними джерелами енергії в Україні ще гірша, ніж з переробкою сміття, - їх частка становить 1%.  Однак маленькі хитрощі в побуті дозволять суттєво зменшити використання різних видів енергії.

6. Небагато хто знає, що електроприлади в режимі standby – тобто, коли вони не працюють, але увімкнені в розетку  в режимі очікування, – продовжують споживати електроенергію. Відтак, на ніч потурбуйтесь про те, аби витягнути з розетки комп’ютер або телевізор.

7. Також зекономити електроенергію дозволить регулярне протирання світильників та заміна ртутних ламп на світлодіодні.

8. Тепло в квартирі збереже наклеєна за батареєю фольга – тоді теплоенергія буде відбиватись від неї та не поглинатиметься стіною.

9. Заощадити енергію можна і під час процесу приготування їжі – якщо їжу довести до кипіння на великому вогні, а завершувати готування – на маленькому.

10. Слід звернути увагу також на холодильник – регулярно його розморожувати, не ставити всередину гарячу їжу, протирати задню панель, а також, залежно від моделі холодильника, ставити його на правильну відстань від стіни.

11. Поза межами квартири зекономити енергію дозволить відмова від користування ліфтом, пересування пішки, велосипедом або ж електротранспортом.

Вода

12. Зекономити воду можна, якщо стати вегетаріанцем. Адже, до прикладу, на виготовлення одного кілограма яловичини витрачається 15400 літрів води. Однак цей спосіб підходить не кожному.

13. Натомість набагато простіше навчитися приймати душ замість ванни, слідкувати, чи ванна та зливний бачок перебувають у хорошому стані.

14. Екологічно правильно – не марнувати воду, використовуючи стільки води, скільки потрібно для приготування їжі.

15. Також Дмитро рекомендує користуватись бойлером для підігріву води, фільтром для кранів, встановити лічильник води у квартирі  та слідкувати, скільки всього води споживається.

Побутова нехімія

Відмовитися від використання побутовою хімією легше, ніж здається, переконує Дмитро Гаврош. Він ділиться ідеями нехімічних замінників звичних засобів.

16. До прикладу, замість засобу для миття підлоги, можна використовувати розчинену у воді олію чайного дерева, замість засобу для миття вікон – розчин крейди.

17. Полірувати меблі можна зможеною в молоці ганчіркою, мити посуд – оцтом або лимонним соком, а замість освіжувала в туалеті використовувати ефірне масло.

18. Дуже екологічним у побуті може бути використання звичайних ганчірок, які не потребують додаткових засобів, використання засобів без фосфатів та без хімічних запахів.

19. Намагайтесь також використовувати натуральну косметику.

Їжа

20. Приклад екологічної поведінки – споживання сезонних продуктів, або продуктів, які виготовлені в Україні.

21. Слід намагатись збільшувати частку рослинної їжі в раціоні, натомість зменшувати вживання продуктів із консервантами, посилювачами смаку, уникати рафінованих продуктів та не їсти фаст-фуд.

22. Добре обмежувати споживання чаю та кави, натомість пити воду, також обмежувати споживання алкоголю. Намагатися купувати органічні продукти у фермерів.

Екологія душі та тіла

23. Окрім збереження енергії, води, сортування сміття важливо звертати увагу на екологію душі і тіла, ретельно слідкувати за своїм здоров’ям. Тут важливо зважати на те, як багато ми говоримо по мобільному телефону, – і намагатись обмежити цей час. Якщо ж не вдається, то краще використовувати навушники або гарнітуру.

24. Негативно на людському здоров’ї позначається часте використання мікрохвильовок для розігрівання їжі, тому цього теж слід уникати.

25. Намагатися менше часу проводити у зонах роботи Wi-Fi.

26. Назагал всім відомі поради для підтримання здоров’я не втрачають своєї актуальності - слід регулярно проводити обстеження організму, достатньо спати, займатись фізичними навантаженнями.

Ставлення до речей

27. Думаючи про екологію, про речі, які купуємо, часто згадуємо в останній момент. Однак і тут можна поводитись дуже екологічно. Наступного разу зібравшись до супермаркету, пам’ятайте, що близько 60% покупок відбуваються спонтанно. Тому намагайтесь заздалегідь скласти список бажаних товарів та дотримуватись його.

28. Цікавтесь  у своїх близьких та родичів, що вони хочуть у подарунок – не даруйте непотрібних речей. Дуже екологічно – замість матеріальних подарунків влаштовувати нематеріальні сюрпризи, наприклад, екскурсії чи похід до театру.

29. Намагайтесь не накопичувати непотрібні речі, а якщо так відбувається – то віддавати їх людям, що цього потребують, до прикладу, – у дитбудинки.

30. Корисно купувати речі у секонд-хендах, використовувати їх повторно, купувати якісні речі, натомість відмовитись від придбання виробів із шкіри та замші.

Підготувала Ганна Власюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!