Політична реклама

У 38% дитячих іграшок з українських ринків знайшли миш'як та токсичні метали

2871 0
38% дитячих іграшок, придбаних на ринку України, містять токсичні метали. Про це свідчать результати проведеного дослідження, які представила координатор тематичного напряму «Хімічна безпека» Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» Ольга Цигульова.

Із 50 іграшок, придбаних в Україні, 19 містили токсичні метали (38%), а саме: 7 зразків містили понад допустиму норму свинцю; 10 зразків – сурми, 5 – миш’яку, 1 зразок – ртуті. Крім того, 5 зразків містили понад один токсичний метал. Встановлено, що з двох іграшок вітчизняного виробництва одна – чиста, друга – містить сурму, - пише видання "ЗІК".

Як зазначила представник організації «МАМА-86», загалом в ході дослідження було протестовано 569 зразків іграшок, причому 80% з них виявилися товарами, імпортованими з Китаю. Результати тестування показали, що у 164 зразках (29%) містився принаймні один токсичний метал з шести, а у 405 зразках – токсичних металів не було виявлено або їх вміст не перевищував межі стандартів.

Водночас вона зазначила, що невідповідність стандартам була виявлена і в іграшках, виготовлених в країнах Євросоюзу. Як зазначила фахівець, такий факт порушує ще одну серйозну проблему: малоймовірно, що такі товари можна знайти на ринках ЄС – через високий вміст шкідливих металів вони заборонені на внутрішньому ринку, однак до України спокійно імпортуються.

 

Своєю чергою, начальник управління ринкового нагляду Держспоживінспекції Сергій Кияниченко повідомив, що в період з серпня поточного року перевіркою виявлено, що взагалі близько 60% із протестованих іграшок, що були в торговельній мережі України, не відповідають стандартам та вимогам, що встановлені до дитячого асортименту.

«Всього перевірено понад 255 тис. іграшок на сьогодні та забраковано Державною інспекцією з питань захисту прав споживачів 154 тис. Тобто це становить 60% загальної кількості перевіреної продукції», – сказав він.

 

Він також зазначив, що наявність сертифікату на товар не завжди гарантує його безпеку, але відсутність такого документу є основною причиною для батьків прийняти рішення, щоб відмовитися від покупки.

Фахівці радять при виборі іграшок звертати увагу на наявність, крім сертифікату відповідності товару вимогам євростандартів, знаку «трилистка» з цифрами знизу, який засвідчує якість, та позначок ДСТУ (або ГОСТ), ISO, маркування CE (абревіатура фр. Conformité Européenne – європейська відповідність). Також радять купувати іграшки не на стихійних ринках, а в супермаркетах та спеціалізованих магазинах, що додасть шансів купити нешкідливу для здоров’я дитини іграшку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!