В Україні кардинально змінюють медицину. 5 фактів про реформу. Інфографіка

5344 1
30-го листопада Кабінет міністрів України ухвалив 10 постанов, з яких розпочинається реформування системи охорони здоров’я. Пропонуємо інфографіку, що тлумачить суть реформи та ілюструє основні зміни, що втілять у її межах.
allianzbali.com

allianzbali.com

У Міністерстві охорони здоров’я продовжують розповсюджувати інформацію про ідеї реформи медицини. Зокрема, Павло Ковтонюк, заступник міністра, пояснив у авторській колонці суть усіх запропонованих змін.

Раніше в українських лікарнях стимулювали розмір мережі, а не якість: чиновники розподіляли кошти по медзакладах за нормами планової економіки та кількістю ліжкомісць. Павло Ковтонюк наголошує: фінансові стимули змінять завдяки введенню національного медичного страхування.  

Українці матимуть медичне страхування, за яке не будуть платити додатково. Допомогу в лікарнях люди зможуть отримати за однаковим стандартом, а лікарня чи амбулаторія отримає відшкодування за єдиними правилами для всіх лікарень. «В національній страховій системі не потрібно купувати страховий поліс. Ви застраховані, тому що ви громадянин. Ваш "поліс" — це ваш паспорт, - пояснює Павло Ковтонюк. - Разом з пацієнтом та його "полісом" у медзаклад за прямим контрактом прийдуть гроші напряму від національного страховика — держави».

Для запровадження системи медичного страхування, додаткових зборів чи фондів вводити не будуть. Виплати на страхову медицину в Україні будуть вираховуватися із уже наявної системи оподаткування. В 2017-му ці внески разом складуть 55 мільярдів гривень. «При цьому не буде ніякого нового фонду-монстра, ніхто не буде володіти цими коштами. Не буде чиновника, який розподіляє їх вручну, - наголошує заступник міністра охорони здоров’я. - Буде електронна система і буде тільки національний технічний оператор-страховик, що здійснює проплати напряму з бюджету та контролює якість. Цей оператор — Національна Служба Здоров’я України, яку ми створюємо».

Коли розпочнеться пряме фінансування, в Україні зміняться ролі всіх, хто працює в системі охорони здоров’я. «Нова роль держави — страхувати фінансові ризики, пов’язані з лікуванням, контролювати якість та оперувати контрактами. Лікарі зможуть вільно обирати де і як їм працювати. Роль пацієнтів — знайти свого лікаря, якому вони довіряють та виконувати його рекомендації», - пояснює Павло Ковтонюк.

Відбудеться децентралізація медицини: в Україні створять госпітальні округи, що об’єднають місцеві лікарні в мережу закладів медичної допомоги, розміщену на території певної області України, для своєчасного лікування мешканців, які в ній проживають. Павло Ковтонюк переконує, що зміниться система відносин: громади самі визначатимуть інфраструктуру, необхідну на їх території. Їх роль – оцінювати реальний стан справ у регіоні й складати запит на зміни.

Щодо термінів втілення ідей у життя заступник міністра охорони здоров’я зазначив, що реформа медицини вже працює: «Система охорони здоров’я дуже велика. Перезапустити її в один момент можливо, але варто пам’ятати, що ця система складається з живих людей — і нікому з нас не потрібен шок різких змін. Тому ми все робимо поступово, але в швидкому темпі».

За матеріалами: Міністерство охорони здоров'я, Українська правда

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
27 Грудня, 2016 19:36
axab Медична реформа наприкінці року зрушила таки з місця і рухається в руслі децентралізації
[***]://decentralization.gov.ua/news/item/id/3920
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!