5 життєвих принципів Бенджаміна Франкліна

14494 0
Бенджамін Франклін був письменником, науковцем, винахідником, філософом, дипломатом. І навіть більше – Леонардо да Вінчі XVIII-го століття. Пропонуємо 5 його життєвих принципів, що можуть бути корисними для кожного з нас.
Фото: syl.com

Фото: syl.com

Бенджамін Франклін заробив свої статки як видавець газети у Філадельфії та присвятив себе служінню людям. Починав як волонтер у пожежній частині, працював у багатьох державних офісах, допомагав розпочати революцію і відродження в США. Він є чи не найвпливовішою людиною в американській історії.

Як одна людина могла досягти так багато? Бенджамін Франклін залишив чимало цінних записів, які дають уявлення про його життя. Зокрема, свої будні він описав у автобіографії. Замислюючись над розкладом дня Старого Бена й словами мудрості, які він записав, можна виокремити 5 уроків, яких всі ми можемо у нього навчитися.

1. Переможці прокидаються рано

«Ранковий час має золото у своїх устах»

Франклін прокидався кожного дня до світанку, тому що знав, що самотність ранку – найкращий час, щоб зібратися, розібратися з цілями й напрямом свого життя. Він використовував 3 години, щоб почитати, повчитися, спланувати й підготуватися до дня наперед – і все це до сніданку!

Уявіть собі, що ви не запізнюєтеся, не просипаєте, а 3 години готуєтеся до свого дня. Прибираєте, готуєте сніданок, читаєте новини. Без поспіху, стресу. Просто, розслаблено й насолоджуючись ранком.

2. Плануйте

«Помиляючись у підготовці, ви готуєтеся помилятися»

Окрім визначення цілей, великих чи малих, дійсно допомагає прояснення мотивів. Франклін ставив би собі питання: «Що доброго я маю зробити сьогодні?» Визначивши це, він прояснював для себе наміри бути добрим, ефективним, служити людям.
З'ясовуючи мотиви, ми заглиблюємось в себе, налаштовуємося на день, на те, якими будемо в ньому.

3. Будні – це хороша річ

«Мотивація – це коли твої мрії вдягають робочий одяг»

Франклін користувався одним і тим же розкладом день у день, тому що розумів переваги здорових звичок і навіть у будні. Навіть коли проводив величезну частину свого життя, зайнятий інтелектуальною, політичною і науковою роботою, він продовжував користувався строгим розкладом.

Він присвячував 8 годин дня будь-якому завданню, що виникало, чи то дослідженню природи струму чи забезпеченню миру між націями.

Створіть собі рутину – і використовуйте її. Зробіть робочий графік, один для кожного дня, і врешті знайдете свій ритм. З часом це значно полегшить пошуки натхнення і налаштовуваність на енергію.

4. Виділи час для родини, друзів і відпочинку

«Ми не перестаємо грати, бо виростаємо. Ми виростаємо, бо перестаємо грати»

Проводити час з друзями і рідними, слухати музику, відпочивати й насолоджуватись життям – це було важливою частиною розкладу Франкліна. Він знав, що найбільший успіх – бути щасливим, і що це щастя в тому, щоб цінувати маленькі речі в житті.

Зараз люди націлені на продуктивність, працьовитість, зайнятість. Це стає причиною постійного поспіху і стресу, які для багатьох стали стилем життя. Але який сенс у важкій роботі, успіху й зароблянні грошей, якщо ви ними не насолоджуєтеся? Наша родина, дружба, любов і сміх – найважливіші речі в житті. Тож коли ви плануєте свій день, переконайтеся, що побудували свій розклад правильно.

5. Замислюйтеся й переоцінюйте

«Воюйте зі своїми слабкостями, будьте в мирі зі своїми сусідами й дозвольте кожному новому року знайти вас кращою людиною»

Остання річ, яку Франклін робив кожен день перед тим, як піти з роботи – зупинявся, оглядався й питав себе: «Що доброго я зробив сьогодні?» Він знав: щоб вчитися, зростати, ставати кращою людиною, ви повинні перевіряти себе, свої рішення й поведінку.

Помітьте, що Старий Бен не питав себе: «У чому я помилився?» Він фокусувався на перемогах, на прогресі. Це не час, коли ви звинувачуєте себе за помилки. Це час, коли ви аналізуєте свою поведінку й святкуєте кожен маленький крок вперед.

Врешті-решт, не важливо, наскільки великими є наші цілі й амбіції, ми можемо робити лише один крок за раз. Ми можемо навіть ніколи не досягти ідеалу, тому що ніхто не може цього досягти. Але ми здатні знайти повноту в постійному досягненні цього, намагаючись ставати кращими для себе й світу. За словами Бенджаміна Франкліна: «В цілому, хоч я так і не став настільки ідеальним, наскільки хотів би бути, я був, за прикладеними зусиллям, кращим і щасливішим чоловіком, ніж міг би бути, якщо б не намагався».

За матеріалами: keepinspiring.me

Переклала і опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!