ТОП-5 рецептів різдвяної куті

8432 0
Напередодні Святвечора українці традиційно готують 12 основних страв. Головною серед них безперечно є кутя. Хороший смак і ситність цієї страви є невід'ємною частиною святкування Різдва. Ми зібрали для вас 5 найсмачніших рецептів приготування куті.
фото: happy-giraffe.ru

фото: happy-giraffe.ru

1.Пшенична кутя.

Інгредієнти: 1 стакан зерен пшениці, 100 г. маку, 100 г. очищених волоських горіхів, 1-3 столові ложки меду, цукор до смаку.

Зерна пшениці товчуть у дерев’яній ступі  товкачем, періодично підливаючи небагато теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просівають і промивають. На воді з чистих зерен варять звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, охолоджують, підсолоджують по смаку.Окремо розтирають мак до одержання макового молочка, додають мед, все перемішують і додають до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою. В кінці додають товчені ядра волоських горіхів. Іноді також додають родзинки, але це необов’язково. Для підсолоджування краще використовувати тільки мед.

2. Рисова кутя

Інгредієнти: 1 стакан рису, 100 г маку, 100 г ядер волоських горіхів, 1-3 столові ложки меду, цукор до смаку.

Склянку рису насипати у ємність та залити півтора склянками кип’ятку. Щільно накрити кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому, три хвилин – на малому. Ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на парі. Співвідношення всіх інших компонентів для куті таке ж, як у попередньому рецепті.

Читайте також: Які продукти подорожчають 2015 року? Прогнози експертів

 

3. Пшенична кутя з родзинками

Інгредієнти: 1 склянка пшениця, 100 г. маку, 100 г. волоських горіхів, 100 г. родзинок, 1-2 ст.л. меду.

Пшеницю зварити до готовності, але так, щоб не розварилася. Мак проварити 5-10 хвилин, відцідити і розчавити качалкою про обробну дошку або потовкти в ступі. Горіхи обсмажити на сковороді, поламати на невеликі шматочки. Родзинки залити окропом, воду злити, перебрати ягоди, видаляючи плодоніжки. Пшеницю, мак і горіхи змішати з медом і родзинками.

4. Кутя зі сухофруктами і малиною

Інгредієнти: 2 склянки цільних зерен пшениці або рису, півсклянки чи третину (за смаком) меду, сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку, родзинки і (або) сушена малина чверть склянки.

Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин.Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Все варити ще хвилини дві. В масу, що охолола додати мед. Залишити на 1-2 години.

5. Кутя із ячменю та заморожених ягід

Інгредієнти: півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення.

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Смачної куті та веселих свят!

За матеріалами how-to-do.org та korusna.info


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!