7 локацій Львова, які впізнають не всі. Раритетні фото

11787 0
8 листопада у світі відзначають день День урбанізму. Це свято приурочене розвитку містобудування, завдяки якому все більше і більше людей може отримати комфортний простір для життя.
lvivcenter.org, Фотографиня на даху. Творець: Невідомий. Дата: 1960-1991

lvivcenter.org, Фотографиня на даху. Творець: Невідомий. Дата: 1960-1991

День урбанізму почали відзначати у 1949 році. Його ідейним натхненником є професор Університету Буенос-Айреса Карлос Паолера. Щоб зацікавити суспільство професійним проектуванням різних міських споруд, він запровадив свято, яке зараз перейняли більше ніж 30 країн світу.

Із нагоди Дня урбанізму пропонуємо переглянути 7 раритетних фото Львова, аби побачити, яких змін «наш дім» зазнав за кілька століть містобудування.

Парк культури імені Богдана Хмельницького та кінотеатр «Дружба»

Творець: Святослав Вдовенко

Дата: 1965-1975

Сьогодні Парк культури імені Богдана Хмельницького є популярною локацією для відпочинку львів’ян, однак понад сто років тому він виглядав зовсім інакше.

Вулиця Городоцька

Творець: Невідомий

Дата: 1955-1960

На зображенні перспектива вулиці Чапаєва – так до 1964 р. називалася початкова частина теперішньої вулиці Городоцької до костелу Святої Анни.

На першому плані фотографії – трамвайна зупинка біля костелу Святої Анни, де в той час були розташовані Каси попереднього продажу залізничних квитків. Зупинку ознаковує типовий тогочасний металевий стовпчик з горизонтальною табличкою із рельєфним написом «зупинка». Це неодмінний атрибут міського середовища, присутній на зупинках усіх львівських трамвайних маршрутів; ймовірно він походить ще з 1920-30-х років.

Обласна держадміністрація

Творець: Невідомий

Дата: 1914-1915

Обласна адміністрація, що на вулиці Винниченка, і понад століття тому виглядала ошатно.

Трамвайна зупинка на вул. Cталіна (тепер С. Бандери)

Творець: Невідомий

Дата: 1950-1955

Трамвайна зупинка на вулиці Сталіна (тепер вул. Ст. Бандери) навпроти головного корпусу Львівського політехнічного інституту, яку ознаковує металевий стовпчик із горизонтальною табличкою з написом «Зупинка». Фотографія надає чудову можливість побачити типову вуличну сценку 1950-х років – невідомих нам львів’ян, які очікують прибуття трамваю №1, що прямує до центру міста.

Книжковий кіоск за театром ім. Марії Заньковецької

Творець: Невідомий

Дата: 1964

Доволі типове явище для Львова 1960-1980-тих років – вулична книжкова торгівля.  На зображенні один з численних книжкових лотків на вулицях Львова, розташований у людному місці, біля транзитної трамвайної зупинки маршрутів № 6 та № 7 на площі 300-річчя Возз'єднання (тепер – площа Ярослава Осмомисла). Добре видно старі довоєнні трамваї саноцького виробництва, дещо модернізовані після війни, що обслуговували трамвайні маршрути до середини 1960-х років. Цікавий штрих да образу тогочасного міста – трамвайна зупинка-«острівець», вимушений «хід» Трамвайно-тролейбусного управління, що враховував збільшений рух транспорту на вузьких львівських вулицях.

Вулиця Діаманда (Підзамче)

Творець: Невідомий

Дата: 1956-1957

Більшість так званої «кращої» львівської публіки не знайома з особливостями передмістя Підзамче, розташованого відразу ж біля середмістя, а настільки для нього чужого. Відрізнялося воно і у старі часи.

За матеріалами Міського медіаархіву Центру міської історії 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!