7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2255 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Пропонуємо пригадати, чим запам’яталися львів’янам 7 днів: із 29 березня по 3 квітня.
фото: tvoemisto.tv, CS.UCU.EDU.UA, SKYSCRAPERCITY.COM, МИХАЙЛО ВЕРХОГЛЯД, надала Наталія Смуток

фото: tvoemisto.tv, CS.UCU.EDU.UA, SKYSCRAPERCITY.COM, МИХАЙЛО ВЕРХОГЛЯД, надала Наталія Смуток

CityLife

Від 28 березня і протягом тижня у рамках кампанії «З нами місто розквітає» львівська молодь впорядкувала парки та Янівський цвинтар. Першими прибирали парк імені Івана Франка, «Високий замок», Скнилівський парк та сквер «На валах».

Як поінформував голова Личаківської районної адміністрації Іван Лозинський, на території району розпочали роботи з впорядкування двох скверів.

Наразі у Львові вже завершують ремонт оранжереї у Стрийському парку. Спеціально для Tvoemisto.tv начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрій Галушка розповів про те, коли планують висаджувати рослини і як львів’янам висловити думку стосовно того, які саме культури вони хочуть бачити у теплиці.

Стало відомо, що під час роботи Весняного ділового форуму у Львові, який відбудеться 15 квітня, дуже широко буде представлено польську панель. Зокрема, до участі у форумі вже зголосилися президент Польсько-української господарчої палати, колишній міністр економіки Польщі Яцек П’єхота та віце-президент Польсько-української господарчої палати, голова ради Асоціації українського бізнесу у Польщі Олег Дубіш.

Нині у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ працюють над створенням унікального простору для навчання та відпочинку маленьких пацієнтів. Уже триває ремонт, який планують завершити упродовж місяця. Асистент кафедри пропедевтики педіатрії та медичної генетики ЛНМУ ім. Д. Галицького Андріана Мальська розповіла Tvoemisto.tv, як у такий короткий спосіб вдалося зібрати кошти і що ініціативна група планує відремонтувати у лікарні наступним.

У Львові на Сихові споруджують мультифункціональний спортивний комплекс для ігрових видів спорту. Поруч із СЗШ №95 будують спортивний комплекс із спортивним майданчиком з піщаним покриттям та будівлею з спортивним залом.

У Львові проживає 1300 людей з глибокими вадами зору дорослого віку. Для сліпонароджених та незрячих людей проблеми із банківською системою – справа вже звична. Для багатьох із них можливість без сторонньої допомоги здійснювати грошові операції в банкоматах є мрією. Журналісти Tvoemisto.tv вирішили дізнатись, наскільки можливо встановити банкомати з озвученням для незрячих людей у Львові.

У Львові тривають суперечки щодо використання приміщень колишнього кінотеатру «Україна» та території навколо нього. Поки що прокуратура, забудовник та міська влада ще не дійшли остаточної згоди, чи зможе в історичному центрі Львова постати новий кіноцентр.

Усі прокладені та введені в експлуатацію велосипедні доріжки у Львові промаркували відповідними піктограмами, щоб зробити зручнішим та більш упорядкованим пересування дорогами міста не лише для велосипедистів, а й для пішоходів та водіїв.

Площа Ринок у Львові має стати доступнішою для людей на інвалідних візках. Після звернення Львівського обласного відділення українського фонду «Реабілітація інвалідів» до Львівської міської ради, чиновники вирішили змінити правила щодо розміщення літніх майданчиків на тротуарі. Тепер там має бути смуга для проїзду інвалідних візків.

1 квітня, у Львові набирають чинності нові зміни щодо паркування у центральній частині міста. Серед нововведень – зростання вартості перебування автомобіля на платній парковці.

11 лютого депутати Львівської міської ради затвердили бюджет розвитку міста Львова на 2016 рік. Передбачили там кошти і площу перед Львівським цирком.

Із вересня цього року у Львові на базі НУ «Львівська політехніка» стартує бакалаврська програма «Internet of Things», де студенти вивчатимуть взаємодію об'єктів (речей) між собою та з довкіллям часто без втручання людини.

Tvoemisto.tv дізналося, чи з’явиться таки котельня у Палацу мистецтв, як відбувається голосування за проекти ДФРР та чому у культурної установи немає грошей для сплати рахунків.

1 квітня стартувала Львівська резиденція на Львівській вулиці у Вроцлаві. Потягом цілого місяця у Вроцлаві, що разом з Сан-Себастьяном цього року носить титул Європейської столиці культури, триватиме українська програма. Львів став третім містом, яке на засадах офіційного партнерства долучилося до участі у ЄСК 2016.

В Українському католицькому університеті створюють першу в Україні Магістерську програму з клінічної психології з основами когнітивно-поведінкової терапії за британською моделлю, яка дозволить отримати реальні навики для консультування людей та самодопомоги.

Транспорт

У Львові розпочав роботу муніципальний велопрокат Nextbike . Тепер жителі міста, а також його гості зможуть пересуватися вузькими вулицями міста на велосипедах. Про те, як скористатися такою послугою та скільки це коштуватиме Tvoemisto.tv розповів співзасновник компанії NextBike Україна Остап Буденкевич.

Від осені 2015 року у Львові ЛКП «Муніципальна дружина» бере в оренду для своїх працівників не звичайні автівки, а електрокари. Спеціально для Tvoemisto.tv керівник ЛКП та радник із питань безпеки міського голови Юрій Діль розповів, скільки коштів вдається економити завдяки такому кроку.

31 березня компанія Tesla представила довгоочікуваний електроседан Model 3. Нові елетрокари можуть з'явитися на ринку вже у 2017 році.

29 березня на українсько-польському кордоні у пункті пропуску «Грушів-Будомеж» відбулась прикордонно-представницька зустріч за участі представників митних служб обох сторін.

Для зручності пасажирів, які планують подорожі залізницею у великодні та травневі свята, ПАТ «Укрзалізниця» призначило сім додаткових поїздів. П’ять з них курсуватимуть до Львова.

Комуналка, ремонтні роботи

ПАТ «Львівгаз» запровадив ще один сервіс, який дає змогу подати показання лічильника. Відтепер споживачі газу Львова та області можуть зробити це з допомогою смс-повідомлення, надіславши його на короткий номер 7104.

29 березня підрядник розпочав роботи з влаштування верхнього шару покриття на автомобільній дорозі Н-17 Львів-Радехів-Луцьк, – повідомили у прес-службі Львівської обласної державної адміністрації.

30 березня підрядник розпочав роботи з влаштування верхнього шару покриття на автомобільній дорозі Н-09 Мукачеве – Івано-Франківськ – Львів. Про це повідомила заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ірина Гримак.

Як розповів директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза, в межах гарантійних зобов’язань, у суботу та неділю, 2-3 квітня підрядна компанія «Онур» усуватиме недоліки дорожнього покриття на вулиці Городоцькій.

Як поінформували в управлінні інженерного господарства ЛМР, на вул. Мулярській (бічна вул. Б. Хмельницького) проводитимуть аварійні роботи з заміни каналізаційного випуску з житлового будинку №2.

1-4 квітня ТзОВ «Укрінвестбуд» виконуватиме роботи з підключення каналізаційних мереж від будинку №17 на вул. Шевченка до каналізаційного колектора на цій вулиці.

Реформи

Міністерство юстиції та ДП «Укрпошта» підписали меморандум про співробітництво, який передбачає, що на базі відділень «Укрпошти» по всій Україні можна буде отримати реєстраційні сервіси Мін’юсту. Про це йдеться в повідомленні на сайті Урядового порталу.

Поштовий оператор «Укрпошта» анонсував низку IT-проектів, серед яких мобільний додаток mWallet та український аналог eBay.

Італія відкрила небо для українських літаків і фактично зняла обмеження щодо частот і кількості перевізників.

Команда, яка свого часу брала участь у створенні ProZorro, працює над новим проектом – системою електронних аукціонів, за якою держава зможе продавати або здавати в оренду активи (землю, ліцензії, нерухомість).

Соціальні та благодійні проекти

Кулінарний цех Ініціативної групи «Hand Made по-львівськи для Армії руками волонтерів» потребує круп для приготування святкових страв для військових. Про це волонтери повідомляють на сторінці у Facebook.

2 квітня у Львові відбулась акція, що має на меті поширити інформацію про аутизм, а також сформувати толерантність до дітей, які проживають з такою проблемою.

Львівська облдержадміністрація ініціює широке громадське обговорення проектних ідей до Плану реалізації Стратегії розвитку Львівської області на період 2016-2018.

Львівська міська рада приймає пропозиції щодо облаштування Великоднього ярмарку на проспекті Свободи. Заявки можна подати міському департаменту економічної політики до 5 квітня включно.

Корисності

5 квітня на Prometheus стартує безкоштовний масовий онлайн-курс легендарного українського історика Ярослава Грицака «Вибрані питання європейської історії».

Prometheus, платформа для онлайн-освіти, запустив реєстрацію на безкоштовні офлайн-групи підготовки до перекладеного українською мовою легендарного курсу Гарвардського університетуCS50 «Основи програмування».

Із 3 квітня до 5 вересня у Парку культури відбуватимуться різноманітні заходи. Вони проходитимуть у рамках різних свят і не тільки. Кожен охочий зможе випробувати свої сили у різних майстер-класах, конкурсах та просто відпочити. Пропонуємо детальніше ознайомитися із програмою заходів у Парку культури.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Якщо ви не маєте змоги поїхати на вихідних за місто, то є чудова нагода прогулятися Ботанічним садом Національного лісотехнічного університету України, у якому вже «просинаються» перші рослини. Tvoemisto.tv довідалось, що вже зараз можна побачити у саду на вулиці Генерала Чупринки, 103.

На Львівщині чимало містечок та сіл, у яких відбувались знакові події, жили цікавезні люди та зводились унікальні споруди. Tvoemisto.tv спільно з проектом «Локальна історія» розпочинає знайомити читачів із населеними пунктами регіону, про які варто знати галичанам. Друга зупинка – село Кульчиці.

Олексі сім років. Нині він навчається у школі. Хлопчик упевнений, що потрапив у цей світ із космосу. В майбутньому хоче стати пожежником. Серед його хобі – шахи, Робототехніка з конструктора Лего. Мрія Олекси – створити доброго робота, який виконуватиме його накази й завоює цей світ. Олекса має синдром Аспергера – високофункціональну форму аутизму. Його мама, Соломія Чубай, розповіла Tvoemisto.tv про особливості виховання дитини із аутизмом, про пошуки навчального закладу, а також про пошук розуміння серед родичів та суспільства, яке приводить до любові до себе й свого сина.

За 35 кілометрів від Львова у селі Крехів, Жовківського району, розташовується монастир, який у часи набігів татар був прихистком мешканцям навколишніх сіл, а за Радянського Союзу – школою для дітей із ментальними хворобами. Монастир,заснований ченцями Києво-Печерської лаври, відвідували Богдан Хмельницький та Іван Мазепа. Нині ж його відреставрували і відкрили для паломників зі всієї України і не тільки. Tvoemisto.tv пропонує на вихідних відвідати святиню із цікавою історією.

Страви здорового харчування набувають все більшої популярності. Все частіше люди віддають перевагу корисній їжі із натуральних продуктів. Tvoemisto.tv зібрало інформацію про заклади здорового харчування у Львові.

Підготовка до децентралізації освіти та освітньої реформи не оминула й Львів. Tvoemisto.tv дізналося, яким чином ці процеси можуть вплинути на дитячу освіту, у чому проблема традиційних садків, чому не варто боятися експериментів, хто буде головними реформаторами і як двадцять відсотків найкращих шкіл врятують українську освіту. Про все це розпитали в Ігоря Бущака – засновника «Львівської школи Монтессорі», викладача Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, менеджера навчальних програм, тренера-консультанта львівських шкіл і дитсадків.

Вже наприкінці цього тижня, 1 квітня, у ботанічному саду Львівського національного університету ім. Франка стартує сезон екскурсій. Нині там саме сезон цвітіння первоцвітів. Tvoemisto.tv дізналося більше про цей ботанічний сад та як туди потрапити на екскурсію.

На 2016 рік у Львові запланували розробити проекти реконструкції доріг до головної залізничної брами міста – вулиці Чернівецьку та площі Двірцеву, які ведуть до Головного залізничного вокзалу. Журналісти Tvoemisto.tv вирішили дізнатися, що саме та коли буде зроблено, щоб гості міста та й самі львів’яни могли від і до вокзалу добиратися по рівній дорозі, а навколишній простір там став упорядкований.

Підлітковий вік – особливий і «турбулентний» водночас. У цей період дитина переживає низку фізичних та емоційних змін. Тим часом батьки не знають, як поводитися зі своїми ось лише нещодавно такими слухняними й активними школярами. Львів'янка Наталія Смуток переконалася у цьому на власному досвіді. Виховуючи сина-підлітка, вона зіткнулася з проблемою: нині бракує якісних освітніх програм, які були б і корисними, і цікавими для дітей такого віку. Тому львів’янка разом із однодумцями вирішила створити проект Scolar, який даватиме теоретичні та практичні знання, навчатиме «м’яких» навичок і допомагатиме підліткам реалізовувати справжні проекти.

Чому памперси – це болюча тема для всіх перевізників та сортувальників сміття, чиє життя може врятувати одна здана батарейка, і чому єдиний в Україні завод з переробки ламп є у Львові, але не може повноцінно працювати? Саме через недостатню поінформованість соціальна ініціатива «Хтось не зробить» спільно з партнерами вперше у Львові провели екоекскурсію на тему «Як сортують сміття у Львові?».

Своїми правилами життя із Tvoemisto.tv поділилася член депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Ірина Подоляк.

Не можливо збагнути проблеми людей з особливими потребами, якщо не зіткнувся з тим особисто. Так вважають учасники дискусії, організованої дискусійною платформою «Твоє місто Львів», на тему: «Що зміниться для людей з інвалідністю». В рамках зустрічі, що відбулась у четвер, 25 березня, її учасники обговорили чому варто викорінити слово «інвалід» з лексикону українців. Навіщо учасникам АТО перебирати досвід Австрії та які кроки робить Львів для того, щоб місто стало доступнішим для людей з особливими потребами.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!