Паркування у центрі Львова: що є і що буде

8684 0
380 – саме така кількість платних паркомісць у центральній частині міста, яку обслуговує ЛКП «Львівавтодор». Керівник підприємства Олег Береза розповів Tvoemisto.tv, коли у Львові слід очікувати підвищення вартості паркування, де у місті можуть побудувати нові парковки, як борються з неплатниками за паркування та куди поділися люди, які збирали гроші за стоянку авто.
Фото: zik.com.ua, lviv.comments.ua, lvivpost.net, privatbank.ua, rius-hotel.lviv.ua, infoua.org

Фото: zik.com.ua, lviv.comments.ua, lvivpost.net, privatbank.ua, rius-hotel.lviv.ua, infoua.org

1. Правила користування

Людина, яка ставить свій автомобіль у місці, де розміщено знак про платну парковку (5.38 «Місце для стоянки» та 7.4.1-7.4.7 «Час дії») – зобов’язана заплатити за час перебування автомобіля на паркінгу. У Львові не оплачується перші 15 хв. паркування. Сьогодні у Львові плата за паркування становить 4 грн за годину в центрі міста, і 2 грн. за годину – в другій зоні. Таку плату встановлено ще в 2011-му році.

«Для нас важливо, щоб люди платили. Львів хороше для паркування місто. В нас багато машин і обмежена кількість місць. І якщо правильно облаштувати майданчики, то це буде мати ефект. Головне, – щоб платили», – розповів Олег Береза.

2. Збільшення вартості паркування

«Якщо подивитися на збільшення мінімальної заробітної плати, то вартість паркінгу мала би бути збільшена до 8 грн за годину. Але на це потрібна воля депутатів ЛМР. Вони встановлюють тарифи», – зазначив Олег Береза.

Читайте також: На центр Львова очікує кардинальна зміна руху. 15 нововведень

3. Де в центрі міста парковки є платні?

ЛКП «Львівавтодор» займається парковками на вул. Валовій, П. Дорошенка, М. Коперника, Ю. Словацького, В. Гнатюка, П. Чайковського, Січових Стрільців, Т. Костюшки, В. Винниченка, просп. Т. Шевченка, пл. А. Міцкевича. А також на пл. Двірцевій та Липневій, і на Високому замку.

Загалом у центральній частині міста підприємство здійснює збір коштів за паркування приблизно на 380 паркомісцях. Графік роботи парковок із 8:00 до 19:00 год. Приблизно час паркування становить від однієї до трьох годин.

«Користуються всі. Платять на відкритих парковках – половина, на закритих – всі. Через те, що у Львові було безкоштовне паркування, то люди не звикли платили за це», – розповів Олег Береза.

На паркінгу, що на вул. Ю. Словацького (30 паркомісць), за день користуються парковкою приблизно 60 автомобілів. На вул. М. Коперника (15 паркомісць) – приблизно 65 автомобілів. На просп. Т. Шевченка (80 паркомісць) – приблизно 120 автомобілів.

4. Закрита зона паркування на вул. Валовій

На вул. Валовій є закрита зона паркування. Там можна запаркувати до 72 автомобілів. Для місцевих мешканців передбачено інший тариф. У робочий час вони оплачують 1 грн за годину перебування авто, у вечірній час та вихідні дні – безкоштовно. Вони користуються спеціальними картками, які вставляють на в’їзді в автомат.

Так як закрита зона паркування на вул. Валовій проїзна (15 хв. безкоштовно), то тут паркують приблизно 2000 автомобілів вдень.

5. Абонентський квиток

Підприємство реалізує на закритій зоні паркування на вул. Валовій абонентські картки, за допомогою яких можна здійснювати паркування на будь-якій платній зоні паркування підприємства. Вартість місячного абонентського квитка складає 600 грн, квартального – 1500 грн, піврічного – 3000 грн. Абонементи можна купити лише на вул. Валовій.

Почали їх реалізовувати з квітня 2015-го року. За цей час було продано 23 місячних, 12 квартальних та 36 піврічних абонементних карток.

6. Паркомати

У Львові встановили два паркомати, де можна розрахуватися платіжною карткою – на пл. А. Міцкевича та на просп. Т. Шевченка.

«На сьогоднішній день було багато нарікань, що водії не мають готівки чи дрібних грошей, адже паркомати не видають решти. Ми поставили перші паркомати з платіжними терміналами. Він коштує понад 100 тис. грн», – розповів Олег Береза.

Читайте також: Читайте також: У Львові встановили паркомати для банківських карток: локації

7. Боротьба з порушниками

Від 7 листопада діє закон про фотофіксацію порушень ПДР.

«Ми хотіли забрати від людей готівку, і людей з парковок. Тобто зробили їх інспекторами, які ходять і складають із фотофіксацією акти порушень на водіїв, які не оплатили за паркування автомобіля. Тоді ми подаємо запит в поліцію, потім в адміністративну комісію, яка на основі матеріалів складає постанову про порушення і стягує гроші. Нам 4 грн, решта – в бюджет. Це довго триває, марудно, може місяць. Але людина отримає свій штраф. І коли водій отримує «повідомлення», він розуміє, що повинен поїхати, заплатити за послуги евакуатора, за порушення ПДР, потратити час, оформити документи. Краще заплатити 15-20 грн, аніж згодом 500», – розповів Олег Береза.

8. Розширення паркувальних місць

«Будівництво підземних паркінгів у Львові перспективне, але за умови, що водії дотримуються чинних правил. Вже є інвестори. З Австрії. Але їх цікавило, коли в нас запрацюють евакуатори», – зазначив керівник ЛКП «Львівавтодор».

Перспективні місця: підземні паркінги перед ЛНУ ім. І. Франка, на перехресті вул. В. Стефаника та М. Коперника (під сквером), за готелем «Жорж» – наземна парковка. Вартість робіт може скласти до 10-12 млн євро.

9. Мобільні додатки

У планах – можливість оплати за паркування через мобільні додатки. Також – видати в електронному варіанті план вільних місць на паркінгах, щоб водій через мобільний міг би бачити, де є вільні парковки.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!