Як заощаджувати гроші правильно: 8 порад від Михайла Сала

10653 0
Якщо ми усвідомлюємо, на що відкладаємо гроші, наша схильність заощаджувати збільшиться.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Співкерівник компанії Romexsoft Михайло Сало під час зустрічі сімейному центрі храму Преображення розповів, як заощаджувати кошти правильно, скільки потрібно економити та коли починати відкладати на пенсію. Tvoemisto.tv занотувало найцікавіше з його виступу.

Експерти сервісу, які спеціалізуються на економії коштів через використання промокодів emporium.com.ua згодні з думкою Михайла Сала і вважають, що його поради можуть допомогти заощадити. Я би заохочував усіх не тільки вчитися рахувати гроші, але й аналізувати свою поведінку в емоційному, психологічному плані і думати, чому ви так зробили. Прийнято вважати, що людина є раціональною істотою, і якщо ми про щось знаємо, ми використовуємо ці знання. Але людина є частково раціональною істотою, особливо стосовно грошей.

Всі мудрі книжки кажуть, що ваш бюджет треба поділити на відсотки. 50% – щоденні витрати, 30% – бажання і 20% – заощадження. Але варто пам’ятати, що не може бути універсальної формули.  Хтось живе у своєму помешканні, хтось орендує квартиру. Хтось один заробляє, а хтось – із дружиною чи чоловіком. У когось є пасивні доходи, а в когось немає. Ви повинні зрозуміти, чого хочете досягти і що хочете від грошей. І тоді скласти індивідуальну формулу.

Важливо заощаджувати регулярно. Кожна людина, незалежно від рівня її доходів, може заощаджувати 5% свого бюджету. Коли заощаджувати більше і для цього від чогось відмовитися, це стає складно робити. А 5% ніяким чином не повпливають на якість життя.

Пенсія для нас – якесь абстрактне поняття, далека перспектива. А потім час проходить, і ми не знаємо, що робити на пенсії. Тому який би ми зараз не мали рівень життя та рівень доходів, потрібно вже заощаджувати на пенсію.

Якщо ми усвідомлюємо, на що відкладаємо гроші, наша схильність заощаджувати збільшиться. Ми не можемо думати про якісь абстрактні гроші. Потрібно прив’язувати їх до речей. Не можна відкладати гроші «на щось, а там побачу, на що». Тоді це «щось» ніколи не настане.

Проти нас працюють досвідчені люди, які вивчають людську психологію, щоб нам щось продати. Нас привчили багато витрачати. Ми думаємо, що купуючи щось, ми приймаємо свідоме рішення. Але насправді ми є жертвами маркетингової системи. Не робіть спонтанних покупок, бо це – велике зло по відношенню до сімейного добробуту і бюджету. Не купуйте сьогодні, поспіть, завтра купите. А до завтра ж ви зрозумієте, що воно вам і не треба.

Є таке поняття «грошового потоку». Якщо я маю певний дохід, це не означає, що в мене є гроші. Тому що сьогодні я їх заробив, а завтра повинен віддати певну кількість коштів за будинок, за їжу. Визначте, коли гроші приходять і відходять від вас. Потрібно розрізняти цей «грошовий потік» та факт фізичної наявності грошей.

Якщо ви їдете швидко автомобілем, ваші шанси потрапити в аварію високі. Якщо зменшуєте швидкість – ці шанси теж зменшуються. Так само з грошима. Якщо ви витрачаєте гроші швидко та без планування, ваші шанси потрапити у фінансову скруту високі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!