Аптеки мають знизити ціни на ліки з лютого

3283 0
Ліки, які залишилися на складах аптек, вони мають продати за місяць, адже з 1-го лютого ціни на лікарські засоби мають бути знижені.
фото: firtka.if.ua

фото: firtka.if.ua

«Буде один місяць, січень, коли аптеки зможуть продавати ті ліки, які були закуплені за підвищеними цінами в минулому році. До 1 лютого ми дозволяємо, щоб вони розпродали те, що в них є на складах, а нові ліки, які вони закуповують і привозять, вже повинні продаватися по зниженим цінам», – заявила Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Такі зміни запроваджуватимуть у рамках введення референтного ціноутворення на ліки, за яким ціни на них не можуть бути вищими за ціни в сусідніх державах. Першим етапом стане зниження цін на ліки від серцево-судинних хвороб, цукрового діабету та бронхіальної астми. Контролюватиме дотримання аптеками вимог Державна служба з лікарських засобів, якій пацієнти та постачальники можуть повідомляти про завищені ціни чи інші порушення.

 

Крім того, від аптек вимагатимуть, щоб вони видруковували перелік референтних цін на ліки. «В аптеках вони повинні бути вивішені, щоб люди не шукали ці ціни, а вони були надруковані в аптеках, щоб люди могли побачити», – повідомила очільниця МОЗ.

Нагадаємо, з квітня 2017 року в Україні діятиме програма реімбурсації (відшкодування коштів – Авт.) ліків. У пріоритеті – лікування хвороб, що першочергово впливають на основні показники смертності населення чи ефективно лікуються на амбулаторному етапі: серцево-судинні хвороби, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма.

Опублікувала Людмила Рубцова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!