Бери і вчи: корисні сервіси для вивчення мов

9089 0
Якщо, зустрічаючи незнайоме слово, ви автоматично шукаєте його переклад в гуглі, а потім успішно забуваєте (якраз до наступного разу, коли воно трапиться вам на очі) – треба щось робити. Тут зібрані програми і додатки, які допоможуть систематизувати знання.

Сервіс Anki поєднує систему віртуальних карток з технікою інтервальних повторень – два ефективних способи запам’ятати нові слова. Це хороша альтернатива розклеєним по квартирі папірцям з іменниками, прикметниками й дієсловами. Базовий арсенал програми – два поля: слово мовою оригіналу та місце для вашої відповіді. Ви можете розширити функціонал, додаючи приклади, синоніми, ілюстрації. Колоди карток можна створювати вручну, а можна скачувати вже готові набори інших користувачів.

Memrise – мобільний додаток для вивчення не лише іноземних слів, але й цікавих фактів зі сфери культури та науки. На відміну від попереднього сервісу, тут все давно зроблено до вас: інформація розподілена по темах (французька початкового рівня, класичне мистецтво, 20 амінокислот і т.д.), а картки готові до роботи. Розробник програми, всесвітньо відомий майстер запам’ятовування Ед Кук, поєднав методи з науково підтвердженою ефективністю та ігрові елементи, тому навчатися з Memrise зовсім не нудно.

Сайт Lang-8 допоможе перевірити, чи правильно ви написали текст. Все геніальне просто: реєструєтеся, завантажуєте написане, а носій мови виправляє помилки. Таким чином представлено більше 90 мов, а отже, ви обов’язково знайдете свого «редактора» з однієї зі 190 країн світу. Відплатити добром за добро можна такою ж послугою – просто перевірте чийсь текст українською.

Програма Listening Drill для Android та iOS розрахована на тих, хто хоче краще розуміти іноземну на слух. Щоб підвищити свій рівень, переглядайте або прослуховуйте відео- чи аудіофайли з субтитрами, які ви оберете і завантажите самі: наприклад, записи з конференцій TED, улюблені фільми та аудіокниги. Основні функції програми – зміна швидкості доріжки, повторення окремих фраз, відтворення лише сцен з діалогами, комбінування субтитрів.

На додачу до перерахованих вище мов Duolingo пропонує шосту – португальську. Сервіс функціонує як на окремому сайті, так і на головних мобільних платформах. Кожен курс починається з вивчення лексики, продовжується граматикою і переходом до більш складних вправ – наприклад, аудіювання та перекладу. Щоб перейти на наступний рівень, потрібно накопичити певну кількість балів за правильні відповіді, а три неправильні змусять вас почати спочатку. Duolingo підійде тим, хто хоче вивчити мову з нуля і налаштований серйозно, або ж користувачам просунутого рівня. Справа в тому, що сервіс більше концентрується на освоєнні правил, ніж на розмовній практиці.

Якщо захочеться побалакати, заходьте на Mylanguageexchange – соціальну мережу, де можна знайти ідеального співрозмовника. Опишіть, кого ви шукаєте: якою мовою має говорити людина, в якій країні жити і приблизний вік напарника. А далі обирайте «мовного партнера» з запропонованого списку – розробники сайту запевняють, що в них близько мільйона юзерів. Якщо набридне голосовий чат, можна перейти до текстового спілкування або на сторінку бібліотеки.

Сайт ielanguages.com відомий фанатам іноземних мов за попередньою назвою Free Language Tutorials. Вона повністю відображає суть: тут зібрані безкоштовні навчальні матеріали для вивчення 21 мови, в тому числі латини і української. Майже 20 років тому Дженніфер Вагнер, вивчаючи французьку, почала заносити до блогу свої замітки. Протягом наступних років блог перетворився на повноцінний сервіс з відеоматеріалами, порвіняльними списками мов та іншою корисною інформацією, а сама автор стала викладачкою. До речі, вона переконана, що освіта має бути безкоштовною, тому уроки на сайті ніколи не будуть платними.

Онлайн-ресурси Британської ради – справжній скарб для тих, хто вивчає англійську. Тут є все: інтерактивні вправи, вікторини, подкасти, аудіосеріали, створена спільно з ВВС добірка телепрограм, таблиця вимови, завдання для збагачення лексикону діловими словами, курси для дітей і підлітків, цікаві матеріали на футбольну тематику і ряд мобільних додатків – звісно, безкоштовних. Усе заради того, щоб вивчати мову міжнародного спілкування міг будь-хто, будь-де і будь-коли.

Джерело: Україна Speaking

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!