Безсимптомні хворі передають щонайменше 50% нових випадків Covid-19, – дослідження

3859 0
Безсимптомні хворі на коронавірус поширюють інфекцію ще до того, як вона розвинеться в них самих.
Фото: 24 канал

Фото: 24 канал

Нове дослідження встановило, що безсимптомні хворі на коронавірус відповідальні за половину всіх заражень – вони поширюють інфекцію ще до того, як вона розвинеться в них самих, і навіть якщо самі не відчувають недуги. Про результати наукової роботи, опубліковані в журналі JAMA, пише Science Alert.

Нові дані збігаються із застереженнями Центру контролю та профілактики захворювань США, який ще в листопаді оголосив про відповідальність безсимптомних хворих за половину всіх заражень.

Для дослідження науковці розділили потенційних передавачів коронавірусу на три групи: досимптомні, безсимптомні та симптомні. Моделювання полягало у зʼясуванні, як кожна група передає інфекцію залежно від періоду, коли її представники найбільш заразні.

Читайте також: У ВООЗ бачать загрози в тому, що більшість вакцин від Сovid-19 викупили багаті країни

Науковці взяли за основу припущення, що всі групи найбільш заразні на п’ятий день після інфікування коронавірусом. Виявилося, що ці п’ять днів – середній інкубаційний період, тобто час, за який у більшості людей розвиваються симптоми.

Модель від початку припускала, що 30% хворих – безсимптомні, і вони заразні на 75% у порівнянні з тими, в кого проявилися симптоми, чи проявляться в найближчий час. На основі цих припущень заразність безсимптомних хворих була відповідальна за 24% від усіх випадків.

Але вчені також змоделювали сценарії, в яких пік заразності наставав на третій, четвертий, шостий та сьомий день, а також занижували та підвищували процент безсимптомних людей, так само, як і рівень заразності в інших групах.

У більшості сценаріїв безсимптомні та досимптомні люди були відповідальні щонайменше за 50% заражень.

Навіть за найбільш консервативними розрахунками, коли пік заразності настає на сьомий день після зараження, а безсимптомні хворі відповідальні за 0% випадків передачі вірусу, досимптомна група виявилась відповідальною за 25%.

Читайте також: Лікарка з Львівщини, яка працює у Британії, розповіла, як вакцинувалась від Сovid-19

Однак науковці застерігають, що їхня модель недооцінює реальний процент випадків зараження, до якого призводять безсимптомні хворі, оскільки розраховували вірогідність передачі інфекції в умовах, коли люди пересуваються хаотично. Але насправді багато закладів перевіряють температуру та інші прояви коронавірусу у відвідувачів, щоб не допустити потрапляння хворих.

Крім того, багато симптомних хворих самоізолюються, що також знижує імовірність поширення коронавірусу в порівнянні з тими, хто відчуває себе здоровим.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!