Біля Львова створять перший в Україні історико-культурний парк «Древній Звенигород». Візуалізація

6470 0
Майбутній історико-культурний парк може стати новою туристичною локацією на Львівщині.
Візалізація авторів проекту

Візалізація авторів проекту

Цьогоріч на території пам’ятки археології національного значення в селі Звенигород розпочнеться створення першого в Україні історико-культурного парку «Древній Звенигород». Проект є одним із переможців конкурсу проектів Міністерства регіонального розвитку і отримає на реалізацію близько 12 млн гривень у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС, інформують у прес-службі ЛОДА.

Історико-культурний парк створять на площі близько 38 га. Ініціатором та замовником проекту є департамент архітектури та розвитку містобудування ЛОДА.

Читайте також: Поблизу Львова побудують містечко для ІТ-фахівців. Візуалізація

За словами т. в. о. директорки департаменту архітектури та містобудування Львівської облдержадміністрації Оксани Ткачук, проект реалізує три основні завдання: формування території історико-культурного парку і розроблення технічної документації щодо встановлення меж, створення громадського простору «Звенигородський Майдан», а також розвиток туристичної інфраструктури.

Проектом передбачено:

  • впорядкування території пам’ятки та центральної площі села;
  • консервація пам’яток княжої доби з метою їхнього збереження для майбутніх досліджень;
  • відзнакування за допомогою сучасних мистецьких та технічних засобів найбільш знакових будівель княжої доби;
  • трасування усієї лінії укріплень городища з метою окреслення обрису пізньосередньовічних  та ранньомодерних фортифікацій;
  • візуальна реконструкція унікальної оборонної системи XVIII;
  • створення базової туристичної інфраструктури довкола історико-культурного парку «Древній Звенигород», туристичних маршрутів та ін.

Читайте також: Як зміниться територія заводу «Кінескоп» у Львові. Візуалізація

«Парк  це можливість впорядкувати та захистити територію пам’ятки від руйнувань. Наразі ми не плануємо масштабних археологічних досліджень. Програму їхнього проведення треба буде дуже детально продумати, і це справа на багато років. Але парк, а в майбутньому, ми сподіваємось, заповідник захистить пам’ятку від чорних археологів, несанкціонованих кар’єрів, самовільної забудови тощо», – зазначає молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Наталя Войцещук.

Водночас зараз готується пакет документів для оголошення Звенигорода заповідником національного значення. Згодом документи планують передати до Кабінету Міністрів України.

Довідка

Звенигород – одна з трьох княжих столиць, де в ХІ-ХІІ століттях починалась українська державність на Прикарпатті. Дослідження Звенигорода почалися ще всередині ХІХ ст. і тривають до сьогодення. Наймасштабніші розкопки відбулись у 1950-1990-х роках. Вражаюча колекція археологічних артефактів, що нараховує кілька десятків тисяч знахідок, презентує Звенигород як крупний економічний, культурний та духовний центр. Завдяки історичним подіям та клімату колишня княжа столиця чудово збереглась до наших днів. На сьогодні досліджено не більше 10% площі давнього городища.

Візуаліація: Роман Джек, відео – Ігор Мартинів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!