Борг Львівського автобусного заводу продали з аукціону. Що там буде

7216 0
Серед шести учасників аукціону найбільше – 170 010 000,00 грн – запропонувало ТзОВ «Капітал Фінанс».
Фото: explorer.lviv.ua

Фото: explorer.lviv.ua

У Львові завершився аукціон з продажу частини заборгованості автобусного заводу, що на вул. Стрийській, 45. Його на продаж у червні виставив державний «Укрексімбанк». Йдеться лише про невелику частину приміщень, які перебувають під заставою. Серед шести учасників аукціону найбільше – 170 010 000,00 грн – запропонувало ТзОВ «Капітал Фінанс».

Загалом в аукціоні взяли участь шість компаній – ТзОВ «Фінансова компанія «Інвесткепітал», ТзОВ «Фінансова компанія Ю-бейс», ТОВ «Інвестохіллс Веста», ТзОВ «Орієнс Фінанс», ТзОВ «Фактор Плюс» та ТзОВ «Капітал Фінанс». Стартова ціна ж становила 76 млн грн.

Читайте також: У Львові затвердили програму розвитку промислових зон Сигнівки та Рясного-2

Йдеться про десятки гектарів землі, адміністративні та виробничі будівлі заводу на вулиці Стрийській, 45. Зокрема, приміщення головного виробничого корпусу, а також рухоме майно, виробниче обладнання цехів. Новий власник має отримати право вимоги за кредитами.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, купівля цієї заборгованості не дає права користуватись майном заводу. Це швидше «квиток на інвестиційну війну, адже таких боргів є багато і вони розміщені у різних банках. Сьогодні свою частину продає державний «Укрексімбанк».

Загалом боргів Львівського автобусного заводу є на понад пів мільярда гривень. У місті хочуть, аби територія ЛАЗу була майданчиком для виробництва інноваційної техніки.

«Ця територія лише для виробництва, і вона належить громаді міста. Про жодну житлову забудову мова йти не може. Це має бути виробництво, і якраз сьогодні шанс такий є, тому що Україна потребує орієнтовно 30 тисяч одиниць громадського транспорту, а якщо говорити про електромобілі, то це взагалі мова йде про сотні тисяч, тому тим треба скористатися», – сказав міський голова Андрій Садовий під час брифінгу сьогодні, 5 липня.

Він також наголосив для забудовників, що призначення землі – виробництво, і змінювати його не будуть.

За даними Youcontrol, ТзОВ «Капітал Фінанс» зареєстроване у Києві. Кінцевим бенефіціарним власником є львів’янин Максим Чухен із Рудного. Він також є співвласником ТОВ «Спарроу індастріз», яка забудує промислову зону «Сигнівка» у Львові. Керівник компанії – Дмитро Ларіонов.

Читайте також: Для чого Львову потрібен ЛАЗ: відновити, викупити, зарезервувати?

Нагадаємо, ЛАЗ постачав автобуси для міст України, що приймали Євро-2012. ТОВ «Львівські автобусні заводи» купив російський бізнесмен Ігор Чуркін. У 2013 році обладнання заводу почали вивозити на Дніпровський автобусний завод (Кам’янське), а у Львові мали залишити виробництво тролейбусів і туристичних автобусів.

26 травня 2014 року Державна виконавча служба України видала постанову про арешт майна заводу-боржника. Пізніше приміщення заводу виставили на аукціон. Тоді ж завод зупинив виробництво у Львові та Кам’янському. Перший заступник голови Львівської ОДА Йосип Ситник заявив, що область звернеться до уряду з проханням викупити завод.

У лютому 2016 року збанкрутілий ЛАЗ придбали дві юридичні особи з Києва. Восени 2017 року у міській раді Львова створили комісію, що розпочала вивчати ситуацію довкола закупівлі автобусів ЛАЗ напередодні Євро-2012. До цього комунальному перевізнику Львова виділили 20 млн грн, аби закрити борг перед ЛАЗом.

Через борги міста перед заводом на всі комунальні автобуси наклали арешт у жовтні 2017 року. Згодом відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мініюстиції оголосив 160 автобусів комунального «АТП-1» у розшук. а поліцію зобов’язали їх затримувати. У вересні 2018 року з’явився сайт, на якому йшлося про відновлення роботи ЛАЗу, втім завод нової продукції так і не випустив. Міськрада також створила ще одне АТП, аби передати автобуси туди й їх не арештовували. Територіальне управління юстиції у Львівській області стягнуло з банківського рахунку «АТП-1» 24 млн 642 тис. грн.

Ольга Коваль

Софія Шавранська

Фото: explorer.lviv.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!