Бойкот російських товарів у Львові: маркування, окремі полиці чи відмова?

6832 1
Великі торгові мережі у Львові погоджуються виконувати ухвалу міської ради щодо російських товарів та обіцяють або ж уже почали маркувати їх триколорами. Проте ініціатори бойкоту товарів російського виробництва кажуть, що цього замало і на повноцінний бойкот це не дуже схоже, оскільки на меті – повна відмова від виробленого у Росії.
Фото: vpoltave.pl.ua

Фото: vpoltave.pl.ua

10 липня депутати Львівської міської ради прийняли ухвалу про маркування товарів, вироблених у Росії. Торговим точкам на території міста рекомендували ввести спеціальне «помітне маркування товарів російського походження» позначкою «Товари з Російської Федерації» з нанесенням зображення прапора Російської Федерації (з окремим нанесенням зображення прапора Російської Федерації на цінники товарів російського походження) та їх розміщення на окремих полицях.

«Товаром російського походження вважається товар, вироблений, розфасований, зібраний, вирощений на території Російської Федерації, чи товар, виробником якого є громадянин Російської Федерації чи юридична особа, зареєстрована у Російській Федерації», – наголошують автори ухвали.

«Департамент економічної політики Львівської міської ради повинен інформувати торгові мережі про російського товаровиробника. Маркувати продукти мають самі торгові мережі. Контролювати їхню добросовісність має департамент. Не думаю, що вони (магазини) масово будуть фальшувати, вони розуміють проблему», – розповів tvoemisto.tv депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук.

Проте уникнути маркування таки можна, адже не лише товари з першими цифрами на штрихкоді «46» причетні до Росії. Багато торгових марок можуть бути зареєстровані, наприклад, у США, проте виробничі потужності, робоча сила, а, відповідно, і податки сплачують в Росії.

«Тому ця ухвала і була прийнята! Наприклад, усі знають про торгову марку Procter & Gamble (P&G), товари якої – це десь 80% побутової хімії. Ці товари будуть марковані, і їх багато. Такі торгові марки мають або відкрити свої представництва в Україні, давши додатковий поштовх і перезавантаження нашого ринку, або втратять величезний ринок в Україні. Я дуже сумніваюся, що вони на це підуть», – додав депутат.

Підтримують ухвалу найбільші торгові мережі, що працюють у Львові: «Арсен», «Рукавичка», «Епціентр», а також – ринок «Шувар». Про це представники цього бізнесу заявили сьогодні, 22 липня, на прес-конференції. Проте деякі згадують лише про маркування товарів, не наголошуючи при цьому на окремих полицях для російської продукції, як про це говорили депутати.

«Ухвала наголошувала про окремі полиці в магазинах, хоча мережі бідкаються, що є величезні труднощі, бо це товари різних груп. Але ж ми не рекомендували розміщувати усі російські товари в одному куті, ставлячи поряд побутову хімію та продукти харчування. Насправді, йдеться про те, що якщо це молокопродукти, то у відповідному відділі всі російські молокопродукти мають бути зібрані в окремому місці та промарковані», – зауважив Любомир Мельничук.

Здебільшого, торгові мережі готові шукати замінники російським товарам. «Шукаємо замінники, тому звернулись до постачальників з проханням запропонувати товари українського виробника», – зазначають представники «Рукавички». Схожа позиція в мереж «Епіцентр», де вважають, що добре було б замінити російські товари на продукцію європейського виробництва. Однак наразі ці питання обговорюються.

Натомість ініціатори економічного бойкоту вважають, що самого лише маркування недостатньо. Активіст бойкоту Олег Радик наголошує: «Поки немає повної відмови від російських товарів – це економічний колабораціоналізм. Ви (торгові мережі) наповнюєте скарбницю Путіна, а вже завтра ваші діти можуть опинитися в зоні АТО. Маркування – це тільки початок, наша мета – повна відсутність російських товарів».


Читайте також:
2 Серпня, 2014 14:47
Іван Шовгенюк Імітація відмови, а не відмова! Якщо мережі супермаркитів по справжньому хотіли би відмовитися від російського, то хай би почали , наприклад з відмови використовувати російські програми 1С у своїх бухгалтеріях. Слабо? Так само і влада, тільки язиками тріпає багато, а в своїх державних бухгалтеріях підтримує окупанта використовуючи ПЗ 1С. Лохи із влади не усвідомлюють, що відмова від російської 1С і використання українського ПЗ - це підтримка українського ІТ-сектору економіки на ділі, а не просто пустою болтовнею. Але цього не буде, бо наша влада - це лохи!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!