Брюховичам – 575! П’ять цікавих фактів про селище на околиці Львова

12453 1
Сьогодні, 21 вересня, в Брюховичах відзначатають 575 річницю заснування селища.
Фото: Explorer Lviv

Фото: Explorer Lviv

- Уперше поселення згадують у документах за 1440 рік. Від назви річки Брюхівчанки, на березі якої почали заселятися люди, пішла назва села.

- Після того, як у 1886 році через Брюховичі проклали залізничну колію Львів – Белжець, тут почали активно будувати заміські відпочинкові вілли, пансіонати і засаджувати піщані дюни соснами. А з 1990-х років почалася масова забудова східної частини селища індивідуальними котеджами, яку місцеві мешканці називають «Полем чудес».

- Візитною карточкою селища є «Чебуречна» біля озера. Вважають, що кожен, хто приїжджає в Брюховичі, має посмакувати місцевими чебуреками, які готують із двома начинками – м’ясом і сиром. Незважаючи на скромний інтер’єр та невибагливе обслуговування, це чебуречна завжди користується популярністю серед відвідувачів.

- В селищі працює Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри — єдиний в Україні музей модерної скульптури, розташований по вулиці Музейній, 16. Тут експонують понад 800 унікальних творів абстрактного мистецтва, серед яких скульптури пластичних асоціацій, абстрактні форми та рельєфні портрети. Скульптор Михайло Дзиндра подарував Україні 808 скульптур та будівлю під музей площею 1409 м². Музей є відділом Львівської галереї мистецтв.

- Церква Пресвятої Трійці, пам'ятка архітектури національного значення, збудована у 1756 році у присілку Брюховичів Гамулець (нині — вул. Під Осовою). За Польщі церква належала до греко-католицької парафії Великих Грибович, водночас нею користувалися й греко-католики Брюховичів. Сьогодні церква перебуває у спільному користуванні громад УГКЦ та УПЦ КП. Храм належить до рідкісного типу двокамерних церков, які складаються лише з двох зрубів. Третя частина церкви — бабинець — це скоріше сіни, збудовані незрубним методом.

За матеріалами ТСН та Вікіпедії


ТЕГИ: Брюховичі

Читайте також:
21 Вересня, 2019 20:19
А А ще зараз вирубують ліс і забудовують котеджами, красивий здоровий ліс. Совість головуючого сільрадою затьмили гроші, які вилізуть колись їм всім боком.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!