Будинок книги у Львові не змогли продати з аукціону

2837 0
На момент спорудження цей будинок був першим львівським хмарочосом.
Фото: Prozorro.sale

Фото: Prozorro.sale

Аукціон із продажу семиповерхової будівлі площею 8 273,8 м². на площі Адама Міцкевича,8 не відбувся. Ця будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення, вона належить ПрАТ «НАК «Надра України» на праві приватної власності.

Як йдеться на сайті електронних торгів «ProZorro.Продажі», торги не відбулися через те, що на них подався лише один учасник – приватне підприємство «Західний буг». А відповідно до вимог, для проведення аукціону потрібно щонайменше пропозиції від двох учасників.

Стартова ціна зазначалася у 445 млн грн. За даними платформи Youcontrol, ПП «ЗАХІДНИЙ БУГ» зареєстроване у 2003 році у Радехівському районі. Його керівником є Василь Коцупир. Власниками підприємства є Валерій Овчарук, Юрій Гладун і Оксана Друль. Також частку 9,99% має Віталій Сікорський, який є також співзасновником ТЗОВ «Радехівський цукор». Кінцевим бенефіціарним власником ТЗОВ «Радехівський цукор» є відомий бізнесмен Володимир Матківський.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Перший львівський хмарочос

Нагадаємо, що Національна акціонерна компанія «Надра України» виставила на продаж будівлю на вул. Міцкевича, 8 у Львові, відому як перший у місті хмарочос та Будинок книги.

Ініціатором реалізації майна виступило саме ДП «Західукргеологія», адмінапарат якого розміщений у цій будівлі, аби отримати від продажу кошти для погашення боргів та уникнути банкрутства підприємства. Станом на 1 червня 2020 року заборгованість підприємства становила понад 90 млн грн, у тому числі 5,5 млн грн до бюджету та 16,5 млн грн до Пенсійного Фонду України.

раніше на електронному майданчику «Вер-Тас» з’явилось оголошення про продаж пам’ятки місцевого значення на площі Міцкевича, 8 у Львові. Будинок Шпрехера, відомий також як Будинок книги, продавали тоді за стартовою ціною 16,2 млн доларів США. Міськрада Львова просила НАК «Надра України», що є власником будинку на площі Міцкевича, 8, зберегти у будівлі історичну аптеку.

Для довідки

Будинок звели за проєктом архітекторів Юліуша Цибульського та Фердинада Касслера, який звів для Шпрехера не одну будівлю (візитівкою Касслера є теперішній будинок профспілок на початку проспекту Шевченка, споруджений наприкінці 20-х років минулого століття).

На той час проєкт виявився скандальним, адже у місті дозволено було зводити споруди, не вищі за 4 поверхи. Так, це був перший львівський хмарочос. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!