Будинок книги у Львові виставили на продаж за 445 млн гривень

4819 0
Новий власник зобов’язаний буде посприяти збереженню приміщень під книгарню й аптеку та охороняти об’єкт культурної спадщини.
Фото: Фотографії старого Львова

Фото: Фотографії старого Львова

Національна акціонерна компанія «Надра України» виставила на продаж будівлю на вул. Міцкевича, 8 у Львові, відому як перший у місті хмарочос та Будинок книги. Про це повідомляє пресслужба компанії.

Стартова ціна лоту – 445 000 000 грн. Споруда має 7 поверхів, її загальна площа становить 8 273,8 м².

Переможець електронних торгів, який запропонує найкращу ціну, повинен буде виконати низку умов, пов’язаних із дотриманням норм чинного законодавства України в галузі охорони пам’яток культурної спадщини стосовно нерухомого майна, та сприяти збереженню приміщень під книгарню та аптеку, які є на першому поверсі будівлі.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Перший львівський хмарочос

Як додають у пресслужбі компанії, ініціатором реалізації майна виступило саме ДП «Західукргеологія», адмінапарат якого розміщений у цій будівлі, аби отримати від продажу кошти для погашення боргів та уникнути банкрутства підприємства. Станом на 1 червня 2020 року заборгованість підприємства становила понад 90 млн грн, у тому числі 5,5 млн грн до бюджету та 16,5 млн грн до Пенсійного Фонду України.

Продаж майна відбуватиметься на аукціоні в електронній торговій системі ProZorro, і запланований він на 1 грудня цього року.

Нагадаємо, що раніше на електронному майданчику «Вер-Тас» з’явилось оголошення про продаж пам’ятки місцевого значення на площі Міцкевича, 8 у Львові. Будинок Шпрехера, відомий також як Будинок книги, продавали тоді за стартовою ціною 16,2 млн доларів США. Міськрада Львова просила НАК «Надра України», що є власником будинку на площі Міцкевича, 8, зберегти у будівлі історичну аптеку.

Для довідки

Будинок звели за проєктом архітекторів Юліуша Цибульського та Фердинада Касслера, який звів для Шпрехера не одну будівлю (візитівкою Касслера є теперішній будинок профспілок на початку проспекту Шевченка, споруджений наприкінці 20-х років минулого століття).

На той час проєкт виявився скандальним, адже у місті дозволено було зводити споруди, не вищі за 4 поверхи. Так, це був перший львівський хмарочос. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!