Чому кожному львів’янину варто побачити виставу «Зерносховище». 6 причин

5744 0
«Я вважаю, що цю виставу має подивитися кожен львів’янин, який вважає себе українцем. Адже це історія, яка передає генетичний код нації, бо так чи інакше торкається кожної сім’ї», – каже головний художник Першого українського театру для дітей та юнацтва. Tvoemisto.tv пропонує 6 причин від Дарії Зав’ялової, чому варто відвідати виставу «Зерносховище».
фото: photo-lviv.in.ua

фото: photo-lviv.in.ua

Вистава для дорослих у театрі для дітей

Вистава «Зерносховище» дещо не відповідає загальній лінії Першого українського театру для дітей та юнацтва. Адже вона має табуйовану лексику і орієнтована винятково на дорослого глядача. «Рік тому прем’єра цієї вистави викликала скандал серед інтеліґенції Львова і розділила її навпіл: на тих, хто був від неї у захваті, і на тих, хто не вважав її чимось вартісним. Проте вона нікого не залишила байдужим», – пригадує Дарія Зав’ялова.

У Першому українському театрі для дітей та юнацтва є вечірня сцена, яка діє протягом трьох сезонів. Вистави для дорослих, серед яких і «Зерносховище», показують як на великій, так і на камерній сцені (залежно від кількості задіяних осіб).

Унікальний драматургічний матеріал

Вистава «Зерносховище» побудована за п’єсою сучасного українського драматурга Наталії Ворожбит і ґрунтується навколо теми Голодомору. Варто зазначити, що існує не так багато сучасної літератури про трагічні події 1932-1993-х років, а драматургічного матеріалу – ще менше.

Дія розгортається на тлі найбільшої трагедії української історії XX століття, коли звичайні, життєві речі, як-от заздрість і релігійність, кохання і зрада, прагнення щастя набувають іншого морального виміру, а іронія долі не оминає нікого. Вистава «Зерносховище» — це один із способів пам’ятати, розуміти та переосмислювати історію. Попри хронологічну віддаленість сюжету, п’єса ставить дуже актуальні питання — що ми про себе пам’ятаємо; чи вміємо ми пам’ятати і хто нас має цьому навчити, коли майже всі «наші» залишились в далекому 33-му.

Уперше для львів’ян

Ця п’єса була написана на замовлення Королівського Шекспірівського театру в Лондоні. Тому вперше цю виставу побачили англійські глядачі у 2009 році.

В Україні ж «Зерносховище» вперше показали саме глядачам Першого українського театру для дітей та юнацтва у Львові. Її прем’єра відбулася 25 квітня 2015 року.

Вистава є коопродукцією

«Зерносховище» – це вистава-коопродукція, яку реалізовують Мистецька майстерня «Драбина», Перший український театр для дітей та юнацтва, а також запрошені митці – режисер Андрій Приходько із Національного театру імені Імні Франка у Києві та незалежний київський художник-сценограф Богдан Поліщук.

Творчий тандем Андрія Приходька та Богдана Поліщука відомий серед львів’ян також за виставою «Лісова пісня», яку вони поставили для Львівського академічного театру імені Леся Курбаса і яка користується неймовірною популярністю.

Якісна сценографія

«Для мене ця вистава ще вирізняється надзвичайно вдалим сценографічним образом. Ця робота показує, наскільки Богдан Поліщук є цікавим та незвичним художником. Він відрізняється не тільки високим професіоналізмом, але й унікальним смаком. У нього є своє бачення сцени і часу. Він не зловживає технологіями відео проекції, яка зараз заполонила театр і витіснила традиційну сценографію. У Львівських театрах зараз бракує якісної сценографії,тому це ще додає ваги виставі «Зерносховище», – каже головний художник Першого українського театру для дітей та юнацтва.

Живий спів

Варто зауважити, що у виставі актори співають наживо і не використовують фонограми, що теж створює унікальну атмосферу і забезпечує повне емоційне занурення глядача.

Виставу «Зерносховище» у Першому українському театрі для дітей та юнацтва можна переглянути вже цієї п’ятниці, 27 травня о 18:00. Загалом виставу показують раз на місяць.

Квитки, вартістю 25 – 50 грн, можна придбати за посиланням.

Розмовляла Наталія Середюк

Фото: photo-lviv.in.ua

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!