Чому львів'яни продовжують слухати російськомовну музику? Рейтинги

10837 0
В умовах військового конфлікту багато українців зовсім не слухають музики, бо вважають, що це заняття не на часі. Але переважна більшість від нього не відмовляється і своїм музичним смакам не зраджує. 8 грудня загальноукраїнський чарт від ФДР в черговий раз опублікував топ-20 музичних вподобань радіослухачів. В ньому 18 пісень англійською та російською мовами, і тільки 2–українською.

Чому склалась така ситуація і що слухають львів'яни Tvoemisto.tv запитало у журналіста та ведучого радіо "Львівська хвиля" Андрія Великого.

«Така ситуація, на мою думку, викликана передовсім тому, що сьогодні не вистачає якісноїпопсової україномовної музики. А на «легку музику» в нашій країні великий попит. Ну не змусиш ти шанувальника Юри Шатунова слухати, наприклад, пісні Другої Ріки чи Арсена Мірзояна. Проблема ще й в тому, що в Україні до контенту радіо найчастіше ставлять вимогу національної приналежності виробника, а не мовну. Так у Франції до музичних ефірних медіавимогою є не менше 70% франкомовного продукту. Тому і маємо стільки англо- та російськомовних пісень українських виконавців. Їх ніхто і ніщо не спонукає співати українською.Але за останні 5 місяців вдалось принаймні почистити український радіопростір від власне московського МУЗпродукту»,– розповідає Андрій Великий.

Так, зараз, у топ-20 популярних на радіо синглів від Загальноукраїнського чарту немає жодної композиції російських виконавців.

А найсвіжіші радіорейтинги від GFK говорять про те, що восени 2014 року львів'яни охоче слухали "Русское радио" та "Радіо Шансон".  Андрій Великий переконаний, що причиною такого вибору є, передовсім,так званий псевдопатріотизм: «Буду патріотом, але слухатиму закордонні хіти. Сьогодні навіть коли якісь свята, корпоративи чи весілля роблять в українському стилі, то українська музика там звучить максимум до опівночі і до п'ятої чарки. Декілька днів тому у нас був шок. Зателефонували хлопці із фронту. Там якимось чином їм вдалось зловити "Львівську хвилю", бо хвилі сепаратистів їм остогидли. І от ми їх запитали, що б вони хотіли послухати. А вони замовили пісню шансоньє Івана Кучіна. І це наші, львівські хлопці! Ми були вражені, не скажу що приємно».

Показовою є також ситуація із концертом виконавиці Ані Лорак, який відбувся двома тижнями раніше у Києві. «Громадські активісти всіляко намагались перешкодити концерту, але він все таки відбувся і найцікавіше, що зала 2 дні поспіль була вщент заповнена її прихильниками.Зустрічали та проводжали артистку оваціями. До речі, на скасований у літку концерт Кароліни Куєк (справжнє ім'я співачки, – ред.) у Львові були продані всі квитки…», - каже Андрій Великий. 

Підготувала Наталія Середюк 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!