Чому милостиня – це не лише гроші? Три думки владики Венедикта

8052 0
Цього року початок Великого Посту припадає на 14 березня. Учора під час зустрічі з журналістами Владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, розповів, чому молитва і милостиня є невід’ємними частинами посту, а також, як можна проявляти своє милосердя, віддаючи не гроші, а щось значно важливіше.
фото: vgolos.com.ua

фото: vgolos.com.ua

«Молитва – це те, що наближає мене до Бога. Піст – це те, що обмежує мене від чогось і допомагає бути з Богом. А милостиня – це вираження. Коли я зустрічаюся з Богом, то не можу виразити те, чого я набрався від Нього – милосердя і любові до ближнього. Тому милостиня – плід того, що ти є в добрих стосунках з Богом», – сказав владика Венедикт.

Читайте також: Борис Ґудзяк про необхідність вміти слухати, любити та сміятися

Єпископ Венедикт наголосив, що кожному, хто хоче проявити своє милосердя, варто обдумати: де, кому і як саме цю милостиню можна давати. «Один із мудрих людей сказав: «Можливо, краще не рятувати увесь світ, а допомогти якійсь конкретні людині». Ми можемо виразити милостиню у свій особливий спосіб. Треба лише придивитися і побачити, як конкретно ти можеш допомогти. Милостиня – це не лише гроші. Навіть коли ми говоримо про десятину. Віддай десяту частину свого часу. У тижні 40 робочих годин. Віддай чотири години на тиждень на волонтерство, відвідай хворих або військових у госпіталі. Це теж твоя милостиня», – сказав владика.

«Християнство – це не лише набір «то роби, а то не роби». Християнство виражається в конкретності, з конкретними людьми, у конкретних обставинах. Воно має проростати, де б тебе Бог не поставив. Кожен може виразити своє християнство у тих обставинах, у яких опинився. А нам завжди щось не так... Часом самі не знаємо, як має бути, але думаємо, що могло би бути все інакше. А Бог поставив нас у це місце і саме в цей час, аби ми принесли якийсь плід», – додав владика Венедикт.  

Читайте також: 7 тез Блаженнішого Любомира Гузара про те, як будувати рідну хату

Прес-сніданок із владикою організувала Фундація духовного відродження.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!