Обов'язкова вакцинація і додаткове щеплення. Що змінить закон «Про систему громадського здоров’я»

3745 0
Медики нагадують, що захистити від деяких захворювань може лише вакцинація.
Фото: medicover.com.ua

Фото: medicover.com.ua

Цього тижня у Верховній Раді планують розглянути законопроєкт №4142 «Про систему громадського здоров’я». У ньому йдеться про оновлення календаря щеплень, пропонують до обов’язкових додати щеплення проти пневмококової інфекції. Також у законі йдеться про врегулювання питання презумпції згоди на проведення вакцинації.

Читайте також: Які щеплення в Україні обов’язкові, а які МОЗ рекомендує зробити. Перелік

У Центрі громадського здоров'я МОЗ України пояснюють, що нині батьки або законні представники дитини перед вакцинацією мають заповнити низку документів, зокрема Інформовану згоду та оцінку стану здоров’я дитини. Якщо законопроєкт приймуть, то щеплення робитимуть після медогляду дитини, без підписування цих документів. Але батькам все ж залишають можливість відмовитись від вакцинації.

«Пропонується, що профілактичні щеплення робитимуть після медичного огляду особи в разі відсутності медичних протипоказань. Якщо ж особа та (або) її законні представники відмовляються від обов’язкових профілактичних щеплень, лікар зобов’язаний узяти в них відповідне письмове підтвердження про відмову, а в разі небажання дати таке підтвердження — засвідчити це актом у присутності свідка», – йдеться у повідомленні Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Отже, батьки або законні представники дитини будуть писати заяву тільки в разі відмови від щеплення, вони братимуть відповідальність за таке рішення на себе.

У МОЗ певні, що це спростить доступ до вакцинації, збільшить охоплення щепленням дітей, зокрема в закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку: до них будуть зараховувати за наявності відповідного витягу з медичної картки закладу охорони здоров’я, у якому дитина перебуває під медичним наглядом.

Читайте також: Як морально підготувати дитину до вакцинації. Поради батькам

Додамо, сьогодні, 2 грудня під Верховною радою вранці відбулись одразу два мітинги на підтримку та проти ухвалення законопроєкту 4142. Учора, у Львові також відбулась акція противників ухвалення цього законопроекту. Десяток противників вакцинації зібрались навпроти Львівської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, з державного бюджету на 2021 рік для лікування і закупівлю вакцин від Covid-19 передбачено 16 млрд грн. 

За останніми соціологічними дослідженнями 55% українців готові зробити щеплення від коронавірусної інфекції, якщо вакцина буде безкоштовною, натомість 40% – не готові. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!