Чотири найпоширеніші схеми аферистів у Львові

23719 1
Цього року у Львові та області побільшало випадків шахрайства. Особливо активізувались телефонні аферисти, які, маніпулюючи емоціями і страхами людей, виманюють у розгублених жертв гроші. Однак, якщо про телефонне шахрайство, псевдоволонтерів та інтеренет-махінації ЗМІ згадували неодноразово, то про нову схему, пов’язану з начебто аналізом води львів’яни ще не чули.
Фото: agency-expert.com

Фото: agency-expert.com

Підбірку схем шахраїв уклало видання Львівська пошта.

1. Телефонують здебільшого вночі і кажуть, що хтось із рідних спричинив аварію. Щоб витягнути його з біди, потрібно, за їхніми словами, заплатити чималі кошти. І таких випадків у Львові тисячі! Був випадок, коли жінка старшого віку таки передала шахраєві 2000 доларів.

Аби вас не ошукали, необхідно, насамперед, подзвонити родичеві (який буцімто потрапив у халепу), щоб перевірити, чи дійсно з ними сталася біда. Буває, що злочинці умудряються обдурювати львів’ян навіть перебуваючи в місцях позбавлення волі! Читати детальніше про такі випадки шахрайства.

2. Крім того, львів’ян обманюють й інтернет-шахраї: людина «клює» на низькі ціни, замовляє товар, переводить зі свого банківського рахунку певну суму як передоплату, а потім замовлені речі… шукає, як вітра в полі. Маємо реальні приклади: один чоловік заплатив за ноутбук 2800 гривень, а отримав… дитяче плаття. Інший замовив через інтернет весільну сукню для коханої, але ні грошей не стало, ні товару не отримав. Ще один хотів придбати для новонародженого ліжечко, а мережеві шахраї батька  обманули.

3. Також у Львові є чимало волонтерів-аферистів, які спокійнісінько “мандрують” собі маршрутками і вулицями міста. Тиснучи на співчуття людей, псевдоволонтери збирають немалі гроші начебто для поранених бійців.

Увага: керівники фондів і громадських організацій наголошують, що справжні волонтери грошей на вулицях не збирають! Тож, аби не потрапити на гачок слід уважно перевіряти документи у людей, які просять у вас грошей.

4.  Однак останнім часом львівські аферисти використовують нову схему. До вашого дому приходять нібито працівники лабораторії, беруть воду на аналіз, принагідно пропонують скуштувати чистої і дуже смачної водички. Після дегустації господар впадає в глибокий сон, а коли прокидається – квартира пограбована. Також подібні випадки траплялись, коли до вас приходять додому, нібито рекламуючи нові фільтри для води. Вони перевіряють якість води у вашому крані, а далі дають спробувати очищену воду, яка настільки смачна, що всі, хто куштував, засинають, а прокидаються в порожній квартирі.

Звідки шахраї беруть інформацію про людину (її ім’я, номер мобільного телефону) – невідомо. У міській міліції повідомили, що про такі факти шахрайства вперше чують. Ніхто з потерпілих до них не звертався, тож відповідних випадків офіційно не реєстрували.

Як розповіла прес-секретар Львівводоканалу Уляна Горбата, на підприємстві подібних перевірок у помешканнях містян не проводять:  “Працівники Львівводоканалу, коли приходять із перевіркою, насамперед представляються і показують посвідчення. Окрім цього, в помешканнях якість води ми контролюємо лише за конкретними викликами. Їздити в домівки і брати воду на аналіз… Такого не практикуємо! Лише якщо є скарга власника про незадовільну якість води. Однак таких скарг небагато”, – розповіла Уляна Горбата.

Співрозмовниця наголосила: якщо хтось телефонує і пропонує взяти аналіз води, то це самодіяльність. “Уся інформація про якість води в міських водопроводах розміщена на нашому сайті. А контролюємо ми воду в основному у джерелах і розподільчій мережі Львова. Максимум, на що люди можуть нарікати, це на частки заліза. (Якщо внутрібудинкова мережа в поганому стані, окислюється залізо, яке може змиватися з внутрішніх поверхонь труби). Аналіз води з водопровідної мережі безоплатний. Якщо жителі скаржаться на погану воду, то працівники приїжджають і беруть її на аналіз. Усі послуги безкоштовні”, – зазначає Уляна Горбата.

Якщо йдеться про якість води в колодязі чи свердловині, то в такому випадку аналіз як хімічний, так і бактеріологічний платний.


Читайте також:
10 Травня, 2015 20:57
fgnjyhr Що таке той новостворений фонд Світла Україна? Щойно утворився, а вже має потужну інформаційну базу приватних підприємств?! Вам ще не потелефонували ці аферисти? (клони: МБФ Допоможемо дітям разом, БФ Оживи мрію, БФ Небайдужі серця, БФ Небайдужі серДця) Не переймайтесь – у Вас ще все попереду!!! Вони вміють працювати із довірливим електоратом. Представники фонду, які телефонують до можливих «спонсорів» прекрасно усвідомлюють, що в теперішній напруженій соціально-політичній ситуації більшість українців прагне надати допомогу армії та добровольчим батальйонам. Будьте обережними і не станьте «спонсором» цих шахраїв! Хочете допомогти – особисто передайте допомогу тим, хто її потребує!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!