Чи може Amazon прийти до Львова і якою дорогою

5405 0
Компанії не вдалося відкрити штаб-квартиру у Нью-Йорку, тож її запросили до Львова.
ілюстративне фото: з відкритих джерел

ілюстративне фото: з відкритих джерел

Учора, 12 березня, міський голова Львова Андрій Садовий надіслав листа американській компанії Amazon із запрошенням розташувати свою штаб-квартиру у Львові. Його на своїй сторінці у Facebook опублікував заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. Коли вже у Нью-Йорку домовитись не вдалося, тут готові зустріти компанію більш гостинно.

Фото: Андрій Москаленко/Facebook

Андрій Москаленко розповів у коментарі Tvoemisto.tv, що місто наразі пропонує гігантові електронної комерції розглянути Львів з точки зору можливого контингенту країн для розміщення. Посадовець нагадує, що у Львові буде офіс компанії Ring, що її торік викупила Amazon, тож чому б не піти далі.

«Ми запропонували взагалі розглянути можливість, це перший етап. Деталізація щодо необхідної ділянки, підведення мереж тощо – це вже на наступній стадії. Із свого боку ми готові запропонувати ділянку, повний супровід, комунікації. Це залежить від того, який буде запит. Звісно, це все має відбуватись на публічних і прозорих умовах. І ми готові це із свого боку гарантувати, бо для нас це точно важливо», – каже Андрій Москаленко.

Він додає, що інвестиційний офіс ЛМР розглянув низку варіантів земельних ділянок, що може запропонувати американській компанії.

«Але я не готовий це озвучувати, бо там може бути низка речей для вирішення залежно від потреб компанії. Ми готові брати на себе таку відповідальність, і ми це сьогодні анонсували», – каже Андрій Москаленко.

Читайте також: ЄБРР викупив 15% акцій львівської пивоварні

Натомість керівник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис каже, що таке запрошення – не більше, аніж піар міськради, хоча і хороший. За його словами, лист ЛМР – це «холодний контакт».

«Наше управління робить це регулярно. На сьогодні ми відправили понад 8 тисяч таких листів. Розрахунок простий: якщо з 8 тисяч спрацює 8, то це вже буде добре. А варіант "Ми закликали Amazon"… Я живу і планую жити у Львові, я люблю це місто, але ми не конкурентні в цьому питанні. Поки що. Колись пізніше ми це змінимо», – каже Роман Матис.

Він додає, що ішлося про штаб-квартиру для обслуговування процесів американського офісу компанії, що, з огляду на самі процеси та кількість людей, необхідних для їхнього обслуговування, неможливо робити настільки дистанційно.

Читайте також: Як у Львові працює кластер індустрії моди

Але, каже Роман Матис, Amazon може прийти на Львівщину з іншої сторони.

«Якщо компанія розгляне можливість розширення своїх логістичних центрів, орієнтованих на ринки Східної Європи – Польщі, Чехії, Словаччини, зрештою, Німеччини, то Львівщина може запропонувати свою територію для цього. Зараз у Польщі вже є декілька логістичних центрів, якщо у них буде потреба у збільшенні, то ми можемо розраховувати на такий прихід Amazon», – каже Роман Матис.

Додамо, що Amazon – найбільша за обігом компанія у світі, що продає товари і послуги через інтернет. Торік бренд Amazon оцінили у 150 млрд доларів. А цього року компанія обійшла Microsoft і стала найдорожчою: зараз вона коштує 797 млрд доларів. Засновником і співвласником компанії є Джеффрі Безос. Amazon має майже три десятки дочірніх фірм і сервісів, зокрема Goodreads, Zappos.com, IMDb.com, Amazon Robotics, Ring тощо, які займаються як торгівлею, так і видавництвом, технологіями та послугами.

Amazon мала наміри відкрити ще одну штаб-квартиру у Нью-Йорку (головний офіс компанії розташований у Сіетлі, штат Вашингтон). Це дало би містові приблизно 25 тис. робочих місць. Але проти цього виступили мешканці прилеглих до можливої локації штаб-квартири районів, які переживали, що через бажання влади догодити бізнесу їхні проава можуть бути порушені. Мерія Нью-Йорка була готова надати компанії податкову пільгу в розмірі близько 3 млрд доларів, але проти цього вже виступили політики з демократичного крила. Відтак, компанія заявила, що змінює свої плани.

Нагадаємо, у Львові чекали на прихід компанії ІКЕА. Поки що шведська компанія відкриває 4 невеликі магазини в Києві.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!