Є ідея: де у Львові можна утилізувати ялинку

2908 0
Після завершення різдвяних свят львів’яни масово викидатимуть ялинки на смітник. Щоб перетворити ялинки на вторинну сировину, їх ще можна віднести у котельні чи ЛКП "Зелений Львів". Також після звернення журналіста Tvoemisto.tv у Львівській міській раді зацікавились ідеєю створити у місті пункти зі збору ялинок для подальшої утилізації.
фото: time.com

фото: time.com

У Європі вже не один рік працюють місця збору ялинок. Свідомі громадяни можуть їх віднести у призначене місце і бути впевненими, що дерево не потрапить на сміттєзвалище перегнивати, а буде використане в якості вторинної сировини. Аналогічна ініціатива запрацювала й в столиці України, так кияни мають змогу здати свою ялинку у відповідні пункти збору й не захаращувати смітник біля власного подвір’я.

Від лісу до хати

Ялинки на продаж реалізовує Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства. Цьогоріч продали 9,5 тисяч дерев, при плані – 14 240 дерев. «Слід розуміти, що ми не зрубуємо всі ялинки, які в нас йдуть згідно з планом. До нас надходить замовлення, до прикладу, особі потрібно сто ялинок, –  ми його реалізовуємо. Головна умова, ми не можемо перевищити встановлений ліміт. Вирубати більше – це порушити закон», – розповідає начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень.

Продають ялинки як фізичним, так і юридичним особам. Такі дерева є легальними, оскільки мають вже встановлений чіп, тож купувати їх можна. Також продають і ялинки в горщиках, проте європейську практику, де ялинки часто орендують, господарство не практикує. «Так, ми реалізовуємо ялинки в горщиках, проте нам їх не повертають. Після того, як це дерево побувало в будинку господаря, власник може його посадити в себе на подвір’ї, або так і вирощувати в горщику, проте згодом його потрібно змінювати. Таким чином, таке дерево не потрібно викидати чи утилізовувати», – розповідає управлінець.

Загалом, господарство не утилізовує ялинки. «Доля ялинок нам невідома, ми її не відслідковуємо», – пояснює Ярослав Целень.

Хто повинен і чи повинен утилізовувати ялинку? Думка еколога

Викинути ялинку – це позбутися цінного ресурсу. На загальний смітник у Європі потрапляє те, що вже не можна використати як вторинну сировину, енергетик чи біомасу. Тому важливо дерево не викидати, а правильно утилізовувати. «Правильна утилізація ялинок має бути ініціативою місцевої влади, адже подібні проблеми повинні вирішуватись на місцях. На рівні держави можна тільки прийняти закон, який буде змушувати утилізовувати ялинку. Особливо це важливо в контексті децентралізації, коли ми даємо більші повноваження місцевій владі», – пояснює Остап Єднак, народний депутат України, член комітету екологічної політики.

За словами народного депутата, мають існувати сезонні місця, куди львів’яни могли б віднести уже непотрібну ялинку. В таких пунктах дерево можна подробити на щипу й відправити в дитячі садки чи в школи на потреби опалення. «Ялинка, яка постояла в домогосподарстві декілька тижнів, уже висохла. Тому це є високоефективне паливо, яке можна спалити й використати для обігріву», – розповідає Остап Єднак.

«На сміттєвий полігон повинно потрапляти після попереднього збору те, що не можна переробити на вторинну сировину чи переплавити в пластик, або спалити, оскільки воно є токсичним. На полігон потрапляють вже залишкові відходи, які зберігаються десятиліттями, якщо не століттями і в малій кількості, принаймні так діє в Європі. Якщо ми хочемо бути ближчими до ЄС, то повинні дбати про такі ініціативи», – додає нардеп.

Утилізація ялинки у Львові: чи потрібно це місту?

На запитання журналіста Tvoemisto.tv у прес-службу Львівської міської ради відповіли, що подібних установ у Львові немає. Проте, при бажанні дерево можна віднести до ЛКП «Зелений Львів», де є котельня, тож дерево можна спалити.

За словами начальника управління екології та благоустрою ЛМР Андрія Галушки, є закон про відходи, який чітко регулює, що на кожного громадянина, який в рамках своєї життєдіяльності утворює відходи, він повинен максимально здійснити їхню утилізацію. Якщо він бачить, що продукт потрібно утилізувати, то повинен звернутись до підприємства, яке має такі потужності.

За словами чиновника, львів’яни можуть віднести ялинку до ЛКП «Зелений Львів», що на вулиці Замарстинівській або в будь-яку іншу котельню міста. Проте, назвати інші котельні, котрі могли б перетворити ялинку на вторинну сировину, Андрій Галушка не зміг. Однак, пообіцяв, що місто задумається над тим, щоб відкрити мобільні пункти збору.

«Якщо 21-22 січня люди почнуть позбуватися ялинок, то вже 22 січня, ми могли б зробити відкритий пункт збору, я думаю, що це не виключено. Ми могли б забезпечити машину, яка зможе стати пунктом збору в районі центру», –розповідає Андрій Галушка.

 

Підготувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!