Чим поповнити дефіцит йоду в організмі. Поради від МОЗ

8845 0
Нестача йоду може призвести до депресії, затримки росту у дітей, зниження розумової активності тощо.
фото: dima_sidelnikov/Depositphotos

фото: dima_sidelnikov/Depositphotos

У МОЗ розповідають, чому організму людини потрібен йод та чим поповнити запаси цього мікроелементу в організмі.

Йод потрібен організму для створення гормонів щитоподібної залози, що регулює метаболізм. Нестача цього мікроелементу призводить до відчуття постійної втоми, слабкості, депресії, збільшення щитоподібної залози (зоб), затримки росту та інтелектуального розвитку у дітей, зниження розумової активності у дорослих, загрози переривання вагітності, неонатального гіпотиреозу, раку щитовидної залози, погіршення пам’яті, слуху, підвищення холестерину, сухості шкіри, втрати її еластичності, порушення роботи кишківника, відчуття холоду, різкого зниження чи підвищення маси тіла, набряків, випадіння волосся.

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

Добова потреба в йоді для дорослих жінок становить 150-300 мкг, чоловіків – до 300 мкг, для дітей 6-12 років – 120 мкг, до 6 років – 90 мкг. У МОЗ кажуть, що створити надлишок йоду в організмі досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

«У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей», – зазначають в міністерстві.

Читайте також: Топ-10 продуктів, які здатні зіпсувати настрій

Щоби знизити ризики йододефіциту, варто для приготування щоденних страв замінити звичайну сіль на йодовану. А також споживати білу рибу та морепродукти (минтай, хек, тріску, мідії), морську капусту (ламінарію), овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, хурму), яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!