Річки біля Львова. Підбірка місць, де можна відпочити

29268 0
Пропонуємо підбірку одноденних маршрутів для відпочинку поблизу річок на Львівщині.
Фото: photographers.ua

Фото: photographers.ua

Під час літньої спеки пропонуємо погрітися на кам’янистих берегах річки чи пройтися гірською стежкою до прохолодного і маловідомого водоспаду. Неподалік від Львова є декілька мальовничих місць, де можна відпочити на березі річок. Зокрема, поблизу сіл Гірче, Довге, Підгородці, а також біля Нижнього Синьовидного. Чимало мальовничих місць – у заповіднику «Сколівські Бескиди».

Пропонуємо підбірку одноденних маршрутів для літнього відпочинку поблизу води. Вони підійдуть як для «лінивих», так і для більш активних туристів.  

Річка Стрий 

Відпочити поблизу річки Стрий, позасмагати на її кам’янистому березі можна у затишній місцині, поблизу карпатського села Нижнє Синьовидне та села Тишівниця.

Тут річка доволі мілка, течія не стрімка. На лівому березі видніються скелі, з ними пов’язано чимало місцевих легенд та оповідок. Їх називають «Княжі». З найвищої скелі відкривається чудовий вигляд на долину річки у напрямку міста Стрий. 

Також неподалік, за мостом, видніється давня церква Різдва Пресвятої Богородиці Тишівниці. 

Ріку видно з траси Львів – Сколе. До берега ріки можна заїхати з села Тишивниця, з’їхавши з дороги перед мостом у селі.

Відстань від Львова: 95 км

Добротвірське водосховище

Водосховище поблизу селища Добротвір Кам'янка-Бузького району Львівської області відоме серед рибалок. Там водяться короп, окунь, плотва, щука, уклейка, карась. Його створили на річці Західний Буг у 1959-1961 роках.

Відстань від центру Львова: 60 км

Водоспад Лазний

У національному природному парку «Сколівські Бескиди» є найвищий на Львівщині водоспад Лазний. Водний потік довжиною до 12 метрів має три каскади. Автівкою до водоспаду не під’їхати. Потрібно іти гірськими стежками із села Довге. Водоспад не є дуже популярним, як до прикладу водоспади Гуркало чи Кам’янка. Однак він не менш красивий, біля нього ніколи не буває багато туристів. 

Автівкою зі Львова до села Довге їхати понад 2 години, це понад 100 кілометрів. Далі – піша прогулянка до водоспаду по лівому березі річки Стрий. Першим орієнтиром для туристів стане статуя Матері Божої. Дорога веде до руїн Стрийської ГЕС, після чого заходить у ліс, де промаркованим шляхом можна дійти до потічка Лазний, а згодом і до самого водоспаду. Стежками до водоспаду не рекомендують йти у дощову погоду. 

Розташування: село Довге, Дрогобицький район.

Відстань від Львова: 115 км

Витік Дністра

Фото із bestportal.com.ua

Третя за довжиною річка України і дев’ята у Європі починається у Турківському районі між селами Розлуч та Вовче протікає струмок Старе Поле, ним починається Дністер. Витік Дністра розташований на території Регіонального ландшафтного парку «Верхньо-дністровські Бескиди» і є пам’яткою природи.

Річка між гірськими селами у середній течії слугує історичним кордоном між давніми культурно-етнографічними регіонами Буковиною та Галичиною, у середній та нижній — між Поділлям та Бессарабією.

Фото із bestportal.com.ua

Витік Дністра розташований на висоті 818 метрів. Похід до нього найкраще розпочинати з села Розлуч – маршрут промаркований. Дорогою можна роздивитись бойківські хати та дерев’яні церкви у селі. У Розлучі також є джерела води «Cодова», «Нафтуся» та «Залізна», а також штучне озеро біля соснового лісу.

Розташування: село Розлуч, Турківський район.

Відстань від Львова: 120 км.

Підготувала Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!