Для відновлення костелу в Годовиці цьогоріч планують завершити проєктно-кошторисну документацію

1233 0
Костел у Годовиці є однією з 16 пам'яток області, для яких до осені мають створити візії ревіталізації.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

Костел Всіх Святих у Годовиці – пам’ятка національного значення XVIII століття. Звели його у 1751-1758 роках. Цьогоріч для святині планують доопрацювати проєктно-кошторисну документацію, що є першим кроком до відновлення. Про це повідомляють у департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА.

«Наразі костел у Годовиці перебуває в стані руйнації і потребує негайних протиаварійних заходів. Сокільницька громада та Львівщина потребують зберегти цю сакральну споруду, що має унікальну історію та вписується у всі туристичні маршрути Львовом і довкола нього», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Як у Львові реставрують палац Лозинського – домівку Львівської галереї мистецтв. Фото, відео

Костел у Годовиці є однією з 16 пам'яток області, для яких до осені мають бути створені візії ревіталізації у межах проєкту «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження». Проєкт виконує департамент архітектури та містобудування ЛОДА у співпраці з Інститутом стратегії культури і за підтримки Українського культурного фонду.

Для довідки

Костел Всіх Святих у Годовиці звели у 1751-1758 роках. Він – цегляний, однонавний, хрестовий у плані. Стіни та стеля костелу були вкриті фресками, які збереглися лише на фото початку ХХ ст. Архітектором храму був Бернард Меретин, а скульптором Йоан-Георг Пінзель.

Вперше до музею українського мистецтва у Львові скульптури з Годовиці – «Жертвоприношення Авраама» та «Самсон, що роздирає пащу лева» Борис Возницький привіз 1961 року. Це була одна з його перших експедицій. Коли прибув туди вдруге всі решта скульптури були розбиті, тому забрав усе, що більш-менш вціліло.

У 1963 році костел зарахували до пам’яток національного значення (охоронний No470). Але 1974 року його дах знищила пожежа. Через відсутність даху та постійні замокання будівельних конструкцій, сталися подальші руйнування храмових склепінь, штукатурки та велику частину малярства на стінах.

До сьогодні пам’ятка, що розташована на березі мальовничого озера, є свідченням величі своєї доби, магнітом для туристів, науковців та митців.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!