До інклюзивних класів у Львові пішло 150 дітей

3844 0
Із 2015 року кількість дітей з інвалідністю, які пішли до звичайних шкіл, зросла майже в три рази.
Зображення: .protothema.gr

Зображення: .protothema.gr

У 2017 році в інклюзивні класи львівських шкіл пішли орієнтовно 150 дітей. Про це під час організованої Tvoemisto.tv дискусії «Чи є Львів дружнім та доступним до дітей» повідомила головна спеціалістка сектору виховної роботи та дозвілля управління освіти ЛМР Олена Кондрат.

«Ми йдемо до нової школи. З цього року в порівнянні з 2015 у 33 школи прийшло 150 дітей з особливими освітніми потребами, тоді було 45. Батькам надається можливість показати, що дитина не може перебувати замкнена вдома за зачиненими дверима. Вона має соціалізуватися і приходити в клас», – говорить вона.

Методист з питань інклюзії Навчально-методичного центру освіти Наталія Приймак у коментарі Tvoemisto.tv каже, що у 2016 році таких дітей було 93. За її словами, цьогорічна цифра 150 є приблизною, оскільки кількість дітей з інвалідністю в інклюзивних класах постійно збільшується.

«Ми постійно поновлюємо базу даних – звертаються батьки, звертаються педагоги. Зараз це вже відбувається не так часто, оскільки основна маса прийшла в серпні. У травні вони проходили навчання в психолого-методико-педагогічну консультацію, адже для того, щоб організувати інклюзію якісно, потрібен час. Потрібно підготувати вчителів, школу, батьків», – каже Приймак.

Як говорить Олена Кондрат, педагоги та батьки до інклюзії ще не готові. Цього літа навчально-методичний центр посилив свою роботу та проводив навчання, семінари, круглі столи на тему інклюзивної освіти.

«Не може асистент обслуговувати трьох дітей з особливими потребами на півставки. Міськрада вирішила, що ми будемо давати таким людям цілу ставку. Таких людей бракує, їх треба шукати», – пояснює вона.

За даними управління соціального захисту ЛМР, у Львові нараховується більше 2,5 тис. дітей з інвалідністю (у тому числі – дошкільного віку).

Нагадаємо, що у жовтні 2016-го року Міністерство освіти на науки ухвалило рішення про створення інклюзивних класів, куди до 2022-го року мають бути поступово переведені всі учні спецшкіл та інтернатів. У травні 2017 року Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг, за півтора місяці відповідний закон підписав Президент.

Станом на березень 2017 року у Львові нараховувалося 52 інклюзивних класи у 15 школах. На початок вересня кількість класів збільшилася до 69.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!