До кінця року Поморянському замку знайдуть власника

2712 1
Зараз замок перебуває на балансі ЛОДА, проте юридичного власника немає.
фото: vgolos.com.ua

фото: vgolos.com.ua

До кінця поточного року Поморянському замку мають знайти нового власника, оскільки нині він перебуває на балансі ЛОДА, а юридичного власника замку немає. Про те, хто може стати власником Поморянського замку, коли туди зайдуть перші туристи та що зараз відбувається з пам’яткою Tvoemisto.tv розповіла кураторка ініціативної групи з відродження Поморянського замку Ганна Гаврилів.

Хто власник замку?

Замок перебуває на балансі ЛОДА, проте жодного державного власника об’єкта не зареєстровано.

«Ми хочемо знайти власника замку. В фонді державного майна, як і в департаменті архітектури і розвитку містобудування ЛОДА, на наші запити відповіли, що замок не є в державній власності. Сьогодні це питання є відкритим», – каже Ганна Гаврилів.

Кураторка ініціативної групи додає, що селищний голова Поморян звернувся із запитом до ЛОР, аби там прийняли замок в комунальну власність. Відповідне звернення надіслали ще 12 квітня. 

Читайте також: Свірзький замок вперше відкрили для відвідувачів. Фото

Активістка пояснює, шо останні три роки основне фінансування замку надходило саме з обласної ради, тому буде справедливо, якщо Поморянський, як і інші замки, стане комунальною власністю ЛОР.

У приватній власності замок востаннє був ще на початку минулого століття. В радянські часи його використовували як один з корпусів ПТУ. В 1970-му замок згорів, а після реставрації в 1978-му був безгосподарним

За словами Ганни Гаврилів, основною метою ініціативної групи є знайти власника замку до кінця цього року.   

Що зараз відбувається із замком

12 квітня обвалилася східна стіна Поморянського замку. Тому зараз всі роботи будуть спрямовані на ліквідацію аварійного стану приміщення, розбору завалів та перекриття даху.

«Згідно з кошторисом, на реставрацію замку потрібно 16 млн грн. Втім, такі кошти ніхто не виділяв. На цей рік обласна рада виділила 500 тис грн. Також Золочівська районна рада дофінансувала 200 тис .грн. Вже цього тижня на місце виїде підрядник і виконає першочергові роботи в межах цієї суми. Потрібно розібрати завали, демонтувати дах і покрити його плівкою, аби захистити замок від вологи», – каже Ганна Гаврилів.

Тендер на проведення робіт виграла компанія «Захід центр комплекс». Ганна Гаврилів додає, що в замку з’явилася нова проблема – розширення наявної ще з замкового періоду тріщини. Тому виконання робіт складатиме дві стадії: ліквідацію аварійного стану, а вже потім – реставрацію і пристосування замку під конкретні функції.

Коли в замку з’являться туристи

Ганна Гаврилів каже, що для того, аби завести в замок туриста – потрібно ліквідувати аварійний стан.

«Нам потрібно 8 млн грн, щоб відновити хоча б одне крило з двох – і туристи вже зможуть відвідувати замок. Нехай там ще не буде творів мистецтва, але туди вже можна буде зайти. Якщо гроші надійдуть в повному обсязі, то реставрація замку займе до року часу», – розповідає Ганна Гаврилів.

Керівниця ініціативної групи також звертає увагу, що довкола замку є парк XIX століття, який є пам’яткою садово-пам’ятного мистецтва місцевого значення. На території парку активісти знайшли приміщення, в якому зараз також триває ремонт. Ганна Гаврилів припускає, що в травні-квітні наступного року, ремонт в приміщенні закінчать, облаштують там експозицію – і замок зможе прийняти перших відвідувачів.

Андрій Костюк


Читайте також:
12 Листопада, 2018 19:40
nebolviv Бідося з тим замком
[***]s://[***].youtube.com/watch?v=Oz8xifJ27lc
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!