До першого класу діти підуть за новими правилами. 5 змін. Візуалізація

39324 0
Школярі, які підуть у перший клас 1-го вересня 2018-го року, навчатимуться 12 років. Пропонуємо перелік основних змін, які запроваджує новий закон про освіту.
фото: ridna.ua

фото: ridna.ua

Нова структура загальної середньої школи. Початкова освіта (4 роки), базова середня освіта (5 років) та профільна середня освіта (3 роки). Загалом 12 років. Крім того, програми старшої школи можуть бути двох напрямків — академічне (поглиблене вивчення окремих «шкільних» предметів) і професійне (навчання, орієнтоване на ринок праці).

Читайте також: Не лише домашні завдання. Чого хоче нова школа від батьків та вчителів?

Закон дає старт реформі загальної середньої освіти. Йдеться про оновлення змісту шкільних програм, передовсім, точних та природничих наук. Згідно із законом, планують збільшити кількість годин з математики, фізики та природничих дисциплін. Крім того автори закону хочуть, щоби учні змогли використовувати ці знання у повсякденному житті.

Педагогічна свобода та управлінська автономія. Шкільний вчитель може самостійно розробляти освітню програму, на основі розробленого МОН державного стандарту. Освітня програма схвалюється радою закладу та затверджується його керівником без погодження з МОН. Директора призначає на посаду та звільняє засновник або уповноважений ним орган. Усіх працівників школи призначає та звільняє лише директор.

Читайте також: Директорка, яка відповідає на записки учнів. Як змінюється сихівська школа

Додаткові компетентності, якими має володіти учень. Нова українська школа має розвивати у дітей «читання з розумінням, уміння висловлювати свою думку усно і письмово, критичне та системне мислення, здатність логічно обґрунтовувати позицію, творчість, ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики і приймати рішення, вирішувати проблеми, здатність співпрацювати з іншими».

Інформаційна прозорість. Кожен заклад освіти зобов’язаний розмістити у відкритому доступі на своєму сайті (чи сайті засновника) всю важливу інформацію про свою діяльність. Обов’язково має оприлюднюватися кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

За матеріалами: сайт МОН, презентація МОН, Тексти, Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!