До управління Львовом залучать дітей

6086 1
Депутати Львівської міської ради розробляють стратегію, що зробить Львів дружнім до дітей та маломобільних груп населення, зокрема батьків із візками.
Фото: dobrenok.com

Фото: dobrenok.com

Депутати Львівської міської ради розробляють стратегію «Львів, дружній до дитини». Про це під час дискусії «Чи є Львів дружнім і доступним для дітей?», організованої дискусійною платформою «Твоє місто Львів», розповіла депутатка ЛМР Юлія Гвоздович.

«Ініціатива виникла в депутатів, які є батьками або працюють із дітьми. Спочатку ми говорили про дитячі майданчики та пандуси, а тепер включаємось у теми дитячих садків, дружньої до дітей демографічної політики, інклюзії, соціалізації мам у декреті тощо», – розповіла вона. Результатом роботи групи, до якої входять також депутати міської ради Уляна Пак, Андрій Пундор та інші, має стати «документ, який буде мотивувати людей, які керують цими сферами, і дасть їм розуміння того, чого хочуть батьки та діти».

Для того, щоб з’ясувати запити львів’ян, провели онлайн-опитування понад двох сотень людей. За словами Юлії Гвоздович, найбільше побажань стосуються інфраструктури (безбар’єрних вулиць, пандусів, ліфтів), транспорту та дитячих майданчиків. Зокрема, батьки дітей з інвалідністю хотіли би бачити більше інклюзивних майданчиків, де могли би бавитись їхні діти. Один такий майданчик має бути споруджений на вулиці Зарицьких біля Парку культури.

Раніше громадська організація «Батьки в дії» запустила сайт «Львів – місто, дружнє до сімей та дітей». На ньому можна побачити мапу ресторанів і кафе, які мають дитячі зони й дитяче меню, та мапу дитячих майданчиків із фото та можливістю подати скаргу або пропозицію.

«Згадую часи, коли народилася моя перша донька, – каже депутат міської ради Андрій Пундор. – Ми мешкаємо на Сихові, і я мусив допомагати дружині перетягувати візок, який не міг здолати бордюри та сходи. Нещодавно я був на вокзалах Херсона, Миколаєва, Києва та Львова, і наш є найменш доступним для людей із візками та на візках. Не потрібно витрачати на це багато грошей – ми й без того вкладаємо величезні кошти у ремонт доріг. Потрібно сформулювати вимоги для компаній, які розробляють проекти реконструкції. А також до забудовників, адже досі у Львові здаються п’ятиповерхівки без ліфтів».

Депутатка міської ради Оксана Рубай, яка з 2012 року очолює Львівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, каже, що стратегія має бути передусім орієнтована на потреби дитини. За статистикою, оприлюдненою Інститутом міста, діти становлять 19% населення Львова.

Уляна Пак нагадує також про потреби матерів, що перебувають у декреті: «Я б хотіла, щоб жінки, які хочуть поєднувати виховання дітей із соціальною активністю, мали для цього умови. Щоб були місця, де можна годувати і перевдягати дітей, були вбиральні у парках». Вона також нагадала про дитячу кімнату у Ратуші, яка мала бути створена цієї осені, та закликала міського голову Андрія Садового виконати рішення ЛМР.

Юлія Гвоздович оголосила, що депутати запрошують дітей долучатись до Дитячої дорадчої ради при ЛМР. Створення такої ради було порадою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) як перший крок у втіленні стратегії міста, дружнього до дітей. До ради має увійти дванадцятеро підлітків від 12 до 18 років. Її повноваження – наглядати за реалізацією стратегії «Львів, дружній до дітей» та висловлювати пропозиції та зауваження до будь-яких документів міської ради, які стосуються дітей. Склад ради змінюватиметься кожні два роки, її голову переобиратимуть раз на півроку.

Заявки охочих бути членами дорадчої ради прийматимуть до 7 жовтня. Щоб подати заявку, потрібно заповнити форму на сайті ЛМР


Читайте також:
21 Вересня, 2017 20:35
грицько Цим клоунам нічим зайнятись тому і видумують всякі бздури.Вони вже і верховну раду переплюнули своїм дебілізмом.Слідуючими будуть запрошені до керівництва песики і котики?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!