Дослідження показали, що оксфордська вакцина від Covid-19 дає результат

8252 0
Вакцину виготовили з генетично сконструйованого вірусу, який викликає застуду у шимпанзе.
Фото: Bermix Studio

Фото: Bermix Studio

Вакцина від коронавірусу, розроблена Оксфордським університетом, викликає реакцію імунної системи. У її випробуванні взяли участь 1077 людей. Дослідження показало після ін'єкції антитіла й Т-клітини, які здатні боротися з коронавірусом. Про це пише ВВС.

Читайте також: Україна почала перемовини щодо закупівлі вакцин проти Covid-19

Утім ще рано говорити, чи цього достатньо, аби забезпечити захист населення від пандемії коронавірусної інфекції. 

Уряд Великої Британії вже замовив 100 мільйонів доз цієї вакцини. Вона називається ChAdOx1 nCoV-19. Вакцина виготовлена з генетично сконструйованого вірусу, який викликає застуду в шимпанзе. Його модефікували для того, щоб він не міг заражати людей, але був схожим на коронавірус.

Антитіла є лише частиною захисту від хвороби. Водночас Т-лімфоцити здатні визначати, які клітини були заражені і знищувати їх. Майже всі ефективні вакцини провокують реакцію антитіл й Т-лімфоцитів. Рівень Т-лімфоцитів досяг пікового значення через 14 днів після вакцинації, а рівень антитіл лишався на піку навіть через 28 днів. Однак ще зарано говорити, на який час вакцина може забезпечити імунітет.

Читайте також: У Львові лікарі витягнули з критичного стану 51-річну жінку, яка 33 дні перебувала на апараті ШВЛ

Дослідження показало, що у 90% людей, які отримали щеплення, з'являлися антитіла після однієї дози.

Утім у вакцини є й побічна дія. У 70% учасників досліджень з'являлася температура або головний біль, які знімав парацетамол. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!